Diabetes Trefpunt header

De dag dat mijn zoon diabetes bleek te hebben

Het was herfstvakantie 2010. Wij leefden ons gewone leven: twee werkende ouders met twee jongens, vier en drie jaar oud. Maar ergens voelde ik dat er iets niet klopte.

Als het maar geen diabetes is, dacht ik

 Mijn oudste zoon, Sebastiaan, was sinds die zomer drukker en moeilijker in de omgang. Misschien waren drie dagen BSO naast groep 2 teveel? Twee weken voor de herfstvakantie had juf D. , de zeer ervaren kleuterjuf, ons bij haar geroepen. Sebastiaan was anders dan voor de zomer en hij pestte andere kindjes. Of wij een idee hadden hoe dat kwam. Dat hadden we niet. Of had hij misschien meer uitdaging nodig?

Veel drinken en plassen

De jongens gingen logeren bij opa en oma, want wij werkten die vakantie door. Op de laatste vrijdag van de herfstvakantie haalde mijn man de jongens op. De logeerpartij was, zoals altijd, heel leuk geweest.

Ik had luiers voor de nacht meegegeven, sowieso voor de jongste maar ook voor de zekerheid voor Sebastiaan die de laatste tijd weer in bed plaste. We hoorden dat Sebastiaan midden in de supermarkt was gaan zitten omdat hij niet zo lekker was. En oma vond dat hij veel dronk, ze had hem maar heel veel water gegeven.

Niet normaal

Mijn man reed terug naar huis met de jongens, maar moest tijdens die rit van hoogstens een uur twee keer stoppen omdat Sebastiaan moest plassen. Mijn man belde mij op mijn werk in het ziekenhuis. Dit deed hij zelden. Dit was toch niet normaal meer, vond hij. Dat beaamde ik.

Zelf moest ik nog mijn spreekuur afronden en intussen zou mijn man naar de huisarts gaan met Sebastiaan. Als het maar geen diabetes is, dacht ik. Om twee uur ’s middags belde mijn man. Sebastiaan moest direct naar de kinderarts in het ziekenhuis. De glucosemeter van de huisarts had, tot twee maal toe, High aangegeven.

Het gaat goed

Inmiddels zijn we 8,5 jaar verder. Onze zoon doet het goed, hij is nu al even lang als zijn moeder. Hij heeft een leuke vriendengroep , zit in 2 gymnasium en heeft dit afgelopen weekend vier keer gescoord in drie hockeywedstrijden.

Sinds enkele weken heeft hij zijn eerste insulinepompje, die hij volledig zelf bediend. Ik heb inmiddels een andere baan, van 9-5, zonder onregelmatige diensten.

Diabetes is er altijd, voor hem en voor ons gezin. Dag in, dag uit. Maar we leven er voluit mee, en met elkaar.

Mijn naam is Charlotte van Iperen en ik ben de moeder van Sebastiaan (13) die 4 jaar en 11 maanden oud was toen hij de diagnose diabetes type 1 kreeg.

 

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.