Home Forums Bloedsuikerwaarden De waarde van het HbA1c

De waarde van het HbA1c

Bij mij thuis is er een discussie ontstaan over de waarde van het HbA1c. Wat ik heb kunnen vinden is dat deze waarde kleiner moet zijn dan 53, echter wat is de minimale waarde? Dat kan ik niet vinden.Ik meen dat ik voorheen moest rekenen met een waarde tussen 6 en 7 of tussen 42 en 53 naar de nieuwe waarden.

 • Het HbA1c ligt bij mensen zonder diabetes meestal tussen de 25 en 40 mmol/mol. Voor mensen met diabetes is de streefwaarde een maximum van 53mmol/mol (oude waarde 7%), maar lager wordt gezien als beter. Hoe lager het Hba1c, hoe kleiner de kans op complicaties of het verergeren daarvan.

  De HbA1c omrekentabel vindt u hier: http://www.diabeteswiki.nl/images/3/38/Tabel_hba1cwaarde_20100303.pdf

  • Bij de dokter (internist) had ik een waarde van 42 en dit vond de dokter veel te laag.Kans op hypo,s.Maar ik heb nooit geen last van hypo,s.Dus wat is wijsheid. Ik heb een insulinepomp.

  • Benny

  Ik denk dat er in de praktijk geen minimale waarde die ideaal is. Als de waarde lager is zal er waarschijnlijk ook sprake zijn van veel hypo’s welke het gemiddelde drukken. Belangrijker zijn de glucose waarden. Als die constant zijn en niet te hoog voel je je goed en zullen complicaties minder ontstaan of erger worden.

  • Milly

  Bij mij ligt de waarde meestal tussen de 49 en 51moll. Mijn internist is daar zeer tevreden mee aangezien dat mijn waardes in het verleden veel hoger zijn geweest.

  • SimonW

  Het is wel vreemd dat er geen optimale waarde is … maar misschien verschilt dat per persoon. Hier staat een tabel waar je misschien wat aan hebt …
  http://www.diep.info/Diabetes-educatie-Behandeling-en-management-Nadere-info-Meer-over-HbA1c

  • Anoniem
  • Inactief

  Ik denk dat het ook van je situatie afhangt
  Hoe lang je het hebt en wat haalbaar is.
  Ik had eerst een bekende arts, die vertelde dat ik me niet moest opwinden over 9.5, ik vind dat veel te hoog en heb dan ook nu de gevolgen
  Maar ja je vertrouwt iemand.
  Mijn huidige internist is zeer tevreden over 7.4 , meer is denk ik niet haalbaar
  Sorry, ik leef nog met de oude waarden

 • Wat ik er nu van weet: onder 41 is normaal/geen diabetes. (groen) Van 42 tot en met 52 is verhoogd, voorstadium van diabetes (oranje). 53 en hoger is diabetes (rood).

  Een streefwaarde lijkt mij tussen 42 52. Onder 42 zou helemaal mooi zijn.

  Ik zit rond 45. Mijn vorige huisarts vond het niet nodig om adviezen/medicatie te geven, want “ik had geen medicijnen nodig, want ik zat niet boven 53 en het was nog geen diabetes”. Het kwam er op neer, dat ik maar terug moest komen als het erg genoeg was. Daar was ik het niet mee eens. Heb nu een andere huisarts, waarmee ik wel op een lijn zit. Ons streven is om zo lang mogelijk in het oranje gebied ylte blijven en daarbinnen zo laag mogelijk.

  Maar: Hba1c is een gemiddelde waarde. Dat zegt wel iets, maar niet alles. Voorbeeld: 2 +10 = 12. Gemiddelde is 6. Maar: 5+7 is ook 12, met een gemiddelde van 6. Gemiddelde is hetzelfde, maar de getallen duidelijk anders.
  Naar mijn mening zijn de hoogte van de pieken en de diepten van de dalen net zo belangrijk.

  • Fred67

  Wat moet ik met een waarde van 27 als niet-diabeet ? Voor de lol eens gemeten

 • @fred67 Hebt u een HbA1c of bloedglucose gemeten? Met een HbA1c van 27 mmol/mol hoeft u niets te doen. Dat is een uitstekende waarde. Uw bericht roept bij mij wel de vraag op hoe u voor de lol een HbA1c-waarde meet. Hebt u beschikking over een apparaat dat HbA1c-waarden kan bepalen?

  Of hebt u met een glucosemeter uw bloedsuikerwaarde bepaald i.p.v. het HbA1c? In dat geval is 27 mmol/l veel te hoog en moet u direct contact opnemen met uw huisarts.

   • Fred67

   Ja, het gaat gelukkig om de HbA1c en niet om de glucose. De nuchtere glucose als ik lang niets gegeten heb meet ik wel eens bij iemand met diabetes met diens glucosemeter en die zijn idd soms wel erg laag, 2.0 is geen uitzondering maar ik loop dan gewoon rechtop en merk er niets van. Nuchter glucose in de ochtend is dan weer meestal ca. 4-5 mM. Op het werk staat inderdaad ergens een nieuw apparaat dat o.a. de HbA1c kan meten en ben ik vaak het proefkonijn.

   • Dan is er qua HbA1c gelukkig niets aan de hand. Een glucosewaarde van 2.0 is echter wel erg laag. Nuchtere waarden tussen 3 en 4 bij niet-diabeten zijn niet ongewoon, maar een niet-nuchtere waarde van 2 is niet normaal. Dat u niets van die waarden merkt, is ook zorgelijk. Ik zou in uw geval toch even contact opnemen met de huisarts om te controleren of er niets aan de hand is. Mogelijk is er sprake van een aandoening waardoor de alvleesklier te veel insuline afgeeft.

  • BertW

  Er is een App die met een kleurcode aangeeft of je goed of slecht zit met je HbA1c, zowel voor mensen met als zonder diabetes. Zoek in de App play store van Google naar:

  HbA1c Calc (het is de paarse App van Med-Mobile)

  Tevens handige omrekening van oude en naar nieuwe notatie.
  Tik bijv. op de 2e regel bij % 7 in, dan zie je gelijk de resultaten, ook de gemiddelde BG waarde die bij de betreffende HbA1c hoort.

  Wanneer je op de afkortingen klikt in de linker rij, krijg je een toelichting te zien (Engelstalig).

  Gr. Bert

 • Ik heb nu waarde 37 maar nog steeds 2 metformine tabletten snap er niks van dan hoef toch geen tabletten meer te slikken

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.