Home Forums Ouder van een kind Dec maand

 • Hilj@

Dec maand

Hallo,
Sinds de zomer heeft ons dochtertje van 4 diabetes type 1. Nu vraag ik me af waar ik slim aan doe in de dec maand… Suikervrije chocola werd me niet aangeraden door de diëtiste in t ziekenhuis… Hoe gaan jullie hier mee om? Ik wil ze ook niet alles ontnemen…. Gewoon bijspuiten als ze iets snoept? Hebben jullie tips? Bedankt alvast!
Gr Hilja

 • Hoi!
  Wat naar voor jullie en je dochter. Ik snap dat je tegen een boel dingen aan loopt. Zelf heb ik ook sinds de zomer type 1 en het wordt dus ook mijn eerste decembermaand met diabetes.

  Persoonlijk denk ik dat je je dochtertje het beste lekker mee kunt laten doen met iedereen en inderdaad bijspuiten. Koolhydraten zijn helemaal niet erg, zolang je er maar voor spuit ;)

  In de toekomst kunnen jullie wellicht een insulinepomp overwegen. Dan gaat extra insuline toedienen veel gemakkelijker voor jullie dochter en is ze flexibeler in extra snoepen en eten.

  Voor nu gewoon bijspuiten.
  Hier vind je een overzicht met de koolhydraten van alle sint en kerst lekkernijen. Heel handig om eens door te kijken!

   • Hilj@

   Dank je voor die lijst Anne! ( leuk, onze dochter heet ook Anne maar dat terzijde ;)) ik wil haar zeker gewoon laten meedoen… ik ga gewoon naar school bijspuiten als de sint komt… ofzo…. komt goed ;) zo min mogelijk een uitzonderingspositie.. voor zover mogelijk dan. Gesprekken over pomp zijn gaande ja… mits ze t zelf wil natuurlijk, thx voor de hulp! Jij ook sterkte met t leren omgaan met!

  • Sang

  Hey! De decembermaand (en ervoor) is wat lastig met alle lekkernijen en je wilt een kind dit niet ontnemen. Wat mij altijd enorm heeft geholpen is structuur in het snoepen. Dus op gezette tijden en afgemeten hoeveelheid.

  Houd twee weken goed bij wat er wordt gesnoept, hoeveel daarvoor wordt gespoten en wat het +/- anderhalf uur erna met de suikerspiegel heeft gedaan. Hierdoor zul je snel een feeling ermee krijgen. Mijn advies is dan om op gezette tijden te snoepen, dus niet standaard een schaaltje met kruidnoten of kransjes op tafel laten staan, niet rechtstreeks uit de verpakking eten, maar een schaaltje/bordje voor dat moment maken.

  En suikervrij snoepgoed en dat soort rotzooi moet je vermijden. Je kunt natuurlijk wel iets verstandiger snoep selecteren. Zo zit in chocolade minder koolhydraten dan in deegwaren, en in pure chocolade zelfs weer minder vet en meer cacao. Maar het is misschien wat lastig om een kind van 4 jaar aan de pure chocolade te laten wennen.

  Nog een tip: doe mee met haar en ga niet zelf ongestructureerd snoepen in haar bijzijn. Als kind met diabetes wil je je niet anders voelen dan anderen. Iedereen moet op zijn/haar voeding letten, dus doe lekker mee en maak het normaal dat je er op let.

   • Hilj@

   Dank je! Goed idee mbt bijhouden! en zeker doen we mee…. anders is t helemaal zo sneu! ;)

 • Ik weet niet of dit een hele rare opmerking is maar misschien kun je de juf leren hoe spuiten moet (zo ingewikkeld is dat nu ook weer niet) en dan vooraf hele duidelijke instructies geven. Alhoewel ik het absoluut begrijp als de juf die verantwoordelijkheid niet wil nemen of als jij dat een eng idee vindt. Logisch!

  Leuk dat je dochter ook Anne heet! Het wordt makkelijker als ze ouder wordt. Ik ben zelf 17, mijn ouders laten alles aan mij over. Eigenlijk hebben ze niet eens een ieee hoe mijn waardes door de dag heen zijn. Als ik hulp nodig heb vraag ik dat, maar het is zo veel makkelijker om groter te zijn.

   • Hilj@

   Als ik t zo lees doe je het knap Anne! Petje af hoor!👍🏻

 • Lastig een kind van 4 en dan diabetes denk idd snoepen op vaste tijden en denk is aan dingen zoals geen toetje bij het eten maar iets snoepen je kunt ook wat vervangen voor wat lekkers en denk dat je ook moet opletten met de spanning die er bij kinderen rond sinterklaas is spanning en stres zorgen nl ook voor hoge waardes en bij mij liegn die er niet om
  @ anne je hebt je wel enorm goed verdiept in het verhaal diabetes als je sinds de zomer pas lid bent van de club loop er al sinds 2001 mee en heb erg veel aan jouw reacties complimenten

 • als je haar suikervrije chocolade geeft zorg je er dan wel voor dat ze een luier om heeft, die chocolade zit vol met sorbitol, voor een volwassene al vervelend als je er iets te veel van binnen krijgt maar voor een klein lichaam is het pure laxeermiddel.

  dus een stukje gewone chocolade geven en desnoods iets anders minder of een beetje bijspuiten.

   • Hilj@

   Echt joh! Hahaha nou die eigenwijze donder van mij gaat echt niet meer in een luier! Lijkt me ook niet te pruimen ook…suikervrije chocola…

 • @ hilj; “welcomd to the Club”; hoewel de omstandigheden niet gewenst zijn.

  Wat ook belangrijk is dat je Anne niet gaat afzonderen wanneer er wordt gegeten. Laat haar gewoon ook met de anderen mee-eten. Op deze manier creëer je namelijk geen uitzonderingspositie.
  Diabetes is een takkeziekte (druk mij rustig uit.)

  Wanneer ze met Sinterklaas wat pepernootjes of chocolade wil, prima. Houdt alleen de waardes goed in de gaten. En check na 1 1,5 uur nogmaals.

  Hetzelfde geldt ook voor de Kerst.

  Wat allicht een optie voor later kan zijn is de FSL. http://www.freestylelibre.nl

  Ik gebruik de FSL nu ruim een half jaar en ik ben er echt enthousiast over. Het bespaart de vingertoppen en de muizen van mijn handen.
  Het grootste voordeel haal je uit de trendpijl.

  Helaas is het nog zo dat de FSL nog niet wordt vergoed, maar een medische verklaring van een specialist zorgt er voor dat het aftrekbaar is van de Belastingen.

  In elk geval heel veel succes!

   • Hilj@

   Thx voor die belasting tip! We gaan 1 dec naar een info bijeenkomst voor de fsl! Ben benieuwd!

  • Inge85

  Ons zoontje (3jr) heeft sinds afgelopen zomer ook diabetes.
  Aanstaande maandag gaat hij over naar een insulinepomp de minimed 640G.
  De reden dat wij voor deze pomp hebben gekozen is dat hij daar dadelijk een sensor bijkrijgt. Deze krijgen we tot y jaar zo via het ziekenhuis. (Dus dat scheelt weer in de kosten)

  Kwa snoepen doen wij nu vaste momenten een vaste hoeveelheid koolhydraten en dat accepteert hij ook. En voor de feestdagen hadden wij ons voorgenomen om wat extra’s toe te staan en zijn waardes extra te controleren.

  Maar de pomp zal hem iets meer vrijheid geven denken we en aangezien hijn in december ook 4 jr wordt met continurooster op school hebben we gekeken om voor deze tijd over te stappen.

 • Hallo,

  Mijn dochter heeft sinds februari dit jaar diabetes. Sinds 10 oktober zit zij op de minimed 640G (nog zonder sensor). Wat een uitkomst! Zoveel meer rust voor dat meisje.
  Betreft de decembermaand; het is nu natuurlijk al begonnen met al die pepernoten in de schappen. Mijn regel is halve dagen school wat ‘lekkers’, hele dagen school fruit mee (ook lekker natuurlijk). Dus ze geniet nu al van de pepernoten op de halve dagen. Het voordeel van ouder van een kind is dat je als het goed is de regelmaat van het snoepen zelf kan bepalen. Gelukkig heeft mijn dochter vrij snel doorgekregen dat ze zich niet lekker voelt wanneer ze zomaar van alles neemt. Dus zij bewaart netjes de snoepjes die ze krijgt voor het moment dat het wel mag. Neemt niet weg dat de decembermaand naast het snoepen waarschijnlijk ook nog hoge bloedsuikers oplevert van alle spanning rond de man met de baard. We zullen het ervaren ;)

 • Onze zoon kreeg diabetes op zijn 3e. Al heel snel ging hij over op de pomp. Net als door anderen omschreven krijgt hij normaal alleen iets lekkers op vaste momenten. Op school kan hij dus ook alleen eten als de thuiszorg er is om te helpen met insuline toedienen. Wij zorgen altijd dat de sint op school een apart zakje suikervrije snoepjes (bij voorkeur met alleen stevia) voor hem meeneemt, zodat hij ook eens zonder hulp mag eten. Wordt hij enorm blij van!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.