Home Forums Nieuw met diabetes depressiviteit van 16 jarige

 • daphne

depressiviteit van 16 jarige

Beste forum leden,

Via dit forum zou ik graag in contact komen met een psycholoog die mijn dochter kan helpen. Ik heb een 16-jarige dochter die nu enige tijd depressief is omtrent haar diabetes type 1. En dit neemt ernstige vormen aan. Mijn dochter is gesloten en kan zich moeilijk uiten. Ze neemt nu haar toevlucht naar drank en kan zichzelf hierbij niet onder controle houden. Via het ziekenhuis, het diabetes-team, vindt zij geen aansluiting met dienstdoende psychologen; ze moet uitleggen wat ze precies dagelijks moet doen, waar ze mee te maken heeft, waar ze tegen aanloopt met haar diabetes. We zoeken iemand die weet wat diabetes inhoudt en haar kan helpen met acceptatie, maar ook met het uiten van haar gevoelens, twijfels. Er zijn meer zaken die meespelen waaronder een scheiding van 4 jaar geleden en het weinige contact met haar in het buitenland wonende vader. De situatie is nu zo dat zij geen zin meer heeft in het leven en ze het moe is om zichzelf groot te houden en te doen alsof alles goed gaat.
Heel graag zou ik via dit forum in contact komen of verwijzingen krijgen die mijn dochter verder kunnen helpen. Wij wonen in Friesland. Reizen is geen probleem. Ik heb morgen ook een afspraak bij onze huisarts om te zien of hij mensen in zijn netwerk heeft die mijn dochter kunnen helpen, maar ervaringen uit het verleden hebben geleerd dat er juist irritatie ontstaat bij mijn dochter wanneer ze weer alles moet uitleggen, want hier wordt ze mn ook zo moe van,…. niemand begrijpt hoe het is om diabetes te hebben. Wellicht is er ook een ‘ervaringsdeskundige’ die dit bericht leest en mijn dochter kan helpen.
Alvast heel erg bedankt voor het lezen van onze hulproep!!

Met vriendelijke groet,
Daphne

 • Hoi!

  Wat een vervelende situatie!

  Er zijn best veel medisch psychologen die zich gespecialiseerd hebben in diabetes, maar wellicht dus niet in jullie ziekenhuis. Misschien is het goed om eens contact op te nemen met een ander ziekenhuis en gewoon eens te informeren naar de medische psychologie daar.

  Verder zou je hier eens kunnen kijken:

  http://www.brigietbrink.nl/

  http://www.putkercoaching.nl/

 • Misschien kan een coach hulp bieden, juist een coach die zelf diabetes heeft. Uit eigen ervaring zou ik Brigiet Brink kunnen aanraden, maar dat is vanuit Friesland niet erg dichtbij (Amersfoort)
  Ik herken de moeilijkheden als puber met T1D wel. Hopelijk vindt je dochter iemand waar ze begrip krijgt en haar emoties/ twijfels en frustraties mee kan delen!
  Sterkte.

  • jako

  Locatie Beatrixoord van het UMCG (in Groningen) heeft ook een zeer uitgebreide diabetes behandeling. Er is veel kennis en ervaring aanwezig met diabetes.

  • Kerlo

  Ha,
  Rond mijn zeventiende ben ik ook depressief geweest, maar de aanleiding was niet mijn diabetes. Wel denk ik dat wat de reden ook is, een ziekte als diabetes nooit helpt. Het is eigenlijk een schepje ellende bovenop de ellende die er al is. Wat voor mij heeft ‘geholpen’ in het omgaan met mijn diabetes, is dat ik het altijd kon relativeren. Ik had het thuis op zijn zachtst gezegd niet makkelijk (psychologische mishandeling), en wat ik daar te verduren kreeg was voor mij vele malen erger dan mijn diabetes. Daardoor heb ik het accepteren, waar je zo vaak over hoort, nooit moeilijk gevonden. Mijn diabetes was iets wat ik nou eenmaal had, en wat niet leuk was, maar was lang niet het grootste probleem in mijn leven. Ik denk dat het moeilijker is om diabetes te relativeren zonder zelf zoiets te hebben meegemaakt. In die zin kan ik je dochter dan ook niet helpen misschien, maar wellicht heb je op de een of andere manier toch iets aan mijn ervaring. Ik denk dat het in ieder geval goed is om inderdaad te kijken naar meerdere mogelijke onderliggende oorzaken van de depressie dan alleen diabetes.
  In het ziekenhuis waar ik toen liep had ik trouwens ook een goede diabetesverpleegkundige. Ik denk dat het erg de moeite waard is om te zoeken naar zo iemand, of een coach o.i.d., zoals anderen al opperden. Mijn dvk vroeg altijd eerst hoe het met me was, en vroeg door op verschillende aspecten van mijn leven, i.p.v. meteen te beginnen over waardes en ratio’s. Dat werkte voor mij erg goed, want in de gesprekken over hoe het met me ging, kwamen we uiteindelijk altijd uit bij mijn diabetes, omdat dat nou eenmaal onderdeel van alles in je leven is. Op die manier konden we het hebben over hoe ik bijv. bepaalde dingen anders kon aanpakken, i.p.v. alleen het aanpassen van je basale pompstand. Ik denk dat het belangrijk is dat je een dvk hebt die oog heeft voor jou als persoon, voor je context, hoe je je leven leeft en welke aanpassingen zouden kunnen helpen. Een dvk die actief doorvraagt, tips geeft, en niet enkel vanuit een medisch perspectief naar diabetes kijkt of afwachtend is. Ik denk dat het je dochter erg kan helpen als zij met zo iemand kan praten.

  Heel veel succes hiermee!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.