Home Forums Bloedsuikerwaarden Dextro bij hypo?

Dextro bij hypo?

Ik snap iedereens deal met dextro energy niet. Één zo’n gortdroog tablet geeft 3 gram koolhydraten. Dat is toch zowat niks? Dan moet je er vijf nemen om weer op peil te komen.

Wat mis ik, waarom noemt iedereen deze dingen alsof het een wondermiddel is?
Gebruiken jullie ze echt bij hypo’s?

  • amr

  Je hebt een punt, maar ze werken ontzettend snel. Heel functioneel.
  Ik neem ze af en toe, zeker.

  • amr

  Even wat info van de Diabeter website;

  Soorten koolhydraten bij een hypo:

  Belangrijk is dat je snelwerkende koolhydraten tot je neemt. We kennen de volgende soorten:

  Glucose: bij een hypo wil je dat de glucosewaarden SNEL stijgen. Glucose geeft met 10 tot 20 minuten een snelle stijging waardoor je je beter gaat voelen, na 45 minuten bereik je de piek van de stijging. Glucose is verkrijgbaar in tabletten (bijv. Dextro) en als poeder.

  Fructose (vruchtensuiker) beïnvloedt de bloedglucose niet rechtstreeks en geeft pas later een stijging. Het wordt vooral opgenomen in de levercellen (zonder de hulp van insuline), waar het wordt omgezet in glucose. Fruitsappen en de meeste limonadesiropen bevatten fructose en geven een langzamere stijging van de bloedglucose. Daarom zijn ze minder geschikt om een hypo te behandelen, de fructose werkt te langzaam en er bestaat een grotere kans om door te te schieten naar te hoge bloedglucosewaarden. Normale suiker bestaat uit zowel glucose als fructose. Het zal daarom niet zo’n snelle stijging geven als dezelfde hoeveelheid pure glucose.

  Sacharose is een koolhydraat dat bestaat uit een glucose- en een fructosedeel. Ook invertsuiker, glucose-fructosesiroop, honing bestaat voor een groot deel uit fructose. Het helpt wel, maar het kan zijn dat je er meer van nodig hebt om het snelle effect te bereiken. Het nadeel hiervan is dat later hyperglycemie op treedt. Je hebt meer glucose nodig om het effect in het begin net zo groot te laten zijn als gewone glucose. Later krijg je nog een stijging doordat dan pas het fructosedeel wordt omgezet in glucose. Je hebt het risico dat je dan juist te hoge glucosewaardes krijgt.

  Oftewel, Dextro is het meest effectief om een hypo te behandelen.

  • Ben55

  Ik heb altijd een rolletje Dextro bij me, maar je moet er wat te drinken bij hebben. En idd je moet er een stuk of vijf á zes nemen.
  Thuis pak ik bij een hypo een pakje appelsap, dat helpt ook uitstekend. Heb altijd een pakje sap in m’n nachtkastje liggen voor het geval dat.

  • RuudvdH

  Druivesuiker (dextro) werkt het snelste. 5 a 6 van die gortdroge tabletjes en meteen water er achteraan dan wordt het nog sneller opgenomen. Wel meteen wat anders er achteraan eten, want zo snel als het wordt opgenomen, wordt het ook weer afgebouwd.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.