Home Forums Nieuw met diabetes ‘Diabeet’ – laat die term je bestaan niet bepalen!

‘Diabeet’ – laat die term je bestaan niet bepalen!

Ben ik de enige die zich eraan ergert?
Ik heb diabetes, en soms heb ik ook een griepje, of ben ik chagrijnig. Maar ik weiger mezelf te laten definiëren door mijn ziekte. Zelfs bij het invullen van mijn profiel hier op deze site had ik het gevoel dat ik bij “iets over mezelf” iets had moeten invullen over wanneer ik diabetes had gekregen… Nee dus.
“Bent u diabeet?” Alsof het een beroep is…

 • Hoi Marijke,

  Ik snap wel wat je bedoelt.
  Ik moet zeggen dat ik mezelf er nooit aan heb geërgerd (want daar heb ik eigenlijk alleen mezelf mee), maar ik noem mezelf inderdaad nooit een diabeet. Als het er over gaat dan heb ik diabetes (of suierziekte).

 • Hoi @marijkehoej

  Helemaal mee eens! Wij zeggen/schrijven bij DVN nooit ‘diabeet’. Wij zijn mensen (of kinderen, jongeren,…) met diabetes. Het verbaast ons altijd als we aan de telefoon leden spreken die dat wel over zichzelf zeggen. Wij hebben altijd de neiging om te zeggen “U ben diabeet? Ik ben klantenservicemedewerker.”, maar die grap komt meestal niet aan.
  Wij hebben ook de idee dat het alleen bij diabetes zo hardnekkig is ingeburgerd. Je hoort toch nooit “Ik ben astmaat” of “Ik ben kankeraar”. Waarom bij diabetes dan wel??

  Dus goed dat je het weer even noemt, hoor, MarijkeHoej. Laten we proberen om door het zelf structureel om te buigen, het uit het taalgebruik te verdrijven :-)!

  Groetjes
  medewerker klantenservice (met diabetes…)

  • Ben42

  Ben ik de enige die zich eraan ergert?
  Ik heb diabetes, en soms heb ik ook een griepje, of ben ik chagrijnig. Maar ik weiger mezelf te laten definiëren door mijn ziekte. Zelfs bij het invullen van mijn profiel hier op deze site had ik het gevoel dat ik bij “iets over mezelf” iets had moeten invullen over wanneer ik diabetes had gekregen… Nee dus.
  “Bent u diabeet?” Alsof het een beroep is…

  Zelf leg ik nooit zo’n waarde oordeel in de vraag “Bent u diabeet ?”/”Heeft u diabetes ?”/”Oh u bent diabeet ?”/”Oh bent u suikerpatient”.
  Ik ben nog zoveel andere dingen naast “diabeet”, dus vind dat dit dingen prima naast elkaar kunnen. Ik ben ook vader, waterpoloër, fietser.

  Maar ook binnen deze groep komen er ook regelmatig mensen langs die de ziekte als “Full time job” zien, daar stoor ik me wel een klein beetje aan. Dat zou namelijk suggereren dat je al je diabetes bent je niet volledig voor een baan zou kunnen inzetten omdat je al een “full time job” hebt. Maar voor diabetes is het lastig. Het is best een ziekte die een flinke impact heeft, enkele mensen worden in hun functioneren gehinderd door deze ziekte, maar er zijn ook mensen met deze ziekte die volledig kunnen functioneren.

  Het is dubbel.
  Soms willen we dat mensen zeer veel begrip voor ons hebben en realiseren dat diabetes wel eens een handicap kan zijn.
  Soms willen we dat de mensen ons als volledig gezond zien zonder dat we hinder hebben van onze diabetes.

  Voor mij:
  Het is lastig, het is vervelend, maar probeer verder alles zo normaal mogelijk te doen. De getallen van diabetes beheersen wel vaak mijn leven, maar ik laat ze niet overheersen.

  “U ben diabeet? Ik ben klantenservicemedewerker.”, maar die grap komt meestal niet aan.
  En hiervan snap ik; dat die niet aankomt. Wilt u zeggen dat u dat dan niet bent? Of dat het beroep grappig is. Of dat het grappig is dat U dit ‘beroep’ uitoefent. Of dat u helemaal geen klantenservicemedewerker bent. Kijk zo’n naam als “eisenbahnknotpunkthinundherschalter”, dat is dan nog wel grappig, maar van klantenservicemedewerker, nou nee daar heb ik niet hartelijk om gelachen.

  Ook dat ik diabeet ben vind ik niet grappig, maar ik ben het wel. Maar ik ben ook rechtshandig, ook niet grappig. Het is maar een naampje. Niet bij iedere naam of ieder label moeten we daar ook een waarde oordeel achter zoeken.

  Ben

 • Ik sta er een beetje hetzelfde in als Ben42. Diabeet is voor mij gewoon een synoniem van diabetespatiënt en daar zit geen waardeoordeel in. De term kwetst mij dus niet en daarom heb ik er geen moeite mee om de term te horen of zelf te gebruiken. Ik vind niet dat ik mezelf dan laat definiëren door mijn ziekte.

  Deze discussie heb ik ook wel eens op Engelstalige fora gezien. Daar spreken sommigen liever van ‘person with diabetes’, maar vrijwel niemand heeft zin om die term telkens voluit te typen. Men kort het daarom steevast af tot PWD. Daar win je niet zo veel mee, want alleen insiders begrijpen die afkorting.

  • niels

  Hoi
  Ik heb autisme en astma en diabetes type 2 en apneu. Maar ik ben en blijf Niels een persoon met ……..

  • Elly

  Ik heb diabetes , ik ben niet mijn ziekte. Ik ben een mens die o.a. diabetes heeft, met complicaties en al. Zou ik dan ook complicatie zijn? Nee, mijn naam is Elly.
  Ik ben het helemaal eens met Marijke en Niels.

  • Antje

  Ik ben diabeet, ik ben (meestal) vrolijk, ik ben zeiler, ik ben dik, ik ben dierenliefhebber, ik ben slim, ik ben een lezer, ik ben lui. Allemaal dingen die onlosmakelijk bij mij horen, die deel uitmaken van wie ik ben. Dus ja, ik ben diabeet, een hele coole! (en in antwoord op ‘we zeggen nooit ik ben astmaat of kankeraar’, nee. Maar mijn vader had er wel degelijk plezier in te zeggen dat hij een kankerlijer was, hoewel hij dat woord nooit buiten de context van zijn kanker zou gebruiken)

 • Ik erger me totaal niet aan de term “diabeet”. Ik noem mezelf gerust diabeet, heb ik geen enkele moeite mee. Het is voor mij niet meer dan een korte omschrijving van een omstandigheid die op mij van toepassing is. Als je diabetes hebt ben die diabeet. Als je niet met computers kan werken ben je digibeet. Als je niet kan lezen ben je analfabeet. enz.

  Zoals een aantal anderen al hebben verwoord: Diabetes is helaas onderdeel van mijn leven. Ik ben diabeet, maar ik ben ook vrouw, Zeeuw, dierenliefhebber, hobbyruiter, motorrijder, chocoholic (ja, slechte combi met diabetes…), vriendin, dochter, eigenwijs, prettig gestoord, enz. Al die dingen maken mij tot wie ik ben.

  Ik noem mezelf dan weer niet graag diabetespatiënt, want ik voel me geen patiënt. Ik mag dan wel een chronische ziekte hebben, maar ik voel me niet ziek.
  Ik lijd ook niet aan diabetes, ik heb het. Natuurlijk is het best wel zwaar K.. om diabetes te hebben, zoals we hier allemaal weten, maar ik probeer het mijn leven niet teveel te laten bepalen.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.