Home Forums Zwangerschap diabetes 1 en littekens buik/zwangerschap

diabetes 1 en littekens buik/zwangerschap

Beste allemaal,
Ik ben 29 jaar oud, heb nu 20 jaar diabetes 1 en gebruik sinds 7 jaar een insulinepomp gecombineerd met sensor (die moet ik inmiddels helaas zelf betalen). Ik overweeg nu een zwangerschap en mijn internist geeft groen licht: HbA1c is steeds goed en hypothyreoïdie redelijk ingesteld. Ik heb ontelbaar veel kleine littekentjes op mijn buik van de infusen en sensoren en daarnaast ben ik nogal klein (1,58). Dit in combinatie met het vooruitzicht op een dikke buik en misschien wel extra grote baby baart mij een beetje zorgen. Hoe gaan deze littekens zich gedragen als ze zo sterk oprekken? Waar kan ik mijn infuus en sensor nog kwijt als mijn buik op knappen staat? Heeft iemand hier ervaring mee?
Als er iemand ervaring heeft met de combinatie DM1 en hypothyreoïdie en zwangerschap hoor ik t ook heel graag!

Alvast dank en groet,

 • Hoi,
  Inmiddels is mijn oudste 9 jaar en was een echte suiker baby. Zij is geboren met 36+5 weken met een keizersnee en was 4705 gram.
  Mijn buik is nooit meer hetzelfde geworden, doordat deze ook enorm uitgerekt is.
  Maar ik heb het er voor over gehad, mijn zoon is met 38 weken geboren en was ruim 8 pond.
  Je buik wordt gelijkelijk dikker dus dat gaat wel goed komen, je vind je weg daar wel in.
  Wondjes en de wond van de keizersnee zijn prima genezen bij mij.
  Maar een zwangerschap vond ik geweldig. in combinatie met diabetes is het wel intensief! Succes

 • Dankjewel voor je reactie! Wat fijn dat t bij jou allemaal goed is gekomen.

  Gebruik je een insulinepomp en had je voor de zwangerschappen ook al veel littekentjes? Ik denk dat vanwege mijn korte lengte en suikerziekte mijn buik ook heel groot zal worden. Wat bedoel je als je zegt dat je buik nooit meer hetzelfde is geworden? Op welke manier is dit erger/anders dan bij een gezonde vrouw na een zwangerschap?

  Groeten

  • Hoi,

   Ja ik had al een insuline pomp voor de zwangerschappen.
   Doordat ik een enorme buik had met mijn eerste zwangerschap en in combinatie met mijn keizersnee is deze nooit weer in oude vorm teruggegaan. Maar dat wil niet zegen dat het bij jou hetzelfde zal gaan. En of dat bij een gezonde zwangere ook zo is dat weet ik niet. Ik denk dat het niet uitmaakt. maar een gezonde zwangere heeft natuurlijk minder kans op grote baby’s! Als ze hadden gewacht tot 38 weken zwangerschap dan was mijn dochter ruim boven de 10 pond uitgekomen!
   Je staat goed onder controle en een zwangerschap is een natuurlijk proces voor je lichaam. Heb vertrouwen er in dat het goed gaat komen ;-)

  • Petra

  in de zij en rug.
  ik prik de naald van mijn insuline pomp ook meer in de zij heb ook een litteken buik na 22 jaar spuiten en nu 2 jaar de pomp en 3 kinderen met keizersnee geboren.
  deze waren van 3465 tot 3700 gram bij de geboorte en zwanger geworden zonder toestemming.
  voor mij was het belangrijkste dat de kinderen gezond ter wereld kwamen.

 • Hoi Debbie,

  ik ben net een week geleden bevallen met 38 weken van een zoon van 3810 gram. Ik heb 25 jaar diabetes type 1 en gebruik een sensor en een pomp en ook ik heb heel veel kleine littekentjes. Dat heeft echt helemaal geen enkel effect gehad op mijn buik, die niet eens zo heel groot was. Het hangt er ook vanaf hoe je “draagt”, veel naar voren of naar beneden. Ik heb wel de hele zwangerschap mijn buik ingesmeerd met zwangerschapsolie en ik heb tot week 34 gesport om zo fit mogelijk te blijven. Mijn buik is nu natuurlijk nog niet geheel bijgetrokken maar het valt me heel erg mee. Er zijn geen littekens of zo bijgekomen en de wond van de keizersnede heelt super goed.

  De pomp en de sensor heb ik tot het laatst gewoon op mijn buik gehad , wel iest meer naar de zijkant en wat hoger dan normaal. Waar vroeger de broekband zat of hoger, want anders zit hij precies op de lijn van de zwangerschapsbroek en dat irriteert.

  Heel veel succes!

  Groetjes Marlous

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.