Home Forums Ouder van een kind Diabetes 1 en te hoog cholesterol bij pubers

 • Miriam

Diabetes 1 en te hoog cholesterol bij pubers

Hallo, Mijn dochter heeft Diabetes type 1 en ze heeft afgelopen week te horen gekregen dat haar cholesterol te hoog is. Nou is het ook zo dat ze haar HbA1c ook te hoog is en ze nu over gaat op spuiten met de pen. Wie heeft hier ook ervaring mee en kan zijn/ haar ervaring delen?

  • jeroen

  Hoi Miriam,

  Cholesterol is een lastig punt bij diabetes. De streefwaarde wordt heel precies bijgehouden, ten eerste merk je een te hoog gehalte niet direct, ten tweede zijn de bloedvaten van mensen met diabetes al een bron van zorg omdat bloedglucoseveranderingen al schade aan de vaten veroorzaken (alle complicaties die gerelateerd zijn aan diabetes ontstaan uit vaat & zenuwschade), en daar komt ook nog bij dat bij mensen met diabetes de vetstofwisseling vaak verstoord is, zodat er een teveel aan foute vetten in het bloed zit. Dus vaak wordt al uit voorzorg een cholesterolverlager voorgeschreven om te zorgen dat vaten beschermd worden. Een hoog cholesterolgehalte en diabetes is funest voor bloedvaten!

  • Es@dvn

  Hoi Miriam,

  Ikzelf heb er geen ervaring mee, maar snap dat je er van schrikt.
  Het is belangrijk dat de cholesterol niet te hoog komt, dit ivm mogelijke complicaties wat al bekend is denk ik? Daarnaast lees ik dat ze pubert dus zeer hopelijk en wel waarschijnlijk zal straks haar HbA1c ook wel weer zakken.
  Veel succes ermee en ik hoop dat je nog meer tips krijgt hier.

  • Pheppy

  Hoi Miriam,

  Mijn zoontje van 9jr heeft het zelfde probleem. Die cholesterol is trouwens
  een familie probleempje. Wij hebben met kleine aanpassingen in zijn dieet
  zijn cholesterol net iets naar beneden gekregen. Toen hij net diabetes
  had gaven we regelmatig iets van worst of kaas als hij trek had, maar zijn
  BG te hoog was (immers wel eten geen koolhydraten). Dat doen we niet meer
  en knakworsten krijgt hij ook maar zelden (helaas zijn favoriet). Heel beperkt
  jus, iets minder vlees en eens in de week vis.
  Dat blijkt bij mijn zoontje dus net genoeg uit te maken.

  Misschien helpen een paar kleine aanpassingen bij jullie ook wel
  Succes ermee.
  Frans

 • Hallo,

  Mijn dochter is 16 en heeft sinds haar 11e Diabetes type 1 en sinds haar 13e ook de ziekte van Addison. De laatste twee jaar zit zij structureel te hoog met haar HbA1c. Sinds die tijd ook een hoger cholesterol. In het UMCG is men bezig met een onderzoek naar cholesterol en diabetes. Daarom heeft onze dochter een poos Becel proactiv drink gebruikt. Hierdoor ging het cholesterol wel naar beneden, maar ze vindt het momenteel niet lekker meer( en het is behoorlijk prijzig). Op het moment dat het HbA1c daalde , ging ook het cholesterol naar beneden. Daarbij heeft ze ook nog de pech dat ik erfelijk belast ben met een hoog cholesterol ( dit is nu goed door medicatie). Door een dieet kun je maar 10 % van de waarde naar beneden krijgen.Ze heeft nu sinds een half jaar een insuline pomp. Puberen en diabetes zijn helaas geen gelukkige combinatie…. Succes, ik hoop dat je dochter het onder controle krijgt.

  Ingrid eeke

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.