Home Forums Nieuw met diabetes Diabetes 2 hoe weet ik mijn waarden?

 • Anitag

Diabetes 2 hoe weet ik mijn waarden?

Hoi, ik ben Anita en sinds deze week onder behandeling voor diabetes 2.
Vorig jaar juni werd voor het eerst een te hoge waarde gevonden (14), maar doordat ik een andere chronische ziekte heb die op dat moment actief was, hoopten we dat het tijdelijk zou zijn. Helaas, na direct mijn eetpatroon te hebben veranderd is mijn waarde nog te hoog nu.

Wat ik me afvraag: ik kan er nog veel invloed op uitoefenen qua voeding en beweging. Krijg nu 2 maal per dag medicijnen (1 tablet per keer). Maar hoe weet je nu of de waarde over een paar weken goed zou kunnen zijn zonder de medicijnen?
Dit is een vraag die ik van de week vergeten ben te stellen, vond dit forum en gooi m er hier maar even in.
Tussentijds wordt ik nl niet geprikt of zo.
Mijn chronische ziekte gaat bij beter weer (lees: warmte) weer in remissie, dus die invloed is dan weg.
Word overigens niet behandeld daarvoor, want er is niets voor.

  • djoois

  Door meer te bewegen en je voeding aan te passen kan inderdaad bij mensen met type 2 je medicijngebruik afnemen. De nadruk ligt op ‘kan’, want ieder individu is anders en reageert anders.

  1x in de drie maanden wordt waarschijnlijk jouw HbA1c geprikt. Om zelf mee controle te houden, kan je een glucosemeter aanschaffen met lancetten en strips. Dit wordt echter niet vergoed als je geen insuline krijgt en is vrij prijzig. Toch vind ik hetzelf erg handig, zeker om erachter te komen wat bepaald voedsel of sport met je bloedwaarden doen.

  Succes en sterkte met deze ontdekkingstocht!

  • SimonW

  Bedoel je dat je geen zicht op de glucose waarden hebt zonder medicatie omdat je nu eenmaal medicatie slikt? Ik denk dat je in het meest optimale geval vaak te laag zou moeten zitten wil men de medicatie verminderen (of stoppen). Om een beetje een vinger aan de pols te houden meet ik zelf één keer per week de glucose waarde op een vast tijdstip (samen met bloeddruk en gewicht). Op die manier probeer ik iets te leren. En ik neem het als overzicht mee naar de huisarts.

  • Anitag

  Ja dat bedoel ik, maar idd omdat er maar eens per 3 maanden wordt gemeten, weet je dat dus niet. Dan zou ik zelf een metertje aan moeten schaffen. Ik heb al gekeken, het zijn er errug veel :) Maar ik mag hopen dat ze allemaal hun werk goed doen? suggesties?

  • SimonW

  Nou over de betrouwbaarheid is recent veel te doen geweest (zie ook omroep MAX en discussie tussen DVN en verzekeraars) maar om het niet te ingewikkeld te maken … hier staan wat startsets:
  https://www.dvnwinkel.nl/categorie/40/bloedglucosemeters

  • ArjenW

  HOi,

  Meer bewegen is over het algemeen een goed middel om je bloedsuikerwaarde naar beneden te krijgen.
  Ik ben zelf van 2 tabletten terug gegaan naar 1 tablet nadat ik (al wel een paar maanden) ben begonnen met fanatiek sporten (3x in de week hardelopen / fietsen).
  Het tussentijds meten van je waarden is wat mij betreft noodzakelijk om te weten of je ‘goed’ bezig bent. Daarnaast zie ik het ook als een stimulans….het is leuk om te zien dat je na een avondje sporten een aantal punten bent gezakt.
  Het is nog steeds merkwaardig dat de zorgverzekeraars de testmiddelen niet vergoeden. Betreft de kosten valt het wel mee (je hoeft natuurlijk niet iedere dat te testen), maar er worden door de verzekeraars dingen vergoed waar ik dan weer mijn vraagtekens bij zet…..

  Groet,

  Arjen

 • Hoi Anita,

  ook ik heb recent de diagnose DM2 gekregen. Vanaf 2012 werd ik eens per 3 maanden gecheckt ivm een gestoorde nuchtere glucose. Ook hier was leefstijlaanpassing uiteindelijk niet voldoende en in maart ben ik begonnen met metformine. De gemeten waardes (HbA1c & Nuchtere glucose) zakten nl niet, de trend was het laatste half jaar zelfs stijging.
  In 2013 ben ik zelf gaan testen, ook op verschillende momenten van de dag, want ik wilde weten hoe ik zat. De uitdrukking “meten = weten” gaat voor mij nog steeds op.

  Ik kan me heel goed voorstellen dat je blijft zitten met de vraag hoe het komende zomer zou gaan als je nu niet aan de medicatie zou zijn gegaan, maar ik denk dat wanneer je gestoorde suikers hebt en leefstijlaanpassingen onvoldoende werken, het proces op een gegeven moment alleen maar verder gaat. Op enig moment zal de knoop (stellen van de diagnose & starten met medicatie) doorgehakt moeten worden.

  Ik gebruik zelf de Accucheck Aviva Nano, als ik weer zou moeten/mogen kiezen zou ik voor de Accucheck Mobile gaan. Keuze voor Accucheck is hier puur gebaseerd op wat mijn POH gebruikt…

  Groet, Marimar

  • Anitag

  Hoi Marimar,

  ik ga donderdag de 30e bloed af laten nemen nuchter, volgende week maandag weet ik meer.
  Heb meteen even gekeken naar de Accucheck en de mobile lijkt me idd handig. Al heb ik dus nog helemaal geen ervaring met een meter. Maar geen losse dingen lijkt me erg handig.

  Zal het 4 mei bespreken met mijn consulente.

 • Vanmorgen op controle geweest en mijn waarde was nu 7.2 nuchter, was begin april 16. De andere waarde was toen 97, is nu niet gecheckt.
  Ik ben sinds begin april direct anders gaan eten, bewegen en afvallen. Vooral op mijn voeding ben ik erg gaan letten.
  Het heeft zijn vruchten afgeworpen, want de waarde nu is een heel stuk minder. (Er werd vanaf juni 2014 al regelmatig rond de 16 gemeten). Vanaf juni vorig jaar lette ik al op de calorieën, waardoor ik al een kilo of 8 was afgevallen, nu weer 3. Nu let ik beter op de suiker/koolhydraten en dat werkt dus.

  Zelf meten hoef ik niet, kan gaandeweg altijd zelf beslissen of ik dit wil, maar voorlopig ga ik door met waar ik mee bezig ben en ben benieuwd wat het in oktober heeft gedaan.

 • Zo hé, goed gedaan, een dikke pluim voor jezelf!

 • Hallo Anitag,
  Ik ben heel wat jaartjes ouder dan jij en ik heb (zelf) ontdekt dat ik diabetes type 2 had in 2003. Heb ondertussen dus heel wat ervaring opgedaan en ook al te maken gekregen met gevolgen van diabetes. Maar momenteel heb ik een stabiele situatie gekregen door op te letten op wat ik eet, mijn dagelijkse glaasje (rode) wijn weg te laten en iedere dag enkele kilometers te lopen. (bewegen is heel belangrijk!) Ik vond het belangrijk om mijn suikerwaarden te controleren en heb een glucosemeter aangeschaft, al vlug na het vaststellen van mijn diabetes. De strips moet je inderdaad ook zelf betalen. Ik vind het niet terecht dat de ziektekostenverzekeringen de glucosemeter en de strips niet vergoeden voor mensen met type 2 die toch hun gezondheidstoestand willen volgen. Na ongeveer 10 jaar gebruik heeft de diabetesverpleegkundige mij een nieuwe glucosemeter gegeven (BG Star). Ik ben er heel tevreden over. Om de kosten niet te hoog op te laten lopen en toch mijn situatie in het oog te houden, controleer ik mijn nuchtere glucosewaarden om de andere dag. Op millimeterpapier noteer ik het resultaat, de datum en ook enkele woorden over wat ik de avond ervoor heb gegeten. Dat geeft mij een goed beeld, ook over een langere periode. De waarden 5 en 7 heb ik aangeduid met een rode lijn. De gemeten waarden moeten in principe ertussen vallen. Er bestaan natuurlijk modernere manieren om dit bij te houden, bvb op de computer. Maar ik doe het lekker ouderwets.
  Ik raad je aan om even de investering te doen voor de aanschaf van een glucosemeter. Hopelijk kan de DVN bemiddelen bij de ziektekostenverzekeraars dat ook voor diabetes type 2 patiënten de glucosemeter en de strips vergoed worden.
  Succes!
  Ulcuszes

 • Hoi, dank je voor je reactie, ik twijfel nog of ik zelf moet gaan meten. De consulente zei: wat ga je doen als je een afwijkende waarde meet? Tja, waarschijnlijk weet ik zelf wel waar het aan ligt en is het meer een bevestiging. Ik ben over het algemeen wel van: meten is weten. Wil de regie in eigen hand hebben. In het dagelijks leven werk ik veel met cijfertjes en andere exactheden :)

  Ik heb ook de uitzending van MAX gezien over de betrouwbaarheid. Dus wat ga je meten en klopt dit dan?
  Zelf aanschaffen is voor mij geen probleem. Ik hoef niet iedere dag te meten lijkt me.

  Is er bv een manier om te ijken? Dat kan dus nu alleen maar als ik tegelijkertijd prik op het moment dat ik nuchter laat prikken voor de controle, en dat is voor mij pas eind september.

  • Hallo Anitag,
   Ik wil nog even reageren op jouw antwoord. Je kunt een nieuwe glucosemeter gerust vertrouwen. Als ze ouder worden zijn ze misschien niet meer heel precies. Maar ze kunnen geijkt worden. De diabetesverpleegkundige weet dat zeker.
   Je moet ook niet direct paniekeren over een piek. Meestal weet je dan wel welke de oorzaak is. Maar diabetes geeft altijd schommelingen in de waarden. Daar wen je wel aan. Het is toch belangrijk om regelmatig te meten om te weten of je goed bezig bent, zoniet om er iets aan te doen.
   Je moet je leven niet laten beheersen door de diabetes. Alleen moet je er verstandig mee omgaan en zorgen dat je geen hypo’s krijgt. Dus altijd minstens Glucotabs bij je hebben. Ik heb nu genoeg “gepreekt”. Ik wens je rust en succes.
   ulcuszes

  • Anke

  Hoi Anita,
  Als je voor jezelf beslist hebt dat je toch zelf wil meten, dan kan je diabetesbegeleidster (POH?) er vast voor zorgen dat je een gratis meter krijgt, zodat je alleen zelf stripjes en naaldjes hoeft te betalen. Zij kan de meters gratis van de fabrikanten krijgen. (Dat doen ze graag, want dan ga je hun stripjes gebruiken, en daar verdienen ze op).

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.