Home Forums Nieuw met diabetes Diabetes?

 • rw_ams

Diabetes?

Hallo, ik ben 25 jaar, ben qua gewicht niet echt zwaar, maar heb wel een iets te hoog vetpercentage. De afgelopen dagen heb ik wat last van mijn ogen gehad en ook het idee dat ik wat vaak moet plassen( al heb ik dit de laatste dagen bijgehouden en ik kom niet op vaker dan 8 keer per 24 uur wat volgens internet nog gemiddeld is). Een kennis met diabetes wees mij erop dat dit ook klachten zijn die bij diabetes kunnen horen.
Ik heb een bloedsuikermeter gekocht en de afgelopen week gemeten. Mijn gemiddelde ( dus combinatie van nuchter en niet nuchter) is 6.1 mmol. Dit lijkt mij redelijk goed, als ik het internet moet geloven.
Mijn nuchtere waardes zitten tussen de 4.9 en de 5.5.
Mijn niet nuchtere waardes zitten 5.8 en de 7.5. De waardes boven de 7 zijn in dit geval na het eten van iets met redelijk wat saus( ketchup) en de lagere waardes na salades zonder echt ongezonde dingen.
Ik heb een keer een waarde boven de 8 gemeten, na patat met mayo, een kroket en ijs. Echter had ik een half uur later een waarde van 6.4. Is zo’n snelle daling mogelijk of komt dit gewoon omdat ik de eerste keer mijn handen niet goed gewassen had. Ik kan me ook voor stellen dat je suiker wat omhoog schiet na zo’n maaltijd??
Hopelijk kan iemand mij vertellen hoe ik deze waarden moet lezen. Ik ga sowieso even langs de huisarts volgende week, maar dit is al reden om mij zorgen te maken of zit iemand met diabetes normaal gesproken echt veel hoger?

 • De waardes komen niet echt in de buurt van diabetes gelukkig. Het plassen kan meerdere oorzaken hebben maar is idd ook gemiddeld. Je ogen durf ik niet te zeggen; te weinig informatie, teveel evt. oorzaken. Oogklachten bij DM krijg je pas bij langdurig hoge waardes, niet zoals jij met lage waardes en kortdurende klachten.
  Al met al líjkt het niet ernstig, maar het is altijd het beste om je gerust te laten stellen bij de huisarts. Die heeft jouw achtergrond in het dossier staan en daar waar wij dingen missen kunnen vanachter het beeldscherm kan je huisarts even doorgraven en je onderzoeken indien nodig. Het klinkt in elk geval niet als DM. Sterkte

 • Van het diabetesfonds:
  Bloedsuikerwaarde – nuchter geprikt (acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water):
  Onder de 6,1 mmol/l – geen diabetes
  Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l – voorstadium van diabetes
  Boven de 6,9 mmol/l – diabetes

  Bloedsuikerwaarde – niet nuchter geprikt (zo’n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit):
  Onder de 7,8 mmol/l – geen diabetes
  Tussen de 7,8 en 11 mmol/l – geen oordeel mogelijk
  Boven de 11 mmol/l – diabetes

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.