Home Forums Verzekering en vergoeding Diabetes belangenbehartiging in Nederland vergeleken met de VS

Diabetes belangenbehartiging in Nederland vergeleken met de VS

Vanmorgen een alarmerend bericht in mijn mailbox. In de VS is de prijs van insuline 6 keer hoger dan in Nederland. Veel Amerikanen krijgen dit niet vergoed.
Niet vreemd dus dat de Amerikaanse Diabetesvereniging oproept tot actie. Want je moet er toch niet aan denken dat 1 of meer gezinsleden afhankelijk is van insuline om in leven te blijven, en over voldoende insuline om gezond te blijven? Maar je moet op de dosis insuline beknibbelen om financieel rond te komen?!
oproep Amerikaanse Diabetesvereniging

Dan ben ik wel weer blij dat ik in Nederland woon met mijn diabetes.
Het probleem in de VS toont wel aan hoe belangrijk een sterke patiëntenbeweging is.

Eglantine Barents, beleidsadviseur DVN.

 • In vergelijking met de VS hebben wij het dan beter.
  Maar twee mensen met diabetes kost wel, op dit moment, € 770 per jaar. Voor mensen met een laag inkomen, is dat soms eigenlijk niet meer op te brengen. Hier in huis wordt dat bedrag dus makkelijk gehaald met diabetes en beiden COPD. Hoe dat met een krimpend inkomen verder moet in 2017…ik lig er nachten wakker van. De zorgpremie die ruimt 12 euro omhoog gaat per maand. In 2018 gaat natuurlijk ook het Eigen Risico weer omhoog. Dit was alleen een verkiezingsstunt.
  Een aanvraag voor een betalingsregeling bij de verzekeraar om voor de insuline etc. te betalen, resulteert in stilte en vervolgens een brief van een incassobureau.
  Zo weet ik er nog wel een paar.
  Er is geen uitzicht op betere tijden, het gaat alleen maar moeilijker worden.

  Dit is mijn verhaal en dat van mijn partner. Een verhaal dat ik deel met duizenden Nederlanders. Mensen die het nog veel kwader hebben dan mijn partner en ik.

  Om dan in de krant te lezen dat een internationaal onderzoek heeft aangetoond dat wij een voorbeeld zijn voor andere gezondheidssystemen. Hoe hebben ze dat onderzocht?

  Wie komt er hier in Nederland op voor de laagste inkomens?
  De DVN doet fantastisch werk op allerlei gebied. Al mijn lof daarvoor.
  Zonder jullie was er veel niet mogelijk geweest.

  Maar wie staat er daadwerkelijk op en verbetert iets aan de situatie van mensen met de laagste inkomens en hoge zorgkosten?
  Tegemoetkomingen zijn allemaal wegbezuinigd en die komen er ook niet meer.
  Zorggeld wordt aan andere dingen besteed, want de wetten verplichten gemeenten niet om het daadwerkelijk aan directe zorg te besteden.

  Dit zijn allemaal beleidsoverwegingen. Zowel in de VS als hier. Het hele sociale stelsel wordt langzaam afgeschaft of compleet afgeroomd.

  Wie helpt ons?

  • Anoniem
  • Inactief

  Petitie getekend.

 • @Chaim, jouw verhaal raakt me erg. Ik weet niet waar jij woont, maar bijna elke gemeente biedt enige vorm van ondersteuning in de zorgkosten van mensen met lage inkomen. Heb je contact gehad met jouw gemeente? Hopelijk heb je iets aan de tip…

  Groetjes

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.