Home Forums Werken Diabetes corona en werk

Diabetes corona en werk

Goedemorgen,

Ivm de explosieve stijging van Corona, maak ik me als Diabetes 2 “patiënt” ernstig zorgen;
Het is pas onlangs geconstateerd, begin september en toen had ik een HbA1C waarde van ruim 90, vraag is hier val ik dan nu onder een risicofactor? Volgende week staat er een nieuwe prikactie en uitslag volgt tijdens het consult 29 okt met de DV.
En het bedrijf waarvoor ik in dienst ben heeft geen beleid, althans actief, jegens risico groepen. Neemt niet weg dat dit wel zorgt voor “corona” stress bovenop het omgaan met Diabetes en in mijn werk heb ik veel contacten met zowel collega’s als passagiers en vraag me dan ook erg af hoe ik mijn werk op een verantwoorde manier zou kunnen blijven uitvoeren, met alle angst en eventuele risico’s van dien? Ik zou hierover graag advies krijgen, wat ik kan doen, zodat ik niet ook nog eens de stress ervaar van het verliezen van werk.

  • Dat is een hoge waarde, voel je je al beter nu je medicatie gebruikt? Als je bloedsuikerwaarden beter worden, heb je wel meer kans op aankomen. Voorheen plaste je een teveel aan koolhydraten als glucose in de urine uit. Dat blijft nu allemaal in je lichaam als je goed bent ingesteld. Overgewicht leidt tot een hoger risico. Een tijd onontdekte diabetes geeft ook meer slijtage in je lichaam, je hoort dus bij een risicogroep. Mijn advies is om aan je diabetesbehandelaar te vragen wat je het beste kan doen en dan contact te leggen met de bedrijfsarts en met hem af te stemmen wat in jouw geval mogelijk is. In de tussentijd zo veel mogelijk 1,5 meter afstand houden en eventueel een goed masker dragen.

    • Dank je Yvonne,

      Inmiddels heb ik de vraag neergelegd bij mijn behandelaar, via mail maar dat is dus even wachten; verder eerlijkheidshalve voel ik me juist niet beter, mede door de stress die dit met zich meebrengt.. de balans waar ik alle tijd naar toewerk zowel privé als zakelijk is ver te zoeken… wat privé goed gaat wordt zakelijk dan teniet gedaan!

    • Bert62

    Ik ben begin Maart van dit jaar vrij acuut opgenomen in het ziekenhuis. Mijn HbA1C was toen ruim over de 100. Mijn nuchtere bloedsuiker was de eerste ochtend 50. Ik heb iets meer dan een week in het ziekenhuis gelegen. Diabetes type 2, zo bleek later. Ik zou nog allerlei onderzoeken krijgen, zoals een oogonderzoek en een vaatonderzoek. Echter op dat moment kwam de 1e Coronagolf over ons heen en werd alles afgezegd. Dit heeft tot juli geduurd. In tussentijd heb ik niet meer gewerkt. Ik had een jaarcontract en zelfs een mondelinge toezegging dat dit omgezet zou worden in onbepaalde tijd. Dit alles ging niet door. Mijn contract werd niet verlengd en ik ben ziek uit dienst gegaan. De bedrijfsarts vond het een te groot risico. Ik woon in het oosten van het land en reisde dagelijks met het OV naar Den Haag. In eerste instantie was enorm ontdaan. Mijn bloedsuikers schoten hierdoor echter omhoog. Ik heb het moeten loslaten en dit gaf mij enorm veel rust. Nadat ik uit het ziekenhuis kwam en Corona over ons heen kwam, ben ik uitsluitend koolhydraatarm gaan eten. Naast de diabetes, loop ik tegen de 60, heb overgewicht maar heb ook een chronisch astmatische brochitis. Ik ben veel gaan sporten, vooral thuis en verder wandelen en fietsen. Ik ben inmiddels zo’n 17 kilo afgevallen in 6 maanden. Ik voel mij een stuk fitter. Sinds kort ben ik, in overleg met het UWV, weer aan het werk. Een klein contact en veel dichterbij huis. In tussen moeten wij allemaal thuis werken en vinden vergaderingen en werkoverleg online plaats.

    Ik ben werkzaam als adviseur arbeidsomstandigheden en ben stom toevallig nu bezig met een risico inventarisatie inzake Covid. Bedrijven moeten beleid hebben inzake risicogroepen. Ze zouden je alternatief werk, een alternatieve werkplek moeten aanbieden en als dat niet mogelijk is, zou je thuis moeten kunnen werken. Stel je voor dat uit bron en contact onderzoek zou blijken dat jij Covid opgelopen hebt op de werkvloer legt de Inspectie SZW echt twee weken het bedrijf stil. Het advies om een en ander af te stemmen met je behandelaar als ook met de bedrijfsarts is overigens een heel goed advies!! Heel veel sterkte!

    • Dank jeBert voor je reactie,

      Dat is tevens ook een zorg dat ik mijn werk zal verliezen, al wil ik daar nu nog niet aan denken.
      Ik heb afgelopen vrijdag nog een gesprek gehad met mijn leidinggevende en die zei heel duidelijk dat het bedrijf geen (actief) beleid te voeren richting risico groepen, gaf wel te kennen dit een dilemma te vinden maar meer als ze mij wel zouden aanduiden als risico dat ze een precedent zouden scheppen voor andere werknemers, wat mij wel te denken gaf…
      Probleem is ook dat ik een zgn contact beroep heb en ook al ik zelf aangaf open stond voor een overplaatsing naar een andere locatie of functie waarin contact word beperkt, wilde ze nu ook niet naar luisteren (opmerking was dat “we” nog niet zover waren….)
      Eerlijk ik blijf welwillend om aan mijn “herstel” te blijven werken, maar dat het bedrijf daar niet in mee wil gaan en probeert obstakels op te gooien en met enige druk/dwang mij het gevoel geeft van “eigen schuld/verantwoordelijkheid dat/ zoek het maar uit…. etc”

      En alles dan wat ik ook antwoordde aan Yvonne dat alle goeds dat ik doe hierdoor grotendeels teniet wordt gedaan door deze issues…

        • Bert62

        Elke werkgever dient beleid te voeren mbt tot kwetsbare groepen. Elke werkgever zou, middels de Risico inventarisatie op de eerste plaats de risicogroepen in beeld moeten brengen en zou daarna voor deze risicogroepen beleid moeten formuleren.

        https://www.beroepsziekten.nl/sites/default/files/nieuwsbrieven/pdf_files/speciale-editie-arbo-infct-mar2020-def.pdf

        In onderstaand document, onder Algemeen wordt art. 3 van de Arbowet genoemd:
        https://lci.rivm.nl/kwetsbare-medewerkers

        Een werkgever kan dus in principe geen medewerkers ontslaan omdat ze tot een risicogroep behoren. Ik heb het niet verlengen van mijn contract wel aangekaart bij mijn vakbond. Zij gaven echter aan dat ik een jaarcontract had en dat in dat geval mijn werkgever niet eens behoeft aan te geven wat de reden tot niet verlengen van het contract is. Bij vast personeel is dit anders. Als jij een vastcontract hebt, dan heeft jouw werkgever bij een mogelijk ontslag echt wat uit te leggen. Zij hebben geen beleid inzake kwetsbare groepen (overtreding art. 3 Arbowet) en hebben dan ook vast Covid niet als risico meegenomen in de Ri&e (overtreding art. 5 Arbowet). Geloof mij dit loopt voor een werkgever enorm in de papieren.

        Herkenbaar wat je schrijft! Ik moet wel zeggen dat ik, op een gegeven moment, de strijd heb opgegeven, in het vertrouwen dat ik wel wat anders zou vinden. Het ziek uit dienst gaan gaf mij eerst veel stress, dus hoge bloedsuiker e.d. Het moment dat ik dit los kon laten ging het de goede kant op. Het UWV is uitermate coulant. Ik ging ziek uit dienst en kreeg vrijwel direct een brief van het UWV dat ze mij eind dit jaar op z’n vroegst zouden oproepen. Het moment dat ik vrij snel weer ergens aan de slag kon werd mij dit door het UWV notabene afgeraden. Het advies was dat ik zeker nu in de Coronatijd, op mijn leeftijd, met de diagnose die ik had, voor mezelf mocht kiezen. Uiteindelijk heb ik het wel gedaan, een klein contract met behoud van de ziektegeld uitkering. Hierop word ik nu wel gekort maar geen 100%. Ik ga er netto dus op vooruit. Inmiddels moeten wij allemaal thuis werken.

        Heel veel sterkte!!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.