Home Forums Werken Diabetes en examens

Diabetes en examens

G’avond allen!

Iedereen krijgt er vast een keer mee te maken: Of je studeert nog en je hebt geregeld bepaalde examens, of je werkt en voor diverse cursussen mag je toch nog steeds zo nu en dan opdraven om een of ander examen te maken. Voor mij geldt dat laatste: Bijscholingscursussen waarvoor een examen gedaan moet worden.

Examens zijn een noodzakelijk kwaad, maar ik heb ze in het verleden nooit echt erg gevonden. Ik heb ook nooit echt moeite gehad met de regels rondom de examens. Als diabeet kijk ik toch echter op een andere manier naar de situatie. Ook al zit ik nu nog in de honeymoonfase en weet ik daarom dat er niets gaat gebeuren tijdens het examen qua hypo’s of hypers: Toch wil ik alles alvast goed geregeld hebben. Je weet het uiteindelijk toch nooit zeker en dan kun je het alvast maar geregeld hebben.

Wat kan ik eisen als diabeet? Wat zouden ze daadwerkelijk moeten faciliteren? Binnenkort heb ik een examen. Ik kan me echter totaal niet vinden in de manier hoe zij met een diabeet om lijken te gaan. Ik zal het beleid beschrijven:
– Een flesje water. De nadruk wordt nog eens extra gegeven op het water. Iets anders is niet toegestaan. Dit flesje mag ook geen etiket hebben en moet doorzichtig zijn, anders komt het alsnog de examenzaal niet in.
– Eten is niet toegestaan. Niets mag mee genomen worden in de zaal.
– Alle persoonlijke spullen moeten in de kluis. Niets mag mee de zaal in. Zelfs de pen om mee te schrijven krijg je op de examenlocatie uitgereikt.
– WC bezoek is niet toegestaan.

Voor een diabeet betekent dit: Geen toegang tot koolhydraten bij een naderende hypo. Geen mogelijkheid om te controleren of je bloedsuikerwaardes in orde zijn. Het mag immers allemaal niet mee de examenzaal in. Vervolgens heb ik aangegeven dat ik diabeet ben en dus koolhydraten en meetapparatuur nodig heb. Hun reactie: “Dit soort verzoeken krijgen we vaker. De meetapparatuur en het eten kan afgegeven worden bij de balie waar je je van te voren moet melden. Indien nodig mag je dan naar de balie lopen om te meten / eten. Omdat dit tijd kost, krijg je een half uur extra voor het examen”. Ik vraag me af of je hier genoegen aan mag nemen als diabeet. Ik heb zelf nogal wat vragen erbij:
– Ik heb op dit moment geen idee wat de afstand is tussen de examenzaal en de balie. De cursus wordt op locatie gegeven, maar het examen is bij een van de vele examenlocatie verspreid door het hele land. Ik ben nooit eerder op de locatie geweest en weet dus totaal niet wat ik kan verwachten. Ik zou achterin de zaal kunnen zitten, en de balie is meteen naast de deur, maar de balie zou ook net zo goed op een andere etage kunnen zitten. Dat maakt nogal wat uit. Omdat ik dor de honeymoonfase nog geen hypos heb gehad, weet ik het antwoord op het volgende eigenlijk niet: In welke mate ben je tijdens zo’n hypo nog in staat om daadwerkelijk naar zo’n balie te lopen? Ik heb werkelijk waar geen idee.
– Het verlaten van de zaal en terugkeren zorgt ervoor dat alle ogen op je gericht zijn. ‘Omdat je je bloedwaardes moest controleren’. Dat geeft voor mij een extra barriere om de zaal te verlaten.
– Het verlaten van de zaal zorgt dat je uit de flow van een examen raakt. Ik heb velen malen liever dat ik het eten bij de hand hebt (die meetapparatuur kan mij dan op zich nog gestolen worden), zodat ik bij twijfel van een naderende hypo gewoon meteen wat kan eten. Nu moet ik de zaal verlaten, verlies je je concentratie, en dan moet je het weer op zien te pakken.
– Het geven van een extra half uur vind ik dan wel een mooi gebaar.

Ik ben daarom benieuwd naar welke eisen ik volgens jullie zou kunnen stellen. Wat is reëel om te eisen? Welke faciliteiten moet een dergelijke examenlocatie volgens jullie bieden? En natuurlijk ben ik ook wel benieuwd hoe jullie dit soort situaties in het verleden zelf aangepakt hebben?

Jaapie

 • Zo te horen doet dat examencentrum onnodig moeilijk. Zelf heb ik nooit problemen ervaren bij examens op de middelbare school en later de universiteit. Ervaring met examens daarbuiten heb ik niet.

  “In welke mate ben je tijdens zo’n hypo nog in staat om daadwerkelijk naar zo’n balie te lopen?”
  Goede vraag! Dit zou mijn voornaamste bezwaar tegen het beleid van het examencentrum zijn. Bij een hypo van 3,8 mmol/l ben je nog wel in staat om naar zo’n balie te lopen, maar bij 2,5 mmol/l is dat onwenselijk, ongeacht of je er nog toe in staat bent. Voor beweging (lopen) heb je glucose nodig en laat je daaraan nou net een enorm gebrek hebben. Dat moet direct verholpen worden. Je wilt niet als je bij de balie aangekomen bent alsnog je bewustzijn verliezen. Naar mijn mening is het alleszins redelijk om te eisen dat je in ieder geval een glucosemeter en een rolletje dextro (of andere snelle koolhydraten) mag meenemen. Zorg wel dat de etenswaren die je meeneemt niet in krakende verpakkingen zitten zodat je anderen er niet mee stoort.

 • Zoals ik al had aangeven, zijn dit soort dingen allemaal nieuw. Als ik echter terugkijk op mijn middelbare schoolperiode verwacht ik niet dat iemand het erg had gevonden. Nou ja, eten en drinken was natuurlijk niet de standaard tijdens de toetsen, maar als er iemand zou zijn geweest die diabetes zou hebben, hadden ze daar vast niet moeilijk over gedaan.
  Ook op de universiteit deed men niet moeilijk. Je kunt standaard alles eten en drinken wat je zou willen. Nou ja, ik weet niet of ze een biertje een goed idee hadden gevonden, maar het zou mij niets verbazen als zelfs op dat gebied eigenlijk alles werd toegestaan.
  Nu heb ik inderdaad het idee dat dit examencentrum enorm moeilijk doet. Ik hoop dat het uiteindelijk allemaal mee gaat vallen, anders ben ik toch bang dat ik geneigd ben een klacht in te doen. Op dit moment is het geen probleem (door de honeymoonfase), maar in de toekomst kan het natuurlijk wel tot problemen leiden. En dat wil ik dan gewoon voor zijn.

  • Maye

  Als je suiker oplost in het water, zie je daar niks van, dus je zou redelijkerwijs kunnen vragen/eisen dat dat mag (of gewoon vanuit gaan natuurlijk). Als ze het niet vertrouwen kun je vragen of ze met een bekertje naar je toekomen vóórdat het examen begint, zodat ze een slokje kunnen proeven. Mocht je een hypo krijgen, blijf dan kleine slokjes drinken om niet terug te zakken in de hypo (waarvoor je normaal gesproken langzame kh zou nemen). Na het examen kun je dan alsnog langzame kh nemen.

  Ik heb de indruk dat ze niet beseffen in welk gevaar ze jou kunnen brengen door je naar de balie heen en weer te sturen. Als je ze daarmee wilt confronteren, vraag dan (serieus) wie 112 voor je gaat bellen als het op die manier misgaat.

  Daarnaast is een half uur extra geen juiste compensatie. Kun je direct ingrijpen bij het naderen van een hypo, dan kun je doorgaans gewoon gebruik blijven maken van je cognitieve vermogens. Moet je eerst naar de balie, en zak je dus dieper in de hypo, dan zul je je cognitieve vermogens pas enige tijd nadat je hypo over is, weer optimaal kunnen benutten, waarbij je dan ook nog eens uit je concentratie bent gehaald, zoals je zelf al noemt. Volgens mij zou je dat benadeling vanwege je chronische aandoening kunnen noemen, en ik denk zomaar dat dat toch niet is wat ze willen :)

 • Beste Jaapie,

  Wat een vervelende kwestie. Als jurist van DVN ben ik van mening dat de examencommissie / het examenbureau niet in redelijkheid van jou mag verlangen dat jij jouw diabetesspullen alsmede eten en drinken niet bij je mag hebben. Je moet immers snel kunnen handelen indien nodig. Ik adviseer jou dan ook om contact op te nemen met het examenbureau en aan te geven dat jij jouw spullen bij je houdt en indien dit niet wordt toegestaan zij dienen te motiveren waarom dit niet zou mogen. Het lijkt erop dat hun standpunt in strijd is met de redelijkheid en billijkheid. Eerder heb ik in een soortgelijke casus namens een lid van DVN contact opgenomen met een examenbureau. Daar is de kwestie vervolgens geregeld. Je kunt het verhaal hier lezen.
  Kom je er niet uit en ben je lid van DVN? Dan ben ik uiteraard bereid om jou hierin te ondersteunen.
  Succes!

  • Jaapie

  Uiteindelijk viel het in de praktijk mee. Een tasje mocht mee naar binnen. Stond 2 meter achter me. Ik moet alleen zeggen dat ik het examen bureau verder wel slecht vond. Examen was op computer, maar je kreeg wel kladpapier om wat op te schrijven. Dat was eigenlijk al bijna geen ruimte voor. In de praktijk had ik daar dus meer moeite mee, dan met het bij de hand hebben van de diabetesspullen. Die hadden er sowieso niet bij gepast. Zo klein was het allemaal. Ik hoop dat ik bij een mogelijk volgend examen bij een ander examen bureau examen kan doen. Want deze was gewoon slecht in het algemeen.

  Iig bedankt voor het meedenken. Het lag dus niet aan mij dat de regels op papier nu niet echt geschikt lijken te zijn. Op dit moment laat ik het erbij, maar mocht ik in de toekomst er weer examen moeten doen, dan ga ik dan wel actie ondernemen, denk ik.

   • Dharma

   Dag Jaapie,

   Fijn dat je jouw spullen toch mee mocht nemen naar binnen. Wellicht kun je in het vervolg zelf invloed uitoefenen op de locatie van het examen (vragen naar alle mogelijke locaties om het examen af te nemen).

   Ik hoop dat je het examen hebt gehaald.

   Hartelijke groet,

   Dharma Behari, jurist DVN

  • Jaapie

  Goed nieuws: Men stopt met het examenbureau en alles wordt intern afgenomen. Een enkel examen nam men al intern af en daar verwacht ik geen enkel probleem: Eten en drinken meenemen is gewoon toegestaan. Niemand die daar moeilijk over doet. In het verleden heb ik er al zelf enkele keren gezeten en er werd totaal niet moeilijk over gedaan. Gewoon een brooddoos neerzetten vol eten is totaal geen enkel probleem. En qua drinken: Ook hier was alles toegestaan. Dus dat probleem heeft zichzelf al opgelost. En ik ga er eerlijk gezegd van uit dat mijn meetapparatuur daar ook geen enkel probleem is en dus gewoon op tafel kan komen te liggen. Zo schappelijk zijn ze wel.

  Enige waar ik nog mee zit is het volgende: Wat als je tijdens een examen een dusdanig hypo krijgt, waardoor het hele examen de mist in loopt? Wat kun je op dat gebied dan ‘eisen’? Geen idee hoe reëel zoiets trouwens is, want ik zit op dit moment nog steeds in de honeymoonfase. Een dergelijke hypo komt nu gewoon niet voor. Een hypo op zichzelf komt al niet voor. Ik heb dus geen idee wat ik moet verwachten met een hypo en of ik ze wel voel aankomen. Ik vind het daarom lastig om hierover in gesprek te gaan. Ik heb ook geen idee of ik überhaupt hier iets mee moet op dit moment? Misschien pas in de toekomst, als de honeymoonfase voorbij is.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.