Home Forums Nieuw met diabetes Diabetes en moodswings

Diabetes en moodswings

Hallo allemaal,
Wie herkent er de heftige mood swings die kunnen optreden bij het schommelen van de glucoses?
Wanneer ik een hypo heb, uit zich dit doorgaans bijna het eerst in een sombere, emotionele stemming. Ineens zie ik niks meer zitten, huil ik zonder reden, voelt alles ‘nutteloos’ etc. Helaas merk ik vaak niet dat ik een hypo heb, de stemming voelt ‘reeel’. Pas als de lichamelijke klachten erbij komen zie ik het…

Herkent iemand het hebben van overheersende emoties bij wisselende glucoses?

  • Maye

  Yep.
  Als ik een hypo heb, word ik geirriteerd en boos. Zit m’n BG te lang rond de 16 a 18, dan word ik somber en futloos. Rond de 25 word ik daarbij ook traag en afwezig.
  Maar vraag me niet op basis van m’n stemming of ik mn BG niet even moet meten…! Dat trek ik dan echt niet, net alsof ik dan vind dat het álles kan zijn, maar níet dat.

 • Ja best wel,
  Als ik laag in bloedsuiker thuis kom ben ik niet de gezellige pap die ik zou willen zijn.

  Dan eet ik een koekje of marsje, meestal teveel en ben de avond van slag.

  Of wakker na hypo in de nacht. Dan lijkt het of je een kratje bier op heb…

 • Ik herken dit ook bij mij zelf, kan dan heel onhebbelijk zijn naar anderen en uit het niets ontploffen om een bepaalde reactie, met als gevolg een rot gevoel.

 • bij een hypo is dat wel te verklaren doordat je lichaam adrenaline aanmaakt, dan krijg je effecten van : ga niet tussen mij een de koektrommel in staan :-)

 • Ja hoor, deze moodswings zijn mij ook allemaal bekent. Als ik een hypo heb kan ik geirriteerd zijn, of gewoon stil staan zowel geestelijk als lichamelijk, bijna niet vooruit te branden of zelfs wat in de war. Dit krijgen we allemaal kado bij Diabetes. Mijn man kan het zelfs horen aan mijn stem als hij even belt “meet jij je bloedsuikers even, volgens mij zijn ze te laag” en dan heb ik het zelf nog niet eens in de gaten..

  Groetjes,
  SandraW

 • Trouwens, zijn de BG waardes veranderd in NL?
  Toen ik het kreeg (33 jr geleden) moest mijn mmol altijd tussen 4-7 zijn en hier in USA werken ze met waardes zoals 90, 100…lekker verwarrend als je hier net komt wonen.

  Ik lees nu in het bericht van Maye over waardes zoals 18?….

  Groetjes,
  SandraW

 • jup, dit herken ik heel erg bij mezelf en ik word er echt niet goed van. ik heb ook vaak dat ik niet weet hoe ik me voel. ik heb dan langere tijd heel hoog gezeten en als ik dan eindelijk weer goed zit voel ik me gewoon raar. ik weet niet of dit ook herkenbaar is.

  • Ben42

  Hallo SandraW

  Toen ik het kreeg (33 jr geleden) moest mijn mmol altijd tussen 4-7 zijn en hier in USA werken ze met waardes zoals 90, 100…

  In de USA en ook Belgie en Duitsland werken ze met mg/dl en in Nederland met mmol/l. Beide systemen zijn gelukkig gebaseerd op het metrische systeem. En niet zoals het ongelukkige Amerikaanse systeem dat op het Engelse systeem is gebaseerd, want wie weet wat een snelheid is van furlong per fortnight is.

  De factor waarmee je met vermenigvuldigen of delen is 18 voor het verschil tussen mg/dl en mmol/l **)

  Voor gezonde mensen is de bloedglucose waarde (Bg) zo rond de 4 a 5 mmol/l.Na het eten stijgt de waarde, maar meestal niet boven de 7 mmol/l. Deze waarden worden dan ook al gezond gezien.
  Lager dan 4 is niet wenselijk.
  Hoger dan 8 is niet wenselijk.

  De waarde die door Maye genoemd wordt (18 mmol/l) is dan ook hoog te noemen. Dit komt overeen met 324 mg/dl en ook in de US wordt dit als een hoge waarde gezien. Helaas is het zo dat dit bij veel diabeten af en toe voorkomt.

  Als we het over 5 mmol/l hebben, dan hebben we het over 0.9 gr glucose in het bloed. bij 5 liter bloed is dit dus minder dan 5 gram glucose in het bloed. Een glas cola bevat al 6 keer zoveel suiker. Met andere woorden we hebben niet zo heel veel glucose in het bloed.

  Streven is nog steeds waarden tussen de 4 en 7 (of 8 mmol per liter). (72 a 144 mg/dl)
  Maar dit is streng. Voor Diabeten worden vaak de waarden tot 10 mmol/liter acceptabel gevonden. (180 mg/dl).

  Streven en wat werkelijk gebeurd komen helaas vaak niet overeen.

  Ben

  Met het metrische systeem is het gemakkelijker rekenen.
  Hieronder zie je een berekening van hoe je bloedsuikers kunt uitrekenen en dit b.v. omzetten naar een vergelijking met een glas cola. (Dit laatste deel laat ik aan de lezertjes zelf over).
  Ik zie in het Amerikaanse systeem nog niet zo gemakkelijk hoe je kunt uitrekenen hoeveel ounces suiker je in een galon bloed hebt.

  **)
  Glucose is C6H12O6
  6 * 12 C (6 atomen koolstof met een atoommassa van 12)
  12 * 1 H (12 atomen waterstof met een atoommassa van 1)
  6 * 16 O (6 atomen zuurstof met een atoommassa van 16)
  180 ===== 6 * 12 + 12 * 1 + 6 * 16

  1 mol van een stof is gelijk aan het atoomgewicht in grammen van die stof.
  (1 mol = 602214000000000000000000 moleculen. Een onhandige maat, daarom gebruiken we het woordje mol)
  1 mol glucose weegt dan ook 180 gram.
  1 mmol = 180 mg (een milli is natuurlijk 1/1000)
  1 mmol = 0.180 gram (een mmol is 1/1000 van een mol)
  1 mmol/liter = 0.180 gram/liter
  1 mmol/l = 0.018 g/dl (een deciliter (dl) is 1/10 van een liter)
  1 mmol/l = 18 mg/dl (een mg is 1/1000 van een gram)

  3 mmol/l is dan 54 mg/dl
  4 mmol/l is dan 72 mg/dl
  5 mmol/l is dan 90 mg/dl
  6 mmol/l is dan 108 mg/dl
  7 mmol/l is dan 126 mg/dl
  8 mmol/l is dan 144 mg/dl
  9 mmol/l is dan 162 mg/dl
  10 mmol/l is dan 180 mg/dl

  Er zit een factor 18 tussen mmol/l en mg/dl

 • Na 35 jaar diabetes begin ik mij steeds meer te ergeren aan het gedoe ; “wat is m’n waarde voor het eten?, hoeveel zal ik nu spuiten?, wat ga ik doen vandaag?”
  En dat ben ik wel eens een beetje zat. Vooral omdat je weet dat je er niet vanaf komt. Maar ja, ik ben bijna 71, heb bijna geen klachten.Behalve dan de ziekte van Graves (snelle schildklier, na de jodiumslok nu weer extra hormonen), Graves op m’n ogen ( staat gelukkig stil,wel droge ogen vaak, maar toch ).
  Kortom, ik ben het gedoe wel eens goed zat.

  Maar, mooie Kerst allemaal.

  • sinds 2 weken heb ik ook ziekte van graves en al jarenlang hashimito. Wie heegft dat ook?
   en hoe ervaar jij of jullie dat?

  • teckel

  tja hier niet minder het gaat maar op en neer .

  valt niet mee om er mee om te gaan merk wel dat het erger is bij deze dagen en zeker als je veel moet bij spuiten met kort werkende lijkt het wel erger te worden .

  fijne dagen .

 • Ik herken het bij mijn man die diabetes type 1 heeft. Hij heeft erg last van stemmingswisselingen door de schommelingen. Hoort er helaas bij, hij kan wel echt ineens een heel kort lontje hebben dan. Valt niet mee soms, ik moet hem dan vooral maar met rust laten enaar de wijste zijn…

 • Wisselende suikers en hypo’s went nooit, heb jaren geleden ontdekt dat mijn hond reageert op hypo’s ! Schijn dan toch anders te reageren en dat voelt mijn hond (geen training hiervoor gehad) dus aankomen en gaat zover mogelijk bij mij vandaan terwijl als suikers goed zijn hij altijd naast mij op de bank of voeten ligt. Dus als de hond niet bij mij is of komt als ik roep is dat in 80 % a 90 % van de gevallen een teken van lage suikers en aanstaande hypo’s #waarschuwing #bastaardhond

 • Ik heb 2 hondjes, ik ga hier eens opletten hoe hun reactie is op een hypo.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.