Home Forums Lichamelijke complicaties Diabetes en ogen

 • RonaldD

Diabetes en ogen

Hallo,

Ik heb even een vraag over diabetes en ogen.

Ik merk dat mijn traanheuvel(dat bolletje in je oog aan de neus kant) flink kleiner is geworden de laatste tijd, en ik vroeg me af of dit normaal is bij diabetes ?

  • RonaldD

  Moet even toevoegen dat de traanheuvel ook rood is geworden en klein dus.

 • Hoi Ronaldd,

  Jouw vraag herken ik niet direct. Ik kan wel in het algemeen iets zeggen over oogcomplicaties bij diabetes.
  Heel veel mensen met diabetes krijgen op de lange termijn complicaties aan de ogen. Gelukkig zijn niet alle klachten even ernstig, en niet iedereen krijgt er in dezelfde mate last van. De meeste oogproblemen zijn op tijd op te sporen en te behandelen.

  Ogen bestaan uit verschillende onderdelen: ooglens, iris, pupil, hoornvlies, netvlies en oogzenuwen. Aan al deze onderdelen kan schade ontstaan.

  Bij mensen met diabetes komt diabetische retinopathie het meest voor. Dit is de benaming voor beschadigde en vernauwde bloedvaatjes in het netvlies (het retina) als gevolg van de diabetes. Het netvlies is de lichtgevoelige binnenbekleding aan de achterzijde van de oogbol die de lichtprikkels aan onze hersenen doorgeeft.

  Door de retinopathie verzwakken de bloedvaatjes en kunnen ze gaan lekken. Hierdoor krijgt het oog te weinig zuurstof. Als reactie hierop maakt het oog nieuwe bloedvaatjes aan. Deze tere bloedvaatjes gaan sneller kapot en zorgen voor nog meer bloedingen. Dit kan vervelende klachten geven en zonder behandeling zelfs tot slechtziendheid of blindheid leiden. De retinopathie bevindt zich meestal aan de buitenkant van het gezichtsveld, dus niet in het midden, waar we scherp zien. Retinopathie is ook een teken aan de wand voor het ontstaan van andere complicaties, zoals hart- en vaatziekten.

  Bij snelle schommelingen van het bloedglucose kan de lens opzwellen of uitdrogen, en zo tijdelijk een slecht zicht veroorzaken. Dit komt doordat de lens niet goed doorbloed wordt en het dus langer duurt voordat de concentratie glucose binnen in de lens net zo hoog is als in het bloed.

  Andere oogproblemen die kunnen ontstaan als gevolg van diabetes zijn:

  • een troebele ooglens (staar)
  • hoge druk van de oogbol (glaucoom)
  • dubbelzien door beschadiging van zenuwen die de oogspieren aansturen (neuropathie)
  • verandering van de vorm van de ooglens
  • aantasting van het hoornvlies
  • vochtophoping in het middelste deel van het netvlies (macula oedeem)
  • Als je meer wilt lezen over oogproblemen bij diabetes, lees dan verder op Diabeteswiki

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.