Home Forums Ouder van een kind diabetes en roken

diabetes en roken

goedemorgen,

mijn zoon is 18 en heeft sinds zijn 13e diabetes type 1. in eerste instantie ging hij daar goed mee om, totdat hij een beetje ging puberen. via arts en orthopedagoog weer in het juiste spoor. sinds een tijdje kan het hem weer allemaal niet meer schelen. niet meten en daarover liegen, hoge waardes. spuugt niet in een glas wijn en van de week kwam ik erachter dat een sigaretje ook niet geschuwd wordt. ik maak me grote zorgen. hij loop op het moment wee bij de orthopedagoog, maar daar ben ik natuurlijk niet bij en ik weet dus niet wat daar besproken. inmiddels ben ik op het punt dat ik hem niet meer vertrouw. iemand ervaringen?

 • Dag Linda,
  Dat zijn zorgen.
  Een bijkomend probleem lijkt me dat hij inmiddels 18 is en dus als volwassen wordt beschouwd.
  Ik denk dat hij prima weet dat alcohol en roken slecht zijn voor hem.
  Hij wordt elke dag weer met diabetes geconfronteerd. Met dingen die hij niet mag, eigenlijk. Zoals drinken. Zijn maten doen het wel, want die hebben geen diabetes.
  Dat maakt je zoon “anders” en hij wil niet “anders” zijn. Dus schopt hij tegen de diabetes aan en misschien ook wel tegen jouw zorgen.
  De orthopedagoog moet iemand zijn tegen wie je zoon vrij zijn verhaal kan vertellen. Dat is vertrouwelijk en jij zult ook niet te horen krijgen wat hij wel en niet vertelt.
  Lijkt me heel lastig voor jou, maar niet iets dat je kunt veranderen.

  Ik ken jouw zoon niet en jou en je omstandigheden niet. Maar misschien kan het je zoon juist wel schelen dat hij zijn leven lang met diabetes moet leven en anders moet leven dan zijn leeftijdgenoten die geen diabetes hebben. Is die onverschillige houding niet juist heel puberaal?
  Hoe meer jij hem op zijn huid zit, hoe meer hij daar tegenin gaat. Ook puberaal.

  Ik denk dat je vooral moet vertrouwen op de ervaring van de orthopedagoog. Je zoon is de eerste en de laatste niet.

  Ik wens jou en je zoon heel veel kracht en wijsheid.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.