Home Forums Werken Diabetes en WIA: IVA.

Diabetes en WIA: IVA.

Ik ben onlangs voor de WIA gekeurd. De uitkomst was dat ik 100% afgekeurd ben en een verdiencapaciteit van 0% heb.
Ik heb een loongerelateerde WGA-uitkering gekregen. Dat houdt in dat het UWV vindt dat ik nog herstelmogelijkheden heb.
Zelf zie ik geen herstelmogelijkheden:
– Ik heb ADD en daardoor heb ik concentratieproblemen en omgevingslawaai
– Ik heb PDD-NOS en daardoor heb ik:
– problemen met deadlines
– problemen met samenwerken
– problemen met werkdruk
– problemen met conflicthantering
– problemen met leidingevende aspecten
– problemen met zorgcontacten
– Ik heb diabetes type 2 met ernstige polymorphe neuropathie in handen en voeten en daardoor heb ik:
– problemen met het werken op een oneffen ondergrond
– problemen met grove trillingen
– frequent zware lasten hanteren
– lopen tijdens werk
– frequent traplopen
– klimmen
– gehurkt actief zijn
– boven schouderhoogte actief zijn
– fijne motorieke hand- en vingerbewegingen
– Ik heb RSI en daardoor heb ik:
– Problemen met duur van werken met toetsenbord en muis.
Dit alles zijn geen zaken die ik verzin, maar klachten die de keuringsarts van het UWV heeft vastgesteld. Die arts was op de hoogte van mij RSI, ADD, PDD-NOS, Diabetes type 2, met ernstige polymorphe neuropathie in handen en voeten.
Volgens mij heeft geen van de klachten kans op genezing aangezien de onderliggende oorzaak niet weg te nemen is. Toch vindt het UWV kennelijk dat er wel herstelmogelijkheden zijn. Daar is overigens geen onderzoek naar gedaan.
Mijn vraag is: wat moet/kan ik doen om het UWV te overtuigen van het feit dat er geen herstelmogelijkheden zijn voor mijn de bovengenoemde klachten?

Ik zie met interesse uit naar jullie reacties.

Henk.

 • Ik denkt dat dit regels zijn die het UWV hanteert en dat jij om de paar jaar moet komen voor een herkeuring ik had ook een kennis die moest ook 1 x per 2 jaar een herkeuring ondergaan maar is nooit meer aan het werk gekomen succes /Bert

  • shotje

  Ik heb vergelijkbare ervaring. Het is vechten tegen de bierkaai. Het uwv verdomt het om bij behandlaars navraag te doen.

 • shotje henk 1961 die is gekeurd door het U.W.V. voor zijn wia uitkering en dan zijn alle geven, s bekend van ziekenhuizen specialisten maar zei denken als er verbetering op treed in je gezondheid wat ik denkt bij henk 1961 niet mogelijk is maar het U.W.V. denkt men er anders over en daarom word iedereen 1 x per 2 jaar een herkeuring gedaan en dit is gewoon waanzin maar zo zit de wet in elkaar ….

 • Beste Henk,
  Bij dit soort vragen kun je altijd de ondersteuning van MEE inschakelen!
  Zij kunnen je ondersteunen bij de gesprekken met het UWV.
  Ze zorgen er,door er samen mee aan de slag te gaan, voor dat het medisch dossier compleet is,aangeleverd wordt bij de verzekeringsarts en onderbouwd kan worden tijdens de gesprekken.

  Ik kan me voorstellen dat het onbegrijpelijk is dat,met jouw beperkingen,je evengoed in de WGA zit en niet in de IVA.
  Het is echter zo dat de IVA bijna nooit wordt toegekend door het UWV.

  Zolang jij kunt aantonen dat jouw situatie ongewijzigd is tov de eerste keuring,en je dus nog steeds beperkt bent in je arbeidsmogelijkheden,zal geen verzekeringsarts jou plotseling gaan goedkeuren!

  Succes en sterkte!
  Groet,
  Monique

 • moniqueh1978 wat jij schrijf is helemaal waar dat is ook mijn ervaring met die club mijn vriend heeft 12 jaar in de zelfde situatie gezeten elke twee jaar weer dat gezeur maar dat vond hem arts ook van het U.W.V maar zo zit de wet in elkaar je moet echt bijna op om vallen staan dat men je gezondheid voor dat je I.V.A krijgt …dat komt door de voorgaande regeringen van V.V.D en het C.D.A….

 • Beste Henk1961,

  We snappen goed dat je met deze vragen zit! Daarom hebben we ze ook gesteld op onze Diabetesvereniging NL Facebookpagina met de oproep om hier te reageren.
  Niet iedereen heeft hier een reactie geplaatst, maar er waren een aantal reacties en steunbetuigingen op onze post die we even met je willen delen:

  Deskundige/vertrouwenspersoon meenemen/inschakelen.
  ..
  Dagje mee laten lopen in uw leven???
  ..
  Gewoon weer naar het uwv gaan en dan vragen naar de directeur en laat hem maar een dagje met je meelopen, het moet niet gekker worden
  ..
  Alle specialisten waar u komt verklaring laten schrijven? Sterkte!
  ..
  Ik heb een verzekeringsarts daar die het heel goed begrijpt! Nu blijkt wel weer dat het volledig ligt aan de persoon achter het bureau! Succes… Misschien is het handig om hem je medisch dossier te overleggen!
  ..
  MEE inschakelen! Zij kunnen je ondersteunen bij de gesprekken met het UWV. Ze zorgen er, door er samen mee aan de slag te gaan, voor dat het medisch dossier compleet is, aangeleverd wordt bij de verzekeringsarts en onderbouwd kan worden tijdens de gesprekken. Sterkte en succes!
  ..
  Doktersverklaring
  ..

 • Bij einde van de Loongerelateerde uitkering (WGA) kunt u een herbeoordeling aanvragen. Indien uw gezondheid eerder afneemt dient u een melding verslechterde gezondheid te doen. Succes!

  Met vriendelijke groet,

  Jules van Zundert
  Diabetes & Werk

 • Dat klop ook maar het heeft weinig zin je moet bijna dood zijn om een I.V.A uitkering te krijgen dat lijk nergens op het is gewoon mensen pesten die een W.I.A uitkering hebben …

 • Beste Henk 1961,

  Je bent gekeurd omdat je 2 jaar ziek bent of bent geweest, hierdoor heeft er een WIA keuring plaatsgevonden. Je schrijft dat je 100% bent afgekeurd omdat u op dit moment nog ziek bent. Maar vanuit de wet is het UWV verplicht om te kijken of er nog passend werk kan worden gevonden. de aandoeningen die u aangeeft zijn geen reden voor een volledige afkeuring omdat met de nodige begeleiding en aanpassingen een eventuele oplossing kan/moet worden gevonden. Dit is natuurlijk niet leuk of fijn om te horen maar dit zijn de regels vanuit de wetgeving. Als u zelf kunt aantonen dat het tegendeel waar is, middels verklaringen van uw behandelaars. u moet dan bezwaar aantekenen. Er kan dan een hoorzitting plaatsvinden maar ook dan kan het UWV anders beslissen.

  De regels geven aan dat iedereen moet proberen aan het werk te komen of te blijven. Ook al zal dit een lager percentage zijn. Hiervan wordt alleen afgeweken als men niet meer in staat is te functioneren en bij zijn functioneren volledig afhankelijk is van derden.

  Het UWV zal je begeleiden om te kijken wat eventueel een passende baan voor u is op basis van de gegevens die zij krijgen van de keuringsarts.

  Meer informatie kunt u o.a. vinden op de volgende website van het UWV.

  http://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/bijna-2-jaar-ziek-wia/index.aspx

  wij wensen je veel succes

  Met vriendelijke groet;

  Thijs van Vilsteren

  Medewerker Klantenservice/Diabeteslijn van de Diabetesvereniging Nederland

  wilt u altijd op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen of heeft u vragen over uw diabetes in het dagelijks leven wordt dan lid van DVN. Meld u aan via http://www.dvn.nl

 • Ja dat begeleiden van het U.W.V dat stelt niks voor ze sturen je naar een cursus re-integratie naar werkt waar nul uitkomt alleen proberen ze je uitkering te verlagen op bijstand niveau daar zijn deze boeven goed in en jij hebt de pech dat je nog jong bent ik ga er vanuit 55 jaar bent had je 7 jaar ouder geweest dan had je het gered tot je pensioen succes Bert

  • Candy

  Hallo Henk,

  Ik heb ook een aantal van de onderdelen die jij beschrijft plus wat andere complicaties.
  Ik heb onlangs ook een wia keuring ondergaan en kreeg een rapportage van het uwv dat ik geen wia kreeg omdat ik nog ander geschikt werk zou kunnen doen volgens het uwv en er zou ook kans zijn op herstel, terwijl dit helemaal niet mogelijk is en alleen maar erger wordt.
  Zo spreken de arts en de arbeidsdeskundige elkaar in de rapportage elkaar zelfs tegen.
  Volgens de arbeidsdeskundige zou ik nog productie werk aan een machine kunnen doen, terwijl de arts schrijft dat ik onder andere geen machinaal werk mag doen.
  Het is altijd een zooitje daar bij het uwv en volgens mij krijgen ze een bonus als ze genoeg mensen buiten de wia weten te houden. Artsen en arbeidsdeskundigen die voor het uwv werken zitten er niet voor de mensen maar alleen voor het geld.

 • Het zijn gewoon een stel dieven van het UWV die iedereen er proberen er uit te gooien en in korten tijd beland je in de bijstand met alle gevolgen van dien en dit noemen ze een sociaal land wat het is asociaal land ..

 • Hoi allemaal, het bezwaar dat ik heb ingediend is gegrond verklaard. Ik had mijn gehele dossier opgevraagd. Er stond o.a. een Functionele Mogelijkheden Lijst (FML) in. De UWV-arts had daar een hele lijst als kritische punten aangemerkt. Ik heb die FML goed bekeken en nog wat punten toegevoegd of verzwaard. Tevens had ik gezegd dat ik verwachtte dat mijn situatie niet zou verbeteren, maar eerder zou verslechteren. Ik had hen ook gevraagd welke punten wanneer, in welke mate en waarom zouden verbeteren.
  Ik werd voor een hoorzitting uitgenodigd. Ik werd daar opnieuw gekeurd. De bezwaararts voegde nog wat extra punten toe en haalde er geen weg. Tevens zei de bezwaararts dat mijn punten voortkomend uit diabetes en neuropathie niet konden verbeteren. Voor ADD en PDD-NOS was ik behandeld. De bezwaararts ging nog uitzoeken of er nog verbetermogelijkheden waren op dit gebied, maar vond die niet. Mijn bezwaar werd gegrond verklaard. Ik kreeg met terugwerkende kracht IVA.

  Veni vidi vici. :D

 • Henk gefeliciteerd met deze over winning in deze zaak dan ben je ook af van de herkeuringen groet Bert en je uitkering is ook 5 % hoger …

 • Ja inderdaad, nog iets meer zelfs, want ik had ook nog een rekenfoutje in het dossier gevonden. Het kan dus geen kwaad om dat ook nog te controleren. :)

 • Ja Henk je gaat van 70 % naar 75 % en van terug werkende kracht groet Bert

 • Ja en omdat ze mijn SV-loon niet goed hadden berekend nog iets meer dus.

 • Morgen Henk dat is dan mooi een meevaller dat verlicht de pijn een beetje beter was het geweest dat je gezond was geweest maar dat stel boeven van het UWV tonen niet een cent berouw ik weet wat het is groet Bert

  Image and video hosting by TinyPic

 • Hoi,

  Ik ziet dat dit bericht van 2015 is.
  Maar er is niet veranderd hoor bij het uwv.
  Na een jaar ziektewet ook in de wga beland. Zit er nu 2 jaar in. Toen werd ik gekeurd met fibromyalgie, artrose (Zwaar versleten nekwervels), pds,ptss,angststoornis, horrorgedachtes. Maar moest aan het werk. Bezwaar heb ik uiteindelijk gewonnen. Nu word ik bijna elke 3 mnd gebeld hoe het gaat en dat ik aan mij reïntegratie moet gaan werken. Maar mijn toestand is alleen maar erger geworden. Ik heb inmiddels diabetes type 2. En ook adhd met vorm ass.
  Waardoor ik nu een cvs heb dus elke dag veel pijn en vreselijk moe. Ook last van oorsuizen of hoge piep. Dus mijn 2 keuring zit er denk ik aan te komen. Kreeg thuis een formulier met vragen hoe het nu gaat. En naar waarheid ingevuld. Stond een vraag bij wat er nu moet gebeuren om beter te worden. Mijn antwoord was….een wonder. Dus Henk ik ben blij voor jou dat je iva heb. Eigenlijk hadden we recht op wajong omdat je al vanaf je geboren bent een aandoening hebt. Add/pd-nos daar word je mee geboren. Maar mijn advocaat wil nu ook voor de iva gaan. Mijn artrose zit inmiddels overal kan nog geen 200 meter lopen dan is het klaar. Inmiddels van de gemeente een invalide kaart en een aangepaste fiets. Ook daar moet je door een keuring. En zijn veel begripvol. Kan het uwv nog wat van leren.
  Gr Keet

 • Hoi @merijn

  Je reageert respectloos op een bericht en tijdlijn van 3,5 jaar oud.Lees eerst even de huisregels van ons forum.

  6feet10

 • Beste 6feet10

  Zoals je ziet hebben wij de reactie van merijn verwijderd, de reden een respectloze reactie
  bedankt voor je reactie.

  Met vriendelijke groet;

  Moderator Diabetestrefpunt

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.