Home Forums Nieuw met diabetes Diabetes & ik

 • Reinout

Diabetes & ik

Goedenavond luitjes,

Even een korte introductie; mijn naam is Reinout, 22 jaar oud en woonachtig in Harderwijk. Ik ben actief als verkoper buitendienst en in mijn vrije tijd sport ik graag (voetbal, fitness, vechtsport etc.).

Sinds augustus van dit jaar is er bij mij diabetes type 1 geconstateerd. Ik kwam net terug van een feest vakantie met vrienden waarbij ik uiteraard geen rekening hield met mijn diabetes. Tijdens deze vakantie at en dronk ik gewoon alles wat ik daarvoor ook deed en dit eigenlijk zonder al teveel klachten. Niet meer dan anders althans. Toen ik thuis kwam van vakantie hield ik een paar weken last van een droge mond en de behoefte om te drinken. Ik heb twee weken lang alleen maar een droge mond gehad, daardoor veel gedronken en daardoor weer vaak naar het toilet. Deze cyclus herhaalde zich om de 30 minuten (vooral erg fijn in de nacht ;) ). Toen ik naar de huisarts ging met het idee dat ik een extreem lange kater had, liet hij me bloedprikken bij het ziekenhuis. Op het formulier voor de bloedprik afdeling van het ziekenhuis stond ook diabetes. Hier stond ik best wel verbaasd naar te kijken, wist ook niet wat het inhield en had me er nog nooit in verdiept. Ik dacht zoals zoveel mensen dat het alleen voor hele zware mensen is.

Een dag na het bloedprikken werd ik gebeld door de huisarts dat ik langs moest komen voor de uitslag, dat het niet over de telefoon kon en dat ik iemand mee moest nemen. Ik vond het allemaal een beetje overdreven, want ik dacht: “Als het echt ernstig was laten ze me wel direct komen”. Ik ben uiteindelijk ook alleen naar de huisarts gegaan en ze vertelde me direct dat ik diabetes had. “Vermoedelijk type 1”. Ik wist niet zo goed hoe ik moest reageren, want had absoluut geen idee wat diabetes inhield en wat er moest gebeuren. Toen had ik nog het idee dat ze me een medicijn kuurtje zou voorschrijven en dat ik met een week weer vrolijk verder kon, viel dat even tegen…

De rest is jullie allemaal wel bekend. Het beginnen met spuiten, meten en tellen. Er gaan zelden 30 minuten voorbij dat je er helemaal niet aan denkt of mee bezig bent. Dit alles maakt mij persoonlijk best wel rusteloos. Ik ben benieuwd hoe jullie het een beetje van je af kunnen zetten? Of komt er echt nooit een einde aan?

Daarnaast had ik na 3 dagen alles al op de rit (waardes tussen de 4-7) en daar waren mijn diabetesverpleegkundige en ik enorm blij mee, maar ik merk nu dat de zogenaamde ‘Honeymoon fase’ voorbij is. Ik ben echt aan het stuiteren van hoog naar laag. Het lastige is met name dat ik bij een waarde van 8 al enorm moe en ongeconcentreerd raak. Iets wat niet handig is bij mijn baan, waar ik vooral geconcentreerd en enthousiast moet zijn. Hoe houden jullie je waardes stabiel? Of heeft iemand tips waarbij je toch een beetje bij de les blijft?

Ik weet niet of het de bedoeling is dat ik meteen mijn halve levensverhaal doe, maar ik ben niet bekend met forum’s en kan stiekem toch best wel wat hulp gebruiken om mijn diabetes te overleven.

Ik kijk uit naar jullie reacties!

 • Hoi Reinout!

  Wat goed dat je je verhaal hier deelt, dat mag zeker zo.
  Ik kan me voorstellen dat het lastig voor je geweest is. Ik heb zelf sinds mei type 1 diabetes en ik ben 17. Heftig hè … ineens zo’n verandering in je leven.

  Super naar dat je je bij een waarde van 8 al zo slecht voelt! Is dat ook echt lichamelijk of is het meer dat je je onrustig voelt omdat je het niet fijn vindt dat je waarde zo hoog is?

  Het is echt onmogelijk om je waardes altijd binnen de lijntjes te houden. Ik snap dat je dat graag wilt, maar het is een onbegonnen werk om daarnaar te streven. Ik merk dat mijn waardes stabieler zijn wanneer ik een beetje regelmatige dagen heb. In de vakantie schiet alles ook alle kanten op.

  Het enige wat je verder kunt doen aan je waardes is overleggen met de diabetesverpleegkundige en kijken of er een bepaalde regelmaat in de schommelingen zit, en je misschien een andere koolhydraat-insuline ratio nodig hebt (ik neem aan dat je spuit?).

  Zo nu en dan een waarde boven de 8 is bovendien heel normaal en niet erg. Dat kan best.

  Heel veel sterkte en succes!
  Anne

  • Geke

  Heey!

  Wat een schrik, of juist niet, moeilijk te beseffen op dat moment wat het is en hoe het je leven veranderd. Ik ben 17 jaar en heb bijna 8 jaar diabetes type 1. Diabetes van je af zetten is lastig maar ik snap dat je dat graag wilt, ik heb gelijk in het begin toen ik net diabetes had besloten het mn leven zo weinig mogelijk te laten beperken. Ik bedoel hiermee, alles blijven doen wat je eerst deed, wat je graag wilt. Het zal lastiger worden en hier moet je ff je weg in vinden maar de tijd zal het leren. Elke gebeurtenis die je mee maakt leer je van en kom je meer te weten wat je zal helpen. Ik blijf bijvoorbeeld alles eten. Ik weet en kijk natuurlijk wel naar de aantal koolhydraten en geef hier insuline voor , maar ik laat niks lekkers staan omdat ik diabetes heb. En dat hoeft ook zeker niet weet ik nu na al die jaren. Als je maar de juiste hoeveelheid insuline geeft voor de gegeten koolhydraten , dan komt het altijd goed. Een insulinepomp zal dat makkelijker maken. Mijn tip: doe vooral wat jezelf wilt , wat je leuk vind en graag wil.. Maar ook wat goed voor je is. En je mag er is schijt aan hebben, soms ff genieten en dan je bloedsuiker bijvoorbeeld 20, nou dat mag wel voor een keer, bovendien je hebt lol gehad. En er ff niet aangedacht. Volg je gevoel en doe waar jij je goed bij voelt. Waardes stabiel houden lukt de 1 makkelijker dan de ander, elk lichaam functioneert weer anders. Ik ben alle schommelingen wel gewend, altijd al gehad vanwege de hormonen. Je vind wel een manier. Combineren met werk vind ik zelf ook erg lastig. Dat beperkt me wel is. Ik ben vaak moe en kan me ook niet concentreren. Dat is lastig. Misschien dat het voor jou straks beter zal gaan. Geef vooral hier je grenzen aan, als het niet gaat dan gaat het niet. Heel veel succes, en je mag me altijd een berichtje sturen!

  Groetjess

  Geke

 • Haai!

  Mijn naam is Amy, ben 19 jaar en heb sinds oktober 2013 diabetes. Helaas, maar niks aan te doen!

  Heftig om je verhaal te lezen, maar ik herken mezelf er in. Op het begin ging, ook bij mij, alles helemaal super, maar soms is er een periode en dan gaat alles opeens helemaal mis..

  Ik weet niet of je de freestyle libre al kent? Dit is een systeem om je bloedsuiker te meten zonder in je vinger te moeten prikken. Dan kan je 2 weken (als je hem er niet afloopt, zoals ik) je suikerwaardes zien over de gehele dag. Naar mijn mening erg fijn om inzicht te krijgen in je waardes gedurende 2 weken, zodat je kan zien hoe het bijvoorbeeld het afgelopen uur is gegaan. Helaas word het nog niet vergoed en is het erg prijzig, maar misschien helpt het om stabieler te worden.

  Verder kan ik je alleen vertellen dat je moet toegeven aan je lichaam soms 🙈. Proberen meteen na t eten te spuiten zodat je niet te lang hoog zit en zodat je je dus minder beroerd voelt! En proberen, erg lastig merk ik zelf haha, regelmaat in je leven!

  Hopelijk gaaat het allemaal snel weer als voorheen! Want van die schommelingen word niemand vrolijk 😋

  Groetjeees! 🐒

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.