Home Forums Nieuw met diabetes Diabetes in een relatie

Diabetes in een relatie

Hallo allemaal,

Sinds maart dit jaar weet ik dat ik diabetes type 2 heb. Uitslag van mijn bloedonderzoek gaf een waarde aan van 27 mmol/liter. Totale paniek bij de huisarts.

Nu ik terug kijk naar de afgelopen jaren vallen uiteraard heel veel puzzelstukjes passend in elkaar. Ik was uitgeput bij inspanning, futloos, moe, voelde me onzeker, daardoor minderwaardig, geen zin in sex, snel geïrriteerd. Hierdoor is onlangs mijn relatie op de klippen gelopen omdat mijn partner niet kan inzien (of wil begrijpen) dat de jarenlange opbouw van hoge glucoses mij lichamelijk en geestelijk sloopte. Uiteraard ben ik ook deels verantwoordelijk om niet tijdig aan de bel te trekken. Gelukkig ben ik 18 kg kwijt en voel me stukken beter, behalve een gebroken hart.

Zijn er hier meer lotgenoten die dit hebben ervaren en hebben zij hun (ex)partner ervan kunnen overtuigen dat onopgemerkt rondlopen met DM je lichamelijk en geestelijk in een shut down brengt?

 • Dag Tim,
  Beetje late reactie, maar je bent gelezen.
  Ik weet nu dat heel veel van mijn klachten ook onbehandelde diabetes was.
  Koppel daar dan de overgang aan en dan ben je bijna onmogelijk om mee te leven.

  Nu word ik wel behandeld, maar insuline is een hormoon en een hormoon kan invloed hebben op je stemmingen en diabetes en alles wat daarbij komt, op hoe je je geestelijk en lichamelijk voelt.

  Ik denk dat je partner aardig wat uit te staan heeft gehad met jou, net als alle partners van mensen met diabetes.

  Het punt is…jouw partner bereikte het punt dat het kwartje op was. Je partner kon en wilde niet langer leven met hoe jij was. Dat ligt niet alleen aan jou, natuurlijk, maar ook hoe je partner er in stond.

  Weet je ex-partner inmiddels dat je diabetes hebt en dat jouw gedrag en hoe je je voelde daaruit voort kwam? Als dat zo is en het maakt geen verschil, misschien had jouw relatie dan het eindpunt bereikt? Want leven met iemand die diabetes heeft, is niet eenvoudig. Ik bewonder mijn partner daarin. Ik ben soms onmogelijk.

  Zolang je nog tabletten slikt is het nog beheersbaar, maar anders staat de rest van jouw leven en dat van je partner in het teken van bloedprikken, waardes, insuline spuiten. Altijd rekening houden met de gevolgen van je dag op je bloedsuikerwaarden.

  Niet elke partner is daar tegenop gewassen.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.