Home Forums Nieuw met diabetes Diabetes ja of nee? – jullie ervaringen!

  • mickey

Diabetes ja of nee? – jullie ervaringen!

Hallo allemaal!
De laatste tijd maak ik me zorgen of ik niet toevallig diabetes heb. Achtergrondinformatie is dat mijn opa diabetes type 1 had (en zijn broers ook), en mijn moeder bij 2 van de 5 zwangerschappen zwangerschapsuiker had. Verder heeft ze hier nooit last van gehad.

De laatste tijd (beginnend in januari, later steeds erger geworden) ben ik extreem vermoeid en ik ben snel geprikkeld. Fysiek gesproken heb ik vaak spierpijn/stijve spieren, soms tintelende handen en duizeligheid. Dit heb ik vaak ook tijdens fysiek werk (ik werk op de markt & op een boerderij) of na het sporten.
Ik ben van de zomer naar de huisarts gegaan hiermee, en toen hebben we bloed geprikt. Mijn bloedsuikergehalte was in oké, maar iets aan de lage kant van oké (4,1 niet nuchter: onder de 3,5 is het een slecht teken geloof ik). Verder heb ik een groot vitamine D tekort en juist erg veel te veel actief B12 (zonder pillen). Ik heb gelezen dat een vitamine D tekort een voorteken kan zijn van diabetes, en dat te veel actief B12 *soms* een symptoom van diabetes is. Ik heb geen overgewicht verder.

Natuurlijk weet ik dat jullie geen artsen zijn, maar wel ervaringsdeskundigen! Zijn dit voorstadium-klachten waar jullie ook mee zaten voordat het echt duidelijk werd dat het diabetes was? Of was het bij jullie anders?

Alvast bedankt!

  • Hoi vervelend die klachten die overal uit voort kunnen komen; dat schept onzekerheid.
    Het enige is bloedonderzoek blijven doen denk ik. Dus over 3 maanden al het onderzoek herhalen. Zo ben ik van 10 jaar glucosetolerantie naar DM2 gegaan. Ook zwangerschapsdiabetes gehad. Ik had een lage B12 een lage D maar dat laatste heeft bijna elke Nederlander in deze tijd. Ik was heel moe van de hypers en viel overdag rechtop in slaap, eiwit in de urine, slaapapneu enz. Dus van alles wat en overlappende symptomen. Tip: niet opgeven en bloedprikken blijven herhalen. Succes

  • De klachten die je beschrijft koppen eerder bij een vitamine d tekort dan iets anders. Is dat tekort aangepakt? Bij diabetes heb je dorst, val je af, zie je wazig en/of je bent moe. Je bloed blijven laten controleren vind ik een goed advies.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.