Home Forums Nieuw met diabetes Diabetes, of toch niet?

Diabetes, of toch niet?

Beste forumleden,

Ik zit met het volgende: vanaf maandag kreeg ik last van een aantal klachten zoals droge mond, extreme dorst, veel plassen en vermoeidheid. Ik ben op de klachten gaan googlen en kwam al gauw op Diabetes uit. Vanochtend ben ik naar de huisarts geweest, en hij reageerde vrij luchtig ” voor diabetes type 1 ben je te oud (ik ben27 en dan zou het zich al eerder geopenbaard hebben volgens hem) voor type 2 ben je te jong. We hebben toch een testje gedaan en daaruit bleek suikerwaarde 5,7. Dit was een keurige waarde volgens hem.

Ik werd weggezonden met de boodschap dat het waarschijnlijk door de warmte kwam of dat mijn lichaam zich nog aan het herstellen is van mijn vakantie in Spanje 2 weken geleden. De dokter zeimij het aan te kijken en wanneer de klachten over 2 weken nog niet verminderd zijn, om dan terug te komen.

Ik voel mij een klein beetje met een kluitje in het riet gestuurd, ik heb immers wel veel klachten die Diabetes patiënten ook hebben, al is mijn suikerwaarde niet te hoog.

Komt een van jullie dit wellicht bekend voor? met andere woorden is het zo dat al is je suikerwaarde niet afwijkend, is diabetes dan ook in alle gevallen uitgesloten?

ik zie jullie ervaringen graag tegemoet.

 • Die test bij de huisarts, was je toen nuchter of had je al gegeten?

  De argumenten wat leeftijd betreft die je huisarts geeft begrijp ik niet helemaal. Diabetes kan op alle leeftijden voorkomen.

  Aan de andere kant komen de klachten die jij noemt vaak pas voor bij een bloedsuiker die niet nét te hoog is, maar die véél te hoog is. Natuurlijk verschilt het een beetje per persoon, maar veel mensen merken weinig van een bloedsuiker van 10. Ik merk het zelf pas vanaf 15 à 20. Of nog hoger.

  Als je op een willekeurig moment een bloedsuiker van 5,7 hebt is het bijna ondenkbaar dat ze toch af en toe zo hoog zijn.

  Toch komen je symptomen wel erg overeen met diabetes. Ben je ook veel afgevallen? Heb je veel ontstekingen en infecties? Merk je andere dingen aan je lijf?

 • @rotterdam88:

  Je schreef:

  Vanochtend ben ik naar de huisarts geweest, en hij reageerde vrij luchtig ” voor diabetes type 1 ben je te oud (ik ben 27 en dan zou het zich al eerder geopenbaard hebben volgens hem) voor type 2 ben je te jong.

  Wat je huisarts daar vertelde is complete onzin. Je kan op je 27e wel degelijk type 1 of type 2 krijgen. Ze hebben vrijwel niks met leeftijd te maken maar veel meer met oorzaak.
  Bovendien zijn er nog allerlei andere varianten van diabetes die veel op type 1 of 2 lijken maar toch weer anders zijn. Zelf was ik op een week na 41 toen bij mij de diagnose type 1 werd gesteld, en ik ben lang de enige niet…

  Aan de andere kant, zoals Anne1998 al schreef: als je ondanks die klachten een bloedsuiker van 5,7 hebt, past daar inderdaad niet meteen de diagnose diabetes bij. Wij zijn hier natuurlijk geen dokters, maar met de klachten die jij beschreef past daar niet zo’n mooie glucosewaarde bij.
  Maar als je twijfelt: hou het vooral in de gaten en trek opnieuw aan de bel als je klachten blijven. Want mocht het toch diabetes zijn, dan kun je niet vroeg genoeg ingrijpen.

  Je kunt bijv. ook regelmatig je bloedsuiker laten meten via een vingerprik, dan krijg je een momentopname en dat zegt weinig over hoe het een uur eerder was of over hoe het een uur nadien zal zijn. Je kunt ook via een bloedtest je langetermijnglucose of HbA1c laten meten, dat geeft je gemiddelde glucose over ong. 2-3 maanden en zal waarschijnlijk te hoog zijn als je toch diabetes mocht hebben.

  Succes!

 • Hi Anne, dank je voor je bericht. Toen ik naar de dokter ging (11 uur vanochtend) was ik niet nuchter, ik had sochtends als ontbijt een bakje Yoghurt en wat water, en op werk water en koffie gedronken. Ik vond de argumenten van de dokter ook wat kort door de bocht, en voelde me op dat punt niet helemaal serieus genomen, al bleek later uit de test wel dat de suiker niet afweek.

  Voor de rest eigenlijk geen bijzonderheden lichamelijk gezien, ik ben 27 jaar oud 1,80 lang en weeg eigenlijk al jaren tussen de 75 en 80 kg. Toevallig gister even gewogen en woog 80 kg, relatief zwaar dus op het moment en zeker niet afgevallen. Verder is er ook geen sprake van ontstekingen of infecties.

 • Ha Monique, dank voor je reactie. blijk inderdaad maar dat het leeftijd verhaal onzin is. Ik ben na jullie reacties wel redelijk gerust gesteld voor wat betreft de glucosewaarde dat dat toch ook wel veel zegt. Ik denk dat ik op dit moment toch maar even afwacht hoe de komende 2 weken verlopen. Mocht ik deze klachten houden dan zal ik de dokter vragen om een nieuwe test of anders een lange termijn glucose test zoals je aangeeft, hier moet dan als er nog steeds klachten zijn, wel iets uit naar voren komen denk ik. Heel hartelijk dank voor jullie reacties!

 • Ik ben geen dokter, maar als je al gegeten had die dag en dan een bloedsuiker van 5,7 hebt, lijkt het me onwaarschijnlijk dat er sprake is van diabetes.
  Als je geen of minder insuline zou aanmaken, zou je bloedsuiker daarvan direct stijgen (al zorgt yoghurt nu ook weer niet per se voor een hele grote bloedsuikerstijging.

  Ik heb zelf mijn huisartsbezoek vanwege een vermoede van diabetes een half jaar lang uitgesteld. Ik had namelijk wel een aantal klachten, maar die waren allemaal niet super erg, althans, niet erg genoeg om naar de dokter te gaan. Ik had wel dorst, moest veel plassen, viel af, had spierkrampen door uitdroging, continu infecties, maar het was allemaal niet zo erg dat ik echt dacht dat er iets met me aan de hand was.

  Toen ik naar de dokter ging at ik ook van tevoren, omdat ik bang was dat er uit een vingerprik zou blijken dat ik helemaal geen diabetes had omdat de suiker toevallig laag zou kunnen zijn (onzin eigenlijk), terwijl ik wél diabetes vermoedde in mijn achterhoofd. Dus heb ik van tevoren goed gegeten.

  De dokter wilde die dag mijn bloedsuiker niet controleren omdat ook zij niet direct vermoedde dat er iets met me aan de hand was (net zoals ik zelf) bij de relatief milde klachten die ik noemde. De dag erna moest ik voor controle nuchter bloedprikken. Ik had nog niets gegeten die dag, en een bloedsuiker van 17. Toen ik diezelfde dag naar het ziekenhuis ging, naar de diabetesverpleegkundige, had ik (niet nuchter) de bloedsuiker ‘HI’ (= boven de 33).

  Met deze waardes had ik dus nog steeds relatief milde klachten en dacht ik dat er niets aan de hand was. Je lijf moet echt wel behoorlijk van slag zijn van de diabetes, als je het echt duidelijk merkt.

  Echter: dat wil niet zeggen dat er niets met je aan de hand is! Blijf het in de gaten houden. Ook als het geen diabetes blijkt te zijn, het kan best wat anders zijn!

  Groetjes :)

  • EefV

  Hai hai,

  Ik ben jarenlang weggestuurd.. mijn gemiddelde bloedsuiker wat goed.. en meestal weken mijn enkele waardes ook niet (of nauwelijks af…)

  Uiteindelijk ben ik een paar maanden geleden gediagnostiseerd met Dumping Dyndroom (wat alleen mensen krijgen na een maagverkleining.. en ik blijkbaar 🤷🏼‍♀️) en pre-diabetes..

  Recentelijk ging ik erg achteruit en ben ik “opgeschaalt” naar Diabetes type 2. Dit vooral omdat ik nu ook hoge bloedsuikers heb, voorheen had ik vooral hypo’s..

  In mijn beeld zie je dat ik meestal extreem rap daal (van 14 naar 3 in 1 uur) zonder daar iets voor te doen…
  Of na het eten niet stijg in bloedsuikers… (door de heftige schommelingen en geen “extreme” waardes zijn mijn simpele vingerprikjes of gemiddelde waarde gewoon goed…)

  Toch is mij nu, voor de stabiliteit, Metformine voorgeschreven. Nu 500 Mg en vanaf volgende week 2x dgs 500mg.

  Dit is een beeld wat vrijwel onbekend is maar heel veel klachten met zich meebrengt zonder de extreme waardes…

  Dus laat je niet wegsturen!! Vraag een second, third of fourth opinion aan als jij merkt dat er toch echt iets niet goed is met je lichaam! Jij weet dit het beste!!

  Iig heel veel succes met alles!

  • Hoi Eef,
   Mijn verhaal komt wel wat overeen met jou verhaal wat ik hier lees. Hoe gaat het met je nu je de metformine slikt? Zit je nog steeds wel eens plots heel laag?
   Ik namelijk wel, uit het niets. Zo eng!
   Ik slik 1x per dag metformine 500mg.
   Meet je zelf je waardes?

  • EefV

  Hai fleur,

  Soms heb ik nog wel een hypo, gelukkig voel ik ze nu wel beter aankomen en gaat het minder snel..

  1x dgs Metformine hielp niet echt, 2x daags helpt mij wel.

  Ik meet inderdaad zelf en ben nu bezig met een freestyle Libre.. Maar dat is erg lastig als je geen “gewone” type 1 hebt of 4x een periodieke meting hebt die erg afwijkt.. Helaas..

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.