Home Forums Zwangerschap Diabetes type 1 en borstvoeding

Diabetes type 1 en borstvoeding

Hallo allemaal,

Ik vroeg me af of er gevolgen zijn door diabetes type 1 voor het geven van borstvoeding. Ik ben 5,5 weken geleden bevallen van een mooie zoon. De borstvoeding kwam ietswat moeizaam op gang, maar dat kwam ook doordat onze zoon nog even in het ziekenhuis moest blijven om de glucose van hem goed in de gaten te houden. Er is toen ook meteen gestart met kunstvoeding. Nu hoor ik van andere moeders die net bevallen zijn dat ze veel last hebben van stuwing. Ik heb dat helemaal niet zo en ik vraag me ook wel eens af of ik genoeg melk heb. Zelf dacht ik dat dit misschien ook te maken kan hebben met Diabetes. Kan dat?

groet, Willemien

 • Hoi Willemien,
  Gefeliciteerd met de geboorte van je zoon!

  Diabetes en borstvoeding kunnen goed samengaan. Er zijn wel een aantal punten om rekening mee te houden.
  In ons ledenblad Diabc van maart 2014 stond een artikel over borstvoeding en diabetes.

  Ook in de DVN Zorgwijzer Zwangerschap staat informatie over borstvoeding en diabetes.

  Als laatste heeft de website Borstvoeding.com een pagina over borstvoeding en diabetes .

  Veel succes en laat je ons horen hoe het is gegaan?

 • Dank voor de snelle reactie. Als ik het zo lees zie ik inderdaad nergens dat de borstvoeding lastiger zou gaan. Graag zou ik nog wat horen van andere moeders met Diabetes hoe zij het ervaren hebben.

  • Anke

  Hoi Willemien,
  Gefeliciteerd met de geboorte van je zoon!
  Ik heb 3 kinderen gekregen, 35-30 jaar geleden, toen ik al diabetes type 1 had. Ik heb na elke bevalling borstvoeding gegeven. Bij mij ging dit zonder problemen. Het was een manier om redelijk snel op mijn oude gewicht terug te komen! Bij de eerste twee ben ik 6 weken na de bevalling weer gaan werken (lerares middelbare school) en heb steeds op school gekolfd. Mijn kinderen hebben 9-9-5 maanden borstvoeding gehad (de jongste 5 maanden, maar dat kwam omdat we op vakantie wilden en de kinderen bij mijn schoonouders bleven)
  Het geven van borstvoeding, het afkolven, het afbouwen van borstvoeding: bij mij allemaal zonder problemen gegaan, ook mijn diabetes bleef goed gaan. Maar realiseer je daarbij wel dat er toen nog nauwelijks zelfcontrole was, dus ik zal best wel regelmatig te hoog gezeten hebben, in het begin werd de diabetes ingesteld op alleen een nuchtere waarde in het lab (en of je hypo’s had of niet). Bij de derde was er al wel zelfcontrole, dus toen was de controle tijdens de zwangerschap en na de bevalling veel strakker.
  Succes met de borstvoeding!

 • Hai Willemien, van harte gefeliciteerd, geniet lekker van deze periode hoor! Mijn zwangerschappen zijn net als die van Anke al lang geleden, mijn dochters zijn nu 28 en 25 jaar. Ik heb beiden ongeveer 1 jaar borstvoeding gegeven.
  Ik heb vanaf mijn 10de jaar diabetes. Zelfcontrole was er pas vanaf toen ik 22 was (1985) en ook de pentherapie kwam toen pas. In 1988 ben ik met de pomp begonnen. Dat was voor de tweede zwangerschap. Ik ben ook diabetesverpleegkundige.
  Wat ik je als tip kan meegeven is:
  – zoek in je omgeving een borstvoedingsgroep voor praktische zaken. Dit is erg gezellig, niet alleen maar alternatieve mensen gelukkig. En je leert veel over opvoeding en overgaan op vast voedsel.
  – drink altijd veel als je voeding geeft. Dit helpt meer voeding aanmaken.
  – zorg dat je relaxed kunt voeden, dan schiet de voeding makkelijker toe (en geniet je zelf meer)
  – een kind van 3 maanden eet 1000 kcal. van jou, lekker om af te vallen maar kijk uit voor hypo’s. Dit is mij overkomen. Dus controleer goed en pas je basaal aan of eet gratis tussendoortjes.
  – Elke 6 weken heeft je kindje meer voeding nodig, waardoor je het wat vaker moet aanleggen voor meer melk totdat het weer op peil is.
  Heel veel succes, je geeft je kindje met borstvoeding veel extra afweerstoffen mee. Een goede keus.
  Liefs Anita

 • Hi Willemien, ik heb 3 jongetjes van 5 (5 maanden bv),7 (6 maanden bv) en 9 (8 maanden bv) en bij alle drie borstvoeding gegeven zonder problemen. Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden:
  – als je gaat voeden zorgde ik altijd dat ik glucose+meter bij de hand had zodat ik niet hoefde te onderbreken als ik het gevoel had dat mijn glucosespiegel te laag/hoog was.
  – bij mij was het risico op hypo´s iets groter dan normaal, zeker als je voelt dat er meer melk geproduceerd wordt(dat gaat met sprongetjes). Houd gewoon wat te eten bij de hand.
  – ik heb bij de eerste een paar keer met spruw te maken gehad, ze zeiden dat dat met de diabetes te maken kon hebben (maar gebeurt ook vaak bij ´gezonde moeders´ dus zou ook gewoon pech kunnen zijn geweest).
  – ga eens googelen op de trigr studie, dit is in een internationale studie die het beschermend effect van borstvoeding op kindjes van diabetesouders onderzoekt. (in NL geleid vanuit Rotterdam). Zij kunnen je hier denk ik ook zeker over informeren.
  – in het boek van Sophia Lambalk vind je ook ervaringsverhalen van zwangerschappen maar ook borstvoeding
  – ook kolven als je weer gaat werken heeft mij geen problemen gegeven
  – ik denk dat de vraag of je wel genoeg melk hebt niet direct iets met je diabetes te maken heeft, die vraag leeft ook genoeg bij moeders zonder diabetes. Hier kan, als het goed is, het consultatiebureau je zeker bij helpen.

  Succes! groetjes Miranda

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.