Home Forums Nieuw met diabetes Diabetes type 1 en chemotherapie

Diabetes type 1 en chemotherapie

Goedemiddag, ik ben Monique, 52 jaar, en zeer recent gediagnosticeerd met diabetes type 1. Dat was en is enorm schrikken en onwerkelijk, en helemaal omdat ik op dit moment ook in een traject van chemotherapie zit ivm borstkanker. Dubbel pech dus 😞 Afgelopen 3 weken heb ik metformine geslikt, met goede resultaten, maar aangezien het type 1 is, moet ik overgaan op insuline spuiten. Ik let al een paar weken op mijn voeding maar ik vind het lastig omdat ik ook voldoende voedingsstoffen binnen moet krijgen ivm de chemo. Heeft er iemand ervaring met beide narigheden tegelijkertijd? Fijne avond!

 • Hoi,

  Wat een nare tegenslag voor je. Ik heb wel type 1 maar ik heb geen chemo (gelukkig).

  Misschien is insuline spuiten minder vervelend dan je denkt, zeker in combinatie met een sensor. Juist met type 1 kan je de hoeveelheid insuline aanpassen op wat je eet. Als ik op tijd en voldoende spuit kan ik de zoveel eten als ik wil zonder een te hoge piek–zelfs zoete toetjes en zo. Met de sensor kan ik precies zien of ik te hoog of te laag ga, en ala minuut daarop aanpassen.

  Sterkte

  • Dank je voor je reactie! Ik ben inmiddels begonnen met insuline spuiten maar alleen nog langwerkende op dit moment. De kortwerkende zal op korte termijn wel gaan beginnen, ik zie best wel wat schommelingen na mijn eetmomenten. Dan zal het wat puzzelen worden, maar nu ik weer wat dagen verder ben en veel heb gelezen, heb ik er vertrouwen in dat het wel goed gaat komen. Wat betreft voeding gaf de oncoloog aan dat ik niet te streng voor mezelf moest zijn qua dieet, en mijn lichaam moet geven waar het om vraagt. En ook mijn geest, want een keer wat echt lekkers nemen dat maakt het allemaal wat leuker en dragelijker :-) De suikervrije varianten van sommige producten zijn best heel goed te doen, maar een keer een stuk melkchocola in plaats van 85% cacao is wel heel erg lekker :-)

 • Goed bezig Mootje. Wordt er ook al aan een sensor gedacht?

  • Ik heb al een sensor, dus ik kan goed zien hoe mijn verloop is. Maandag weer een gesprek met de verpleegkundige om de resultaten door te nemen, ik zal dan meteen de kortwerkende insuline bespreken.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.