Home Forums Voeding Diabetes type 1 en coeliakie

Diabetes type 1 en coeliakie

Ik heb diabetes type 1 en bij mij is recentelijk coeliakie vastgesteld, niet geheel onverwachts door de vele maag/darm klachten.
Nu dus omschakelen naar een glutenvrij dieet en dan hopen dat de klachten minder worden en zelfs weg gaan en ik ook weer
een betere diabetes instelling krijg.
Ik las dat coeliakie vaker voorkomt in combinatie met diabetes, ben wel benieuwd of hier ook diabeten zijn die coeliakie hebben.

 • Hoi Natalja,
  De combinatie van coeliakie en diabetes komt inderdaad vaker voor. DVN zette een paar tips over coeliakie op een rijtje voor mensen met diabetes:

  * Eet glutenvrij.
  Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in granen (onder meer tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut) en graanproducten (zoals brood, crackers, pizza, pasta, paneermeel, koek, cake en taart). Ook producten waarvan u het niet direct verwacht, kunnen gluten bevatten zoals soep en saus (bindmiddelen), snoep, ijs en bier. Zie ook http://www.voedingscentrum.nl. Deze lijsten zijn niet volledig en ook niet altijd up to date. Producten veranderen vaak van samenstelling. Een dieet houdt meer in dan alleen gluten vermijden. De Neder
  landse Coeliaki Vereniging (NCV) heeft hierover een speciale campagne ontwikkeld: Goed Glutenvrij.

  * Ontdek de glutenvrije mogelijkheden
  Glutenvrije dieetproducten herkent u aan het logo van de korenaar met een streep erdoor. Als er onderaan een nummer staat, weet u dat dit het officiële logo van de NCV is en dat de producten onder strenge controle staan. Ze zijn verkrijgbaar in grote supermarkten, reform- en natuurvoedingszaken en webwinkels. Bij twijfel over echtheid van het logo kunt u zich wenden tot NCV, zie 9. Zij organiseren
  ook baklessen en markten waar u producten kunt proeven en kopen.

  * Insuline bijstellen
  Laat uw insuline opnieuw afstemmen. Voor het stellen van de diagnose namen uw darmen waarschijnlijk niet alle voedingsstoffen op. Als uw
  darmen herstellen door een glutenvrije voeding, zal dit steeds beter gaan en neemt uw lichaam koolhydraten beter op. Daardoor wordt het makkelijker uit een hypo te komen, immers de bloedglucose kan sneller stijgen. Opsteker: uit onderzoek blijkt dat mensen die vanwege coeliakie glutenvrije voeding gebruiken, minder hypo’s hebben dan voor de diagnose.

  * Opnieuw tellen
  Een gewone boterham bevat niet evenveel koolhydraten als een glutenvrije boterham. Speciale glutenvrije producten bevatte vaak meer zoet, zout en vet dan de producten die u at voor de diagnose. Maak een lijstje van producten die u veel gebruikt, zodat u de ‘nieuwe’ koolhydraatgetallen snel onder de knie krijgt. Een diëtiste gespecialiseerd in coeliakie kan u verder helpen.

  * Check restaurants vooraf
  U kunt eten bij restaurants met het logo ‘Lekker Glutenvrij’ van de NCV. Bezoekt u een ‘gewoon’ restaurant, vraag dan van tevoren of u er glutenvrij kunt eten.

  * Meer informatie
  De Nederlandse Coeliakie Vereniging. NCV kan u ook doorverwijzen naar speciaal door de NCV opgeleide en getrainde diëtisten.

  http://www.blueglu10.com
  http://www.onzichtbaarziek.nl/ervaringen/manon-diabetes-type-1-coeliakie-add

  • leona

  Hoi natalja!

  Ik ben 20 jaar en ik heb vanaf mijn 8e diabetes en ik weet sinds mijn 10e dat ik coeliakie heb!
  Mag ik vragen hoe jong u bent?

  Ik Heb nog 1 tip.. er bestaat een app die heet: glutenvrij. Hiermee kun je producten scannen en dan geeft de app aan of het wel glutenvrij is. Ik Heb zelf de app nog niet geprobeerd dus ik weet niet of het 100% betrouwbaar is. Maar ik was wel van plan om de app te gaan proberen!

  Groetjes leona.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.