Home Forums Zwangerschap Diabetes type 1 en herhaalde miskramen?

 • Krul

Diabetes type 1 en herhaalde miskramen?

Hoi allemaal,

Alsof diabetes en zwangerschap managen nog niet genoeg is, heb ik zojuist mijn tweede miskraam in drie maanden achter de rug. We zijn een paar maanden bezig, mijn hba1c is nagenoeg perfect, maar toch mag het niet baten.

De gynaecologe zei, als je diabetes hebt heb je nou eenmaal meer kans op een miskraam. Dat wist ik niet en dat was echt een klap in mijn gezicht.

Voor zover ik dat wist, is dit vooral het geval bij diabeten die hun waardes niet goed onder controle hebben.

Ik merkte in beide zwangerschappen al aan mijn wijzigende insulinebehoefte dat de miskraam eraan zat te komen. Van de hele dag hypos, naar plotselinge pieken. Heel cru.

Ik vraag me af of er meer mensen zijn met ervaringen, en ik ben heel benieuwd naar jouw verhaal.

 • hi Krul,

  Wat super verdrietig, en wat vervelend dat de verhoogde kans pas aan je werd verteld toen het leed eigenlijk al was geschied. Ik heb geen ervaringen om met je te delen, sorry, maar wilde je toch even een berichtje sturen <3. Wat goed dat je hier open over bent.

  Liefs,
  Roos

  • Krul

  Hoi Roos, ik lees je reactie nu omdat ik met goed nieuws terugkeer naar het forum (nu 12 weken zwanger), wat lief van je dat je hebt gereageerd!💕

  Voor diegenen die deze post lezen om meer te leren; ja, diabetes (1) en herhaalde miskramen kunnen met elkaar te maken hebben, maar dit is vaker zo bij slecht ingestelde vrouwen. Dus mijn gynaecoloog heeft me hier in mijn situatie fout over geïnformeerd.

  Ik ben daarna overgestapt naar een andere gynaecoloog, die me aangaf dat er een verband zou kunnen zijn tussen een overactief immuunsysteem bij dt1, en het vroeg afbreken van een zwangerschap. Je eigen lichaam valt als het ware de innesteling aan. Ondanks dat dit best logisch klinkt, is dit nog erg weinig onderzocht.

  Het kan ook gewoon echt enorme pech zijn geweest. Mijn diabetesverpleegkundige had het verder nog nooit meegemaakt bij haar andere patiënten. Ik hoop dat er verder niemand op dit forum is met dezelfde ervaring. 💕

  • Yvonne

  Van harte gefeliciteerd en fijn dat je terugkoppelt

 • Hi Krul,

  Gefeliciteerd! Mijn reactie heeft weer langer gewacht omdat ik een tijdje niet actief was op dit forum.

  Fijn om te lezen dat het nu allemaal goed gaat. Het is soms best lastig om aan goede (en begrijpelijke) informatie te komen. Ik heb mijn positieve test van het weekend gehad, dus ben nu dan vier of vijf weken (vreemde telling). Ik heb inderdaad wel vaker gelezen van vrouwen met diabetes type 1 en meerdere miskramen (dat is ook een reden dat mijn blijdschap echt heel voorzichtig is), maar dat ging dan om individuele gevallen, en het kan gewoonweg pech zijn hè.

  Hoop dat alles goed met je gaat.

  hartelijke groet,
  Roos

 • Van harte gefeliciteerd, fijn om weer eens positief nieuws te lezen.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.