Home Forums Voeding diabetes type 2 overwinnen dat kan . ik heb het overwonnen.

diabetes type 2 overwinnen dat kan . ik heb het overwonnen.

diabetes type 2 overwinnen dat kan . ik heb het overwonnen.

Hoi allemaal.

Mijn naam is echte Gea mijn gebruikersnaam is amadine.
Het diagnose dat ik diabetes had, wist ik al dat het er aan zal komen maar wanneer dat het gebeurde was destijds nog niet bekent.
We kwamen er achter 14 jaar geleden dat ik maar niet lukte om zwanger te worden . Hebben mijn bloed helemaal onderzocht en zelfs
op gestuurd voor nader onderzoek.

Blijk dat ik al voor tekenen had van diabetes maar nog niet goed meetbaar was. en ook omdat het bij ons een erfelijke factor is .
Nu zo`n 8 jaar geleden heeft het zich verder ontwikkeld en begon met metformine 1 keer per dag al snel liep het op naar 3 keer per dag metformine
en nu 4 jaar gecombineerd met 30 eenheden insuline.
maar sinds 4 weken met hulp van mijn huisarts diëtist en fysiotherapeut ben ik over gegaan op een ander dieet koolhydraat arm. Ik eet geen brood aardappelen pasta rijst en andere meel producten ( bijvoorbeeld koekjes .
Brinta pap ect).

Mijn max aan de hoeveel koolhydraten per dag is max 100 maar er zijn zoveel producten die onder de 10 en zelfs helemaal geen koolhydraat bevatten. Na een anderhalf week af te kunnen bouwen ben ik nu insuline vrij en heb tot nu toe nog 1 keer metformine.
Een tip voor anderen als ze dit ook willen proberen. Kijk met name niet op wat je niet mag/kan eten maar andersom dat wat je wel mag eten en echt dat is er mega veel.

Namelijk alle soorten vlees , alle groente ,vis, fruit alleen uitkijken niet te veel bananen liever vermijden maar af en toe mag ,magere yoghurt, kwark ,noten, kaas ( alle kaas soorten mag de hele dag door gegeten worden). ik eet twee max 3 wasa crackers vezelrijk per dag. .
ik kook gewoon voor mijn gezin alleen eet ik alleen groente en vlees met als na gerecht yoghurt met fruit en of noten.
Ik hoop dat ik hiermee ook anderen kan helpen en inspireren het ook te gaan proberen en laten zien dat je inderdaad je diabetes erg kan gaan verminderen je blijft altijd een diabeet maar voor nu ben ik al tevreden en misschien kan ik over een poosje vertellen ik helemaal geen medicijn meer nodig heb maar voor nu ben ik al zeer tevreden met 1 keer metformine en insuline vrij.

m.v.g Gea van der kolk

  • henk67

  Gefeliciteerd met dit mooie resultaat.

  In het dvn krantje zie ik ook net een artikel hierover staan.

  Waar haal je je recepten vandaan en eet je geen vis ?

  • Ja zeker eet ik wel vis en vlees mag ook dus kan ik ook meedoen met bbq gourmetten e.c alleen eet ik geen brood( stokbrood) aardappelen en zoals huzarensalade pasta`s en rijst. er is zelfs koolhydraat arm brood dat mag wel. ik blijf zelfs vaak onder de 100 gr koolhydraten per dag . henk67 . de recepten haal ik van internet en ik heb een receptenboek gekocht met 500 koolhydraat arme gerechten . verder eet ik groentes , fruit noten eieren yoghurt kwark kaas . Ik heb eerst gezocht naar dingen die beneden de 10 gr koolhydraten zitten en ik kan je vertellen dat dat best nog wel veel is en ook nog veel met elkaar te combineren kan. en van fruit kun je bv heel goed smoothies maken. Ik
   daarbij heb ik heel veel hulp zowel van mijn huisarts als mijn diëtiste.
   deze dieet is erg goed te doen vind ik zelf het is vooral in het begin wel zoeken en experimenteren zoals de courgette spaghetti gek genoeg smaakt het net zo als gewone spaghetti de saus blijft het zelfde .

 • Super fijn🌹

 • Dit klopt helemaal weinig koolhydraten eten en veel groenten vlees en vis vloeibare vetten en noten.
  zelf ben ik hierdoor 12 kilo afgevallen ben nu 76 kilo en pre diabetes .

  • Roetje

  Ook ik heb mijn diabetes omgekeerd. Op Facebook heb ik me aangesloten bij de besloten groep “keer diabetes om met je leefstijl als medicijn ”
  Dit is een zeer professionele groep opgericht door een ervaringsdeskundige. Inmiddels hebben zich al diverse artsen en andere zorgprofessionals aangesloten bij de groep.
  Je krijgt hier goede begeleiding en steun van mede strijders.
  Door ketogeen te gaan eten is mijn hba1c van 104 in oktober, gedaald naar 37 en ben ik nu medicatievrij.
  Type 2 behandelen met medicatie is slechts symptoombestrijding,
  Je wordt langzaam steeds zieker.
  Type 2 is omkeerbaar!

  • hoi ik heb mij aangesloten op een gesloten groep khdp koolhydraat beperkt dieet daar
   delen we elkaars oa recepten vragen we elkaar om tips en helpen we elkaar. en blijven we elkaar motiveren.
   maar een goede tip ga ook eens kijken.

 • Geweldig mensen!
  Zo zie je maar….het werkt echt!

 • Je keert diabetes niet om, ook niet type2, wat je doet is afvallen zodat je lichaam minder nodig heeft, als je weer aankomt heb je nog steeds type2 in tegenstelling tot andere mensen met overgewicht die geen type 2 hebben.

   • Roetje

   Ik ben het niet met je eens.
   Na 3 weken ketogeen had ok al normale bloedsuikerspiegel. Toen was van gewichtafname nog nauwelijks sprake.
   Voeding en leefstijl is een krachtige tool waarmee je type2 zeker kunt omkeren.
   Wel is van belang dat je altijd kha blijft eten.
   In feite heb je een koolhydraten intolerantie.

 • Waarom zou je weer aankomen als je koolhydraat beperkt leeft? Daarmee kun je levenslang slank blijven.
  Je bent toch zo blij dat je niet terug wilt naar de oude toestand?
  Omkeren is symptoom vrij.
  Hoe noem je symptoom vrij dan? Een arts kan niet ontdekken dat je ooit diabetes 2 gehad hebt.

   • Roetje

   Ik begrijp je reactie niet goed maar ik wil zeker niet meer terug naar meer koolhydraten en dan weer aankomen en weer hoge bloedsuiker krijgen.
   De diagnose type2 krijg je als je hba1c boven de 42 komt. Bij de meeste mensen komt het doordat je insulineresistentie ontwikkeld hebt. Met leefstijlaanpassing kun je ook de insulinegevoeligheid weer sterk verbeteren. Dus daarom spreek ik toch van omkeren.

 • Roetje, mijn reactie was op dat van Markpompje

  • amadine

  Ik heb zelf een platform gelanceerd op Facebook genaamd Welkom op het platform K.H.B /het omkeren van diabetes T 2 Ik krijg zoveel vragen over mijn omkeer van mijn leefstijl en koolhydraadbeperkt dieet. En daarbij vragen ze mij veel om advies en hulp.
  dat ik zelf maar een platform ben begonnen voor iedereen die zijn of haar leefstijl/ eetpatroon willen veranderen.
  Op mijn platform kun je je ervaringen, verhalen ideeën en recepten met elkaar delen en kunnen we allen elkaar helpen en te blijven steunen en vooral elkaar positief motiveren en respectvol met elkaar omgaan. wat echter niet toe gestaan is negatieve reacties.

 • Drink je enkel water dan gaat je bloedsuiker niet omhoog, wil niet zeggen dat je genezen bent.

  Er is namelijk geen enkele manier om diabetes om te keren, je kunt je voeding manipuleren en je lichaamsgewicht laten afnemen zodat je lichaam net genoeg heeft maar genezen ben je niet.

  • Renee72

  Ik eet zelf ook koolhydraatarm en mijn HbA1C is snel naar beneden gegaan. Maar ik heb nog steeds een nuchtere glucose van boven de 7, wat ik ook doe dat gaat helaas niet naar beneden. En voor diagnose diabetes type 2 geldt ook: 2x nuchtere glucose boven de 7 is diabetes! Dus niet alleen omdat je HbA1C boven de 42 is.
  Ik ben totaal zeker 10 kg afgevallen, maar als ik iets zoets eet, dan zit mijn bloedsuiker direkt weer rond de 9 a 10. Als ik netjes eet, dus geen koolhydraten en suikers, dan ligt ie rond de 6,5.

  Heel goed dat iedereen bezig is met het koolhydraatarme dieet, want het helpt, maar dit is natuurlijk niet iets nieuws.

  Ik ben zelf heel erg geinteresseerd in medicijnen uit de natuur: zoals broccoli sprouts , die schijnen erg goed bij diabetes type 2 te helpen en ik vond laatst een artikel dat hoge vitamine C inname helpt bij diabetes type 2.(Maar dan moet je wel echt enorme hoeveelheden innemen.) Ik neem ook fenugreek, dat schijnt nl te helpen bij het dageraadsfenomeen, waar ik dus last van heb…. ik ben er pas mee begonnen, baat het niet dan schaadt het niet, ik ben benieuwd!! :)

  Mijn HbA1C is nu weer rond 42, helaas zijn dus mijn nuchtere glucoses nog boven de 7. Het is gewoon wel zo dat als we weer qua gewicht omhoog gaan, we gewoon weer diabetes hebben. Ik denk zelf dat ik gewoon Diabetes Light heb, diabetes type 2 maar dan zonder medicijnen :) En dat wil ik graag zo houden, dus ik eet gezond en koolhydraatarm.

  Keep up the good work! Met lieve groetjes, Renee.

  • Roetje

  Renee72, hogere nuchtere waarde komt vaak voor en is niet verontrustend.
  Als je kha gaat eten krijgt je lichaam de kans om alle opgeslagen suiker in je lever en spieren te gaan gebruiken.
  Rond 4 uur s’nachts gaat je cortisol omhoog. Je lijf gaat zich voorbereiden om op te staan. Daarmee gaat de lever ook glucose afgeven voor energie. Bij type2 mensen is die afgifte soms wat royaal. Vandaar hogere nuchtere waarde. Als je lange tijd kha eet zie je vaak dat als de jaren opgespaarde voorraad suiker in het lijf wat opgebruikt raakt dat ook de nuchtere waarde zakt. De ziekte hebt je in jaren opgebouwd en het kost ook tijd om te herstellen. Als je nog meer wil doen voor jezelf lees dan eens over vasten.
  Klinkt misschien eng of raar maar het is een goede tool om je insulineresistentie te verminderen. Ik voel me er heel goed bij.

  • Renee72

  Hej Roetje,

  Dit doe ik al. Ik eet niet voor 11 uur ´s ochtends , wanneer ik dan mijn bloedsuiker prik is ie rond de 6,4.Dan heb ik ongeveer 15 uur niets gegeten. Ik hoop ook dat als ik kha blijf eten, mijn nuchtere glucose beter wordt.

  Helaas begin ik volgende week weer met werken en dan moet ik echt om 8 uur eten, anders krijg ik last van duizelingen. Ik ren dan al vanaf 7 uur rond (ben verpleegkundige), ik heb dan echt wat nodig. Ik kan dan natuurlijk proberen om na 18 uur ’s avonds niets meer te eten. Dat is dan 13 uur.

  Maar zoals gezegd heb ik tegenwoordig alweer een HbA1C van rond de 42, de diabetes vpk is tevreden en ik hoef geen medicijnen, hoop alleen wel dat mijn nuchtere glucose ook beter wordt. Ik vind zelf dat ik daar al alles aan doe. Meer kan ik niet :)

  • Roetje

  Een hba1c van 42 is hartstikke goed. Ga door zoals je bezig bent! En gun het wat tijd. Kijk eens op de site van stichting JE Leefstij als Medicijn.
  Dat staan veel artikelen op waart je waar aan kan hebben. Er is ook een besloten fb groep voor diabeten.
  Succes x

 • Ik ben Bert. Heb sinds 6 jaar dm2. Begon met 1x 500 mg metformine. Dit werden binnen 2 jaar 3000 mg. Vervolgens werd de glicliazide toegevoegd. Vorig jaar de max medicatie. Afgelopen januari vertelde mijn POH, jammer Bert maar je zult aan de insuline moeten. Ik dacht dit nooit. Vanaf dat moment heb ik het roer drastisch omgegooid. Eet strikt kha (50 gr koolhydraten per dag). Ben fanatiek gaan sporten. Heb gewerkt aan mijn stresstoren in mijn leven. Let erop dat ik goed slaap. Resultaten na 8 maanden Hba1C van 80–>45, nuchtere suiker van 14–>6.5, gewicht van 118,5–>92 ben 18 cm buikomvang kwijt. Bloeddruk van 180/110 rpm 85 —> 113/61 rpm 61 geen bloedend tandvlees meer, geen wondjes meer op mijn handen. Van de 14 pillen die ik slikte zijn er nu nog 4,5 over en mijn doelstelling is dat dit op 31 december van dit jaar 0 is. De weg de weg die ik loop is niet altijd even makkelijk, maar de resultaten geven mij blijdschap en kracht om deze weg vol te houden. Toepasbaar voor iedere dm2 patient? Ik weet het niet zeker, maar het is in ieder geval de moeite van het proberen waard. Heb ik hulp gehad van dietist of POH, nee in het geheel niet alleen maar tegenwerking. Heb wel heel veel geleerd op de facebookgroep “Diabetes Doorbreken”.

   • amadine

   wat super knap. ik weet het is niet altijd even makkelijk als ik u een tip zou mogen geven dat
   maakt het mij makkelijker is een tabel maken . ik heb voor mij zelf een tabel gemaakt. ik heb producten van 0 tot 5 van 6 tot 10 van 11 tot 15 gr. koolhydraten gemaakt zo kan ik voor mij zelf makkelijker producten kiezen gerechten maken met weinig koolhydraten en dat gaat goed gaande weg leerde ik wat ik wel en wat ik niet kan eten. en hoeveel ik op een dag kan eten ik zit gemiddeld tussen de 40 en 70 gr per dag tussen de 40 a 50 en bij bijzonderheden( verjaardagen enz.) vaak op 70 gr. maar let wel op dat ik voldoende zout en voldoende eiwitten binnen krijg dat is bij koolhydratenbeperkt dieet wel belangrijk

 • Hallo, ik heb onlangs vernomen dat mijn moeder type 2 diabetes had en hoewel ze in behandeling is, moet ik toegeven dat het een lijdensweg is om haar zo te zien. En dus ben ik op zoek naar een manier voor haar om weer een manier te vinden om insuline te produceren naar eigen goeddunken, en op zoek naar dit boek, is een gids die er erg interessant uitziet, ik heb het nog niet getest, maar als je iemand kent die het zou willen proberen dan laat ik hier de pagina achter. Gegroet.

  http://corneey.com/w4dzMi
  http://corneey.com/w4dxr8

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.