Home Forums Nieuw met diabetes Diabetes type 2 vastgesteld

Diabetes type 2 vastgesteld

Bij mij is sinds kort diabetes type 2 vastgesteld. De diagnose werd door de praktijkondersteuner vastgesteld. Zij werkt weliswaar in overleg met de huisarts, maar ik ben gewend dat een arts de diagnose stelt. Zij verteld dat zij alles met de huisarts overlegd. Het is toch even wennen. In het gesprek met de huisarts hoorde dat het allemaal wel meevalt, maar diabetes type 2, lijkt mij toch opletten met de suikers.
Binnenkort heb ik een afspraak met een diëtiste. Hopelijk kan ik met een goed dieet en bewegen ook ver komen. Ik heb altijd aan sport gedaan. Dus dit overvalt mij wel.
Boodschappen doen vind ik ook lastig, overal zit suiker, vet en zout in.
Wie heeft er goede tips voor mij?

  • Ben42

  De diagnose Diabetes is een vervelende diagnose. Het zal ook enige tijd kosten deze diagnose te accepteren. (En dan heb ik het niet over dagen of weken, maar over maanden of jaren).
  Normaal is de diagnose Diabetes voor de rest van je leven. Acceptatie van de ziekte maakt het dan wel wat gemakkelijker.

  Voeding:
  Energie uit voeding komt uit drie hoofd componenten, dit zijn vetten, koolhydraten en eiwitten. Daar zul je een balans in moeten vinden. Vaak is wat minder energie wel goed, maar dan is er nog steeds een balans nodig tussen de andere drie hoofd componenten.
  Naast de energie in voeding, bestaat voeding over het algemeen ook nog uit veel water en andere componenten, maar deze tellen nauwelijks mee in de energie.
  Light producten.
  Meestal wordt er alleen geschoven met de twee componenten vetten en koolhydraten en als je een van de twee verminderd wordt over het algemeen de andere automatisch meer. Light producten zijn daarmee niet slecht, maar meestal ook niet beter dan ‘gewone’ producten.
  Uitzondering is light frisdranken hierin worden koolhydraten (suikers) over het algemeen vervangen door zoetstoffen. Lightdranken bevatten vaak minder dan 1 kilocalorie per 100 gram, waar frisdranken vaak rond de 15 kilocalorieën per 100 gram bevatten. (Wel een verschil dus).

  ‘Goede en slechte koolhydraten’
  Pure suikers, dat zijn gewone suiker, maar vooral dextrose (druivensuiker) worden snel opgenomen door het lichaam. Complexe suikers zoals een volkoren boterham wordt veel langzamer opgenomen door het lichaam. Langzame suikers zijn over het algemeen beter dan snelle suikers. Maar alle suikers hebben langzaam of snel wel hetzelfde effect. Koolhydraten (zetmeel, melksuiker, rijst, pasta) noemen we ook suikers, deze zijn dan van de ‘minder’ snelle variant.

  In de supermarkt, brilletje mee (en installeer een vergrootglas op je smartphone) en dan altijd maar de voedings etiketten lezen. Op de voedings etiketten staat vaak de informatie die je wilt hebben, maar wel in verdomt kleine lettertjes, soms in kleuren die het lezen voor iemand van boven de 10 jaar vrijwel onmogelijk maken. Een vergrootglas op de smartphone kan dan ontzettend helpen.

  Dat de praktijkondersteuner de diabetes heeft vastgesteld is op zich maar bijzaak. Het protocol om diabetes te diagnosteren is aan de hand van bloedsuikerwaarden en dat is relatief eenvoudig. Boven een bepaalde waarde ben je verdacht nog iets hoger en je bent diabeet. Een extra controle op een later moment is wel gewenst voor een bevestiging, maar dit maakt het meestal niet anders.

  Een aantal dingen in je leven zullen veranderen, dat is knap …… , maar daar kom je niet onderuit. Een groot aantal dingen in je leven zullen hetzelfde blijven, hou je daar aan vast. Als diabeet hoef niet niet veel beperkingen te ervaren, maar de ziekte is wel 24 uur per dag aanwezig en je zult er dagelijks (niet de hele dag) mee bezig zijn.

  Sterkte,
  Ben

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.