Home Forums Nieuw met diabetes Diabetes Type 3c

Diabetes Type 3c

Hoi hoi
Ik heb een vraagje of iemand hier ervaring mee heeft. Bij mij word binnenkort de alvleesklierstaart weggehaald vanwege een vermoedelijk goedaardige grote tumor op de alvleesklierstaart. Ik kan echt nergens vinden hoe groot de kans op diabetes is daarna op jonge leeftijd.
Ik ben zelf ontzettend angstig om diabetes te krijgen namelijk.
Ik heb ook een vraag of je met diabetes 3c zo’n pomp kan krijgen zodat je zelf geen insuline hoeft te spuiten. Ik lees erg weinig over deze variant bij jonge mensen.
Met vriendelijke groet.

  • Mr. M

  Hoi, dat is minder.
  Ik neem aan dat dit soort artikelen bekend zijn?
  https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/soorten-diabetes/diabetes-type-3c-na-alvleesklierontsteking-kanker-of-operatie

  Maar ja, die geven niet echt een antwoord, wat wellicht ook niet te geven is.
  Hierin staat dat het wel tot 10 jaar kan duren voordat type 3c gediagnosticeerd wordt.

  Als je op Facebook zit, zou ik daar de vraag ook stellen in de groep diabetisch vrienden.
  Sterkte met de operatie!!

  gr Marten

   • Debora

   Hallo Marten
   Die 10 jaar geld enkel bij chronische alvleesklierontsteking. Bij verwijdering vd staart waar dus de gehele insulineproductie plaatsvind, krijg je dus meteen in de meeste gevallen diabetes type 3c
   Haar/zijn jonge leeftijd hierboven is natuurlijk een pré wat betreft herstel!

  • Debora

  Hoi anoniem 38
  Bij mijn man is 2 weken geleden de staart vd alvleesklier verwijderd wegens neuro endocriene tumor in de staart.Zware operatie waarbij ook zijn milt is verwijderd.. dit word vaak gedaan omdat de bloedvaten vd milt nauw verbonden zijn met de staart. Het is allemaal goed gegaan en na 6 dagen mocht hij naar huis. Wel houd hij er inderdaad blijvend diabetes type 3c aan over omdat de insulineproductie in de staart plaatsvond en deze dus is verwijderd. Er is maar een hele kleine kans dat het resterende deel vd alvleesklier mettertijd de functie vd staart overneemt. Hij controleerd nu 4x daags zijn bloedsuikerwaarden die echt torenhoog was en spuit 1x daags savonds 8 eenheden insuline+ 1 tablet metformine in de ochtend+ suikervrij dieet. Het is nog steeds aan de hoge kant maar na gewenning en genezing hopen we het redelijk onder controle te krijgen. Het testen en spuiten is na een paar dagen een routineklusje van enkele minuten geworden en valt heel goed mee te leven.
  Heel veel sterkte voor jou bij de operatie die binnenkort plaats gaat vinden.

 • Heel erg bedankt voor jullie reacties! Zoals ik lees is dus eigenlijk bijna vanzelfsprekend dat ik diabetes krijg na de operatie. Dat is mij niet eerder verteld door het ziekenhuis het werd eigenlijk een beetje ingeschat met mogelijk diabetes.

  Zelf ben ik momenteel gezond bloedwaarden etc perfect en kan alles eten en drinken wat ik wil. De tumor is per toeval ontdekt.

  Is de operatie het dan wel waard? Vraag ik me af om levenslang diabetes te krijgen en andere dingen die na zo’n operatie komen kijken.( Bv idd als de milt mogelijk ook word verwijderd etc om niet eens over de zware operatie te denken)

  Bij mij is het een goedaardige zeldzame tumor die voornamelijk bij jonge vrouwen voorkomt die spontaan ontstaan is( mogelijk voorstadium van alvleesklierkanker)maar wel erg groot helaas dus vandaar dat het advies is om te verwijderen.

  • Mr. M

  Tja, wij zijn geen artsen hiero. Maar heb je al gedacht aan een second opinion?
  Het is niks inderdaad.

  gr Marten

 • Hallo, 6 weken geleden heb ik de staartresectie gekregen ivm twee ipmn en een steen in de main ductus. De milt is gespaard gebleven en via de Warshow procedure aan de maag vast gezet, restant pancreas aan de dunne darm verbonden. De exocriene werking (spijsverteringsappen) was al afwezig en de endocriene (hormoon insuline en glucagon) stond op instorten. Na de operatie als diabeet type 3c wakker geworden, volgens de mdl-arts kans 50/50. Ik gebruik nu lang en kortwerkende insuline en creon voor de spijsvertering.
  Ik hoop dat je de operatie goed doorkomt of al door gekomen bent.

  groet Angelique70

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.