Home Forums Psychische klachten Diabetesmoe

Diabetesmoe

Ik ben zoveel met mijn diabetes bezig dat ik er soms gek van wordt. Nu 22 jaar en het laatste jaar zeer alert en angstig. Bloedsuiker hou ik continu in de gaten en wanneer ik hoog of laag zit kan ik daar gek van worden. Vooral de angst voor complicaties is ontzettend aanwezig…

 • Vertel eens wat meer: hoe lang heb je diabetes en welk type, hoe word je behandeld, heb je een FSL, wat zijn je bloedsuikerwaarden?

 • 22 jaar diabetes T1 ben nu 29. HBA1C was de laatste keer 52. Mede door de G6. Waardes zijn redelijk, soms heel lastig, dat die naar 14-15 schiet bijv.

 • Ja, lastig als de bloedsuikerwaarden zo heen en weer schieten en je er geen grip op krijgt. Dat terwijl je zelfs zo’n slimme pomp met sensor hebt. Je hba1c is nu mooi, maar je hebt waarschijnlijk daarvoor slechtere waarden gehad. Toen was er immers nog geen FSL en dergelijke. De kans op complicaties is groter, maar is ook sterk individueel bepaald of je ze krijgt en wat je krijgt. Behalve je bloedsuikerwaarden zo stabiel mogelijk te krijgen en te houden, kan je verder goed voor je zelf zorgen. Besteed aandacht aan wat je eet en drinkt, zorg voor voldoende beweging en probeer overbelasting te voorkomen. Mijn advies is om ook te genieten van wat je nu doet, meemaakt en tegen komt. Als dat niet lukt, zoek dan hulp bij je behandelaar of je huisarts.

 • Is het normaal dat die af en toe naar 14-15 kan schieten ? Hoe zit dit bij andere mensen? Sporten doe ik intensief

  • Jasper

  Hoi Voetbal,

  Bij mij schieten ze ook geregeld op en neer, ook we eens boven de 14-15.
  Zeker als ik snelle koolhydraden eet.
  Je HBa1c vind ik supergoed, ik kom niet onder de 55 helaas.

  Maar hoe komt het dat je sinds een jaar zo druk bent met je diabetes?
  Ik merkte dat ik ook heel erg gefocused was een tijdje terug.
  Dat kwam doordat ik toen met de miaumiau en FSL1 allerlei alarmen aan kon zetten op mijn telefoon. Dan word je er heel veel aan herinnerd… Ook als het gewoon lang duurt voor het weer ok is.
  Ik gebruik nu de FSL2, met een alarm bij Hypo’s (dan word ik s’nachts iig wakker voor wat suiker) en ik laat hem trillen als ik boven de 10 kom (dan krijg ik wel een waarschuwing maar kan ik iig doorslapen s’nachts)

 • Hoi voetbal 18,

  Bij toeval las ik een half uur geleden precies hetzelfde … althans een bericht over dat moe zijn van elke dag maar weer je DM1 in de gaten proberen te houden, anticiperen en bij te sturen (“onder controle” noemen sommigen het, maar zo zou ik het niet willen noemen ;-))

  Misschien geeft het je wat steun (ik hoop dat je Engels kunt):

  “How to Take a Vacation from Your Diabetes!?!
  – William Polonsky, PhD, CDCES, and *Steven V.Edelman, MD
  Stressed out about your diabetes? Trust us, YOU are not alone. Do you ever feel like you want to take off and leave your diabetes behind? Yep, we’ve felt that way before too. Although we can’t escape this disease, we can learn to take a break from the stress and be a little easier on ourselves.”

  De tekst komt uit een aanzet voor een gratis conferentie morgen, op zaterdag 1 mei (15.00 Nederlandse tijd geloof ik): https://tcoyd.org/tcoyd-may-2021/ Eén van de items gaat hier dus over. Het ziet er wat (tè?) jolig uit misschien en ben verder niet zo bekend met deze mensen, maar dr. Polonsky is wel een goede diabetes-kenner/diabetes-psycholoog in ieder geval (hij is een van de oprichters, meen ik, van the Diabetes Behavioral Institute: https://behavioraldiabetes.org/about/)

  Sterkte!

  Met groet van Welmoed

  • De conferentie van 1 mei 2021 is na registratie nog terug te kijken tot 30 mei. Dank je wel Welmoed voor deze tip. Het ziet er wat jolig uit idd, maar is serieuze informatie. Net wat ik nodig had.

  • Rvdk

  Hoi voetbal 18,

  Het komt mij heel bekend voor, begin van dit jaar ging het ook met mij niet meer zo gemakkelijk als dat het altijd ging. Dit was deels met werk te maken.
  Maar dit was voor mij de doorslag om te beginnen met een DIY closed loop. hier voor moet je zelf een app bouwen die de waardes aan de hand van je suiker waardes de benodigde insuline berekend en dit communiceert met de pomp. Dit zorgt er nou voor dat ik mij er niet zo druk meer om mijn suiker hoef te maken om dat mij telefoon het nou voor mij doet (groten deels).

  Zelf heb ik ook al bijna 20 jaar diabetes, maar in de jaren is het mij nog nooit zo makkelijk afgegaan als nu.

  Het klinkt ingewikkelder dat het is, ik ben ook niet bepaald een ict’er maar ook mij is het gelukt.

  voor meer informatie kan je de facebook groep Looped-NL-BE opzoeken.

  Met vriendelijke groet,
  Rob

  • amr

  Bijna elk behandelteam voor diabetes heeft naast een arts en diabetesverpleegkundige ook een diëtiste en een psycholoog.
  Het kan fijn zijn eens met de psycholoog te praten over je angsten en wat er speelt.
  Maak dit ook bespreekbaar bij je arts en dvk.
  En dat je waardes wel eens naar 15 schieten is bijna onvermijdelijk, denk ik. We hebben diabetes en al doen we nog zo ons best, we kunnen niet alles constant onder controle hebben.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.