Home Forums Voeding Diabetestype 2 krijgen

Diabetestype 2 krijgen

Ik heb zwangerschapsdiabetes en ik heb een hele grote kans om na mijn bevalling diabetes type 2 te krijgen. Dat wil ik voorkomen natuurlijk. Ik heb overgewicht en ik ben een zoetekauw (nam zo 600 calorien per dag aan zoetigheden,elke dag!). Maar wat ik raar vind is dat ik mensen ken die veel meer overgewicht hebben dan ik en ook zoetigheden eten, maar geen diabetes hebben. Komt het dan toch gewoon door erfelijkheid (mijn moeder heeft diabetes) en niet zozeer omdat ik teveel zoet at, dat ik kans heb op diabetes? Ik ben bang dat al houd ik me later aan een gezonde voedingsstijl, dat ik alsnog echt diabetes krijg omdat het gewoon erfelijk is.

 • @harlekijntje

  Diabetes type 2 is een vorm van suikerziekte.
  Diabetes type 2 is een multifactoriële aandoening. Dan kan er een erfelijke aanleg zijn, maar er spelen ook factoren tijdens het leven een rol bij het ontstaan van de aandoening. Voorbeeld daarvan is overgewicht.

  Bij diabetes type 2 is het lichaam minder gevoelig voor insuline. Insuline is een hormoon. Insuline zorgt dat suiker (glucose) uit het bloed in de cellen van het lichaam wordt opgenomen. Glucose is energie voor onze cellen. Bij diabetes type 2 wordt de hoeveelheid suiker in het bloed te hoog.

  Iemand met diabetes type 2 kan moe zijn, veel moeten drinken, vaak plassen, dorst en een droge mond hebben en mindere weerstand tegen infecties, zoals urineweginfecties of schimmels.

  Uiteindelijk raken de bloedvaten beschadigd. Daardoor is er kans op problemen met de nieren en problemen aan ogen, benen, voeten, hart, bloedvaten en zenuwstelsel.

  Groet 6feet10

 • Ik ken zoveel mensen die meer over gewicht hebben dan mij en zoetekauwers zijn en toch geen diabetes hebben,mijn moeder met diabetes snoepte nooit en at best gezond en toch diabetes2 gekregen,dus is denk dat het gewoon aanleg is en dat het niet lang zal duren voor ik het ook krijg,mischien dat het nog uittestellen is met een gezonde dieet maar omdat ik aanleg er voor het zal ik het zoiezo wel krijgen,ben ik bang…

 • @harlekijntje

  Nooit andere mensen gebruiken als excuus om Uw huidige levens stijl dan maar voort te zetten.
  Ieder mens is/reageert anders en dus ook op de zelfde omstandigheden.

  In meerdere “topic’s” zegt U ik krijg het toch wel lijkt mij wederom een excuus om huidige levensstijl niet te willen/kunnen veranderen.

  Klinkt misschien hard, ik ken je niet en dit is mijn reactie op de beperkte gegevens die je ons allen gaf via dit forum.

  Zoek hulp bij een arts/specialist/DVK/dietist of iemand om mee te praten er zijn “tig” hulpmiddelen en pak die dan ook aan.

  Angst is geen goede raadgever

  Sterkte met alles

  Groetend 6feet10

  • Coco

  Hoi Harlekijntje

  Er is best een aanzienlijke kans dat je erfelijk belast bent, waardoor je kwetsbaarder bent voor het ontwikkelen van diabetes. Overgewicht en veel suiker eten maken je meer kwetsbaar voor diabetes.
  Mijn tip. Maak jezelf minder kwetsbaar voor diabetes door een gezondere leefstijl. De kans is dan dat je het krijgen van diabetes flink kunt uitstellen en misschien wel kunt voorkomen.

  Wat je praktisch al kunt doen is goed alle etiketten van voedingsmiddelen lezen en bezuinigen op suikerinname. Er zitten zoveel verborgen suikers in voedingsmiddelen.
  Verder is lichaamsbeweging, vooral vlak na een maaltijd, erg zinvol. Dan hoeft je alvleesklier niet zo hard te werken. Een wandeling of bijv huishoudelijk werk na de maaltijd is heel effectief voor je bloedsuiker.
  Ontlast in ieder geval je alvleesklier, zorg ervoor dat deze niet zoveel insuline aan hoeft te maken, dan raakt hij ook niet zo snel uitgeput.

  Verder de tip om echt met regelmaat (1x per jaar) je bloedsuiker te laten checken bij de apotheek/ huisarts.

  Ik spreek uit ervaring helaas. Ben 35 en heb ook type 2 ontwikkeld 6 jaar na zwangerschaps diabetes. Ik was wel altijd slank, maar wel een enorme zoete kauw.
  Nu zit ik dus 4x daags aan de insuline.
  Zeer waarschijnlijk ben ik flink erfelijk belast.

  Verder…geniet ervan zolang je geen diabetes hebt…en elk jaar zonder diabete is mooi meegenomen. En mocht je het wel krijgen, dan is dat heel erg naar, maar daar vind je dan wel een weg in. Er. Is goed mee te leven.
  Maar het beste wat je voor jezelf kunt doen op dit moment , is vandaag starten met een gezondere leefstijl. En maak de doelen niet te groot voor jezelf, elk klein stapje is er 1!
  Succes!

  Groetjes Saskia

 • Ik eet al wel gezond maar at wel te veel pasta en rijst in een keer,nu met mijn dieet neem ik een kwart van mijn bord met koolhydraten en de rest groente en vlees.ik kan alleen in de avond niet van mijn suikerverslaving afkomen,ik moet wat lekkers voor de tv.ik ben bang dat ik daardoor wel op een gegeven moment diabetes zal krijgen.

 • Is volkoren pasta en volkoren rijst wel toegestaan als je diabetes hebt?

  • Coco

  Alle Volkoren varianten zijn prima, mits in niet te grote hoeveelheden. Zo heb je bijvoorbeeld ook Volkoren couscous en Volkoren bulgur, Volkoren mie, Volkoren Noodles…steeds meer supermarkten verkopen een ook Volkoren variant.

  Ja snacken op de bank, dat doe ik ook graag. Dat is gewoontegedrag. Ik pak meestal wat noten, of een cracker met kaas. En uiteraard een (klein) koekje bij de koffie.
  Als je savonds gaat snacken, houd dan de porties klein. Bijvoorbeeld maximaal 20 gram koolhydraten.. of las in het weekend 1x per week een snack avond in, waarop je dan niet hoeft te letten op de koolhydraten.
  Van 1 keer snacken krijg je geen diabetes, maar dag in dag uit grote porties koolhydraten wegwerken voor het slapen gaan…das niet bevordelijk.
  Wat ook goed werkt voor een betere bloedsuiker is savonds een beetje in beweging blijven. Dus af en toe van de bank, en een paar keer de trap op en neer..;) of de hond nog even uitlaten savonds..

 • Oke bedankt voor je reactie

 • Harlekijntje
  Deze meneer had “erge” diabetes2 en was een lamlendige en ongelukkige opa
  Tot hij mee deed aan Keer diabetes om van Voeding Leeft en was in vier weken van zijn medicijnen af.
  Kijk ‘em nu……

 • Mooi dat dat geholpen heeft bij hem,Ik heb nog geen diabetes,behalve zwangerschapsdiabetes,maar gelukkig is er wel hoop op genezing voor mensen met diabetesm,maar eerlijk gezegd ben ik verslaafd aan lekker snoepen en eten,dus ik denk niet dat ik mijn levenstijl zo kan omkeren als die man,je moet daar wel sterk voor zijn

 • Natuurlijk ben jij wel sterk, je bent een mens aan het maken! En die wens je toch alle gezondheid toe?
  Dan maar een paar snoepjes minder en na de bevalling minder kans op toekomstige moeilijkheden.
  Zet ‘em op!

 • Ja ik doe mijn best..

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.