Home Forums Behandelaren diabetesverpleegkundige je gegevens heeft bekeken

diabetesverpleegkundige je gegevens heeft bekeken

Beste,
Kun je ook zien als de diabetesverpleegkundige je gegevens heeft bekeken? Word er bijvoorbeeld een logboek bijgehouden waar je kunt zien wanneer er ingelogd is?

Groet, Hilbrand.

  • Sang

  Hey Hilbrand,

  Bedoel je de gegevens van de Freestyle Libre? Ik heb nu een half jaar de FSL en ben meermaals gebeld door mijn internist en DVK en die hadden mijn gegevens bekeken. Ze zeggen mij natuurlijk dat ze dan meekijken en geven mij hulp en aanwijzigen, maar ik krijg geen notificatie dat ze ingelogd zijn of iets dergelijks.

  Ik weet niet of het een optie is, maar zou je graag een notificatie willen? Denk je dat het niet fijn is als ze vaak meekijken?

  Persoonlijk denk ik dat ze te veel patiënten hebben om zomaar in de gegevens van mensen te gaan neuzen. Ik vermoed dat ze vlak voor elke afspraak de gegevens van de desbetreffende persoon zullen inzien. Net als met een papieren dossier. Een DVK gaat niet voor de lol naar een kast met papieren dossiers om naar de gegevens van diabeten te kijken.

  Groeten Sander

 • Waarom vraag je het hem of haar niet wanneer er wordt ingekeken? Misschien is er wel een superslim algoritme die de behandelaar waarschuwt bij rare sprongen in de waarden van de patiënten.

 • Mijn DVK heeft duidelijk aangegeven dat ze niet standaard meekijken. Dat is voor hen met 1800 patienten niet te doen. Daar is de tijd niet voor. Alleen bij bepaalde patienten doen ze dat zoals zwangere dames of in speciale situaties (instellen op pomp bijvoorbeeld). Ze kijken anders alleen als je zelf contact opneemt. En dat vind ik verder prima. Laat ze de tijd vooral niet verspillen als het niet nodig is en als het nodig is kan ik echt zelf contact opnemen.

  • Ben42

  Artikel 35 Wet bescherming persoonsgegevens gaat/ging hierover.
  Lid 2 van dat artikel:
  Indien zodanige gegevens worden verwerkt, bevat de mededeling een volledig overzicht daarvan in begrijpelijke vorm, een omschrijving van het doel of de doeleinden van de verwerking, de categorieën van gegevens waarop de verwerking betrekking heeft en de ontvangers of categorieën van ontvangers, alsmede de beschikbare informatie over de herkomst van de gegevens.

  Wat volgens mij zoveel betekend als dat er bij gehouden moet worden wie of welke groep inzage heeft gehad in de gegevens.

  De gegevens van de Free Style Libre vallen onder medische gegevens, dus dit artikel is van toepassing op die gegevens. De gegevens worden opgeslagen in Europa en daarom vallen deze opgeslagen medische gegevens ook onder de Europese wetgeving. De partij die de inzage verschaft en dat is volgens mij Abbott, zal deze registratie moeten doen en indien van toepassing daar “in begrijpelijke vorm” verslag van kunnen doen.

  Ondertussen is de AVG van toepassing, daar staan vergelijkbare ‘regels’ in.

  Hoe en Of dit ook al volledig is geïmplementeerd, daar ben ik niet van op de hoogte.
  Partijen onttrekken zich nog wel eens dit soort wetgeving, in dat geval wordt het heel lastig je gelijk te halen. Je zou er eens een telefoontje naar Abbott aan kunnen wagen, b.v. met de verwijzing naar de AVG.

  Zoals ik geen medicus ben, ben ik ook geen jurist. Mijn interpretatie zou helemaal fout kunnen zijn. Ook zou het zo kunnen zijn dat ik een internet-trol ben. Vertrouw ook mijn berichten niet.

  Wel heb ik graag dat als je verdere actie onderneemt ons (hier in deze draad) van op de hoogte houd. Wat je doet en of het wel of niet tot succes heeft geleid. (Ook op het moment dat je opgeeft is dit voor anderen informatie die van belang is, zodat ze beter overwogen de beslissing kunnen maken om zelf een dergelijk traject te ondernemen).
  Houd ons op de hoogte,

  Vriendelijke groet,
  Ben

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.