Home Forums Werken Studiekeuze: Diabetesverpleegkundige worden ?

Studiekeuze: Diabetesverpleegkundige worden ?

Hallo allemaal,

Momenteel zit ik in klas 5 van het VWO, wat betekent dat ik komend schooljaar toe ben aan mijn eindexamens en vervolgens (eindelijk!) een vervolgopleiding mag gaan doen. Voor april moet ik definitief kiezen.

Aan die studiekeuze gaat natuurlijk een heel proces vooraf, van profielkeuze tot het bezoeken van open dagen en meeloopdagen en het definitief kiezen van een studie. Daar ben ik dus ook al een paar jaar mee bezig geweest, en ik was uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat één van de studies écht iets voor mij was:

Taalwetenschap – Ik hou van schrijven, en van taal in het algemeen, ben heel geïnteresseerd in hoe taal werkt, voornamelijk de biologische kant (in de hersenen) een erg brede studie waar ik veel kanten mee op kan, maar wat ik ermee wilde, vond ik al snel: ik kan taalwetenschap combineren met een hbo-opleiding logopedie, en vervolgens gespecialiseerd worden op het gebied van taal- en spraakstoornissen (in bijvoorbeeld revalidatiecentra of ziekenhuizen). Ik heb namelijk altijd binnen de gezondheidszorg willen werken, en mijn plezier in taal/schrijven kan ik hierin perfect meenemen.

Toen kreeg ik diabetes type 1.

Eigenlijk wil ik niet dat het krijgen van diabetes mijn leven beïnvloedt, maar toch gebeurt dat, of je nu wilt of niet. Ik kan er niks aan doen, maar sinds die diagnose heb ik nóg een grote passie en wens: mensen met diabetes (op weg) helpen. De zorgen verlichten, de ervaring die ik in de loop der jaren op zal doen gebruiken, en al snel kwam ik op de gedachte om verpleegkunde te doen, om me daarna te specialiseren in diabetes.

En toen zat ik vast. Ik weet het gewoonweg niet meer. Ik vraag me heel erg af of de wens om diabetesverpleegkundige voortkomt uit de shock van de diagnose (nog maar anderhalve maand geleden), en dat het een opwelling van het moment is, of dat dit iets is wat ik écht de rest van mijn leven wil, en ik vind het zó moeilijk om dat te bepalen.
Bovendien kun je niet in één keer diabetesverpleegkundige worden, maar gaat daar een algemene opleiding verpleegkunde aan vooraf. Ik denk zeker dat ik dat erg interessant vind, maar heb het idee dat anderen het toch een beetje ‘zonde’ vinden van mijn VWO, zeker omdat ik ook goed ben met theorie en van verdieping houd. Ik weet gewoon niet wat ik van zo’n algemene praktische opleiding moet vinden, en of ik dat leuker vind dat de theoretische universiteit.

Ik heb morgen sowieso een gesprek met de decaan, maar wil het ook hier even kwijt…

 • hoezo zonde van je vwo ? een verpleegkundige moet goed kunnen leren en zich kunnen verdiepen in de materie, daarnaast is een diabetes verpleegkundige die zelf diabetes heeft heel erg handig, ipv citeren uit boeken heb je namelijk zelf praktijk ervaring en automatisch meer betrokkenheid bij waar je mee bezig bent.

 • Hallo Anne,

  Als ik de alinea lees om de studie taalwetenschappen te doen dan zeg ik: blijf bij je oorspronkelijke plan! Je schrijft hier zo enthousiast over en ik lees in die alinea totaal geen twijfel of bezwaren. Bovendien lijkt mij met die studie / loopbaan je leven meer in balans. Aan de ene kant heb je diabetes en alle zorg en aandacht die dit vraagt (en waarschijnlijk kan je daardoor evengoed anderen met diabetes tot steun zijn) en aan de andere kant krijg je “de gelegenheid” om daar even afstand van te nemen, er even niet aan te denken door met je passie taalwetenschap en schrijven bezig te zijn en hier je werk in te vinden. Dat lijkt mij prettiger.
  Dat werk – logopedie aan mensen met spraak/ taal stoornissen – is bovendien ook heel zinvol.
  Naast werken in een ziekenhuis of revalidatiecentrum kun je mogenlijk ook nog in het speciaal onderwijs terecht.Google bv. maar eens op Alexander Roozendaalschool of Signis. Succes en luister naar je hart, groetjes van Anita

 • Dankjulliewel voor jullie reacties.

  Hbo na vwo moet sowieso geen belemmering vormen.

  Anita, ik begrijp wat je bedoelt. De vraag is eigenlijk of ik het erg vind om altijd maar in dat ‘diabeteswereldje’ te zitten. Misschien vind ik dat zelf wel fijn. Ik weet het nu nog niet hoor, maar het zou goed kunnen dat ik daar heel veel energie uit haal.

  Ik heb me de laatste tijd meer verdiept in verpleegkunde en weet dat andere vakgebieden me ook enorm interesseren. Het is niet zo dat ik vast zit binnen ‘diabetes’ bij verpleegkunde, want er zijn zo veel leuke dingen.

  Dankjulliewel voor jullie reacties! :)

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.