Home Forums Lichamelijke complicaties Diaboulimia

Diaboulimia

Goeie avond allemaal,

Mijn naam is Jordy Anckaert. Ik ben 23 jaar en woon in Wielsbeke (België). Ik ben nu 1,5 jaar samen met mijn vriendin Manon Lefevere.
Zij kreeg op haar 11 jaar de diagnose van Diaboulimia. Dit is de combinatie van diabetes type 1 en een eetstoornis.
Concreet betekent dit dat wanneer zij insuline inspuit zij snel kilo’s bijkrijgt. Hierdoor eet ze soms niet omdat ze dan niet moet inspuiten, maar dit is opnieuw heel slecht voor haar suikerspiegel. Een negatieve vicieuze cirkel waar ze maar niet uitraakt.

Velen onder u weten waarschijnlijk niet dat deze ziekte bestaat, maar toch..
Wij hebben een beetje research gedaan, en uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 5 mensen met diabetes type 1 op de één of andere manier in aanraking komt met deze ziekte.
In België en Nederland bestaan er behandelingen voor diabetes type 1, en ook behandelingen voor een eetstoornis, maar er is geen specifieke behandeling voor deze gevaarlijke combinatie. Hier willen mijn vriendin en ik verandering in brengen.

Wij zijn alles in orde aan het maken om de VZW “Danded” op te starten. Wij willen mensen met diabetes type 1 en eetstoornissen samen brengen en op die manier elkaar helpen. Ons uiteindelijke doel is om op lange termijn een behandeling te introduceren in Nederland en België.

Om de geloofwaardigheid van onze VZW kracht bij te zetten, en onze slaagkracht te vergroten, zijn wij op zoek naar lotgenoten in België en Nederland.
Herkent u zich in het verhaal van mijn vriendin : Heeft u ook type 1 diabetes en moeilijkheden met uw eetgewoontes, aarzel dan niet om mij of mijn vriendin te contacteren.

Stuur me een privébericht als je jouw verhaal niet hieronder wilt plaatsen of je aan wilt sluiten.

Samen kunnen wij het verschil maken.

Alvast bedankt, en een fijne avond gewenst.

 • van insuline kom je niet aan, de diabetes en eetstoornis zijn twee aparte zaken

  • Ben42

  Zoals de topic starter al aan gaf is de diabetes en de eetstoornis gerelateerd. Het komt vaker voor dat iemand met diabetes eten gaat vermijden of uitstellen om niet te hoeven spuiten. Dus dat dit twee aparte zaken zijn is niet waar ze zijn gerelateerd.

  Van insuline spuiten kom je direct al 1 gram per 100 eenheden aan. Niet veel maar je komt al direct aan van insuline. Verder heeft het invloed op de opname van suiker, spuit je de insuline niet, dan plas je veel suiker uit (niet gezond), door de insuline neem je dus meer suiker op. Hier is sprake van oorzaak en gevolg waardoor je dus meer aankomt dan die 1 gram per 100 eenheden.
  Een gevolg van veel mensen die insuline spuiten is ook dat ze lastiger controle houden over het lichaamsgewicht. Door het spuiten van insuline wordt ook vaak het eetgedrag beinvloed. Hypo’s hebben nog weleens eten tot gevolg. Dus hier is er ook een oorzaak en gevolg relatie.

  De balans tussen lichaamsgewicht, bloedsuikerwaarde, hoeveelheid eten, hoeveelheid spuiten en het bewegen is lastig goed te houden. Zowel de directe lichamelijke gevolgen als onze reactie (geestelijk) daarop.

  Opmerkingen als die van Markpompje zijn dus feitelijk niet juist **) en helpen niet voor de vraagsteller.

  Ben

  **)
  Een toename van 1 gram per 100 eenheden is een toename, klein maar duidelijk aanwezig.
  De diabetes en de eetstoornis zijn gerelateerd en dus niet apart.

 • niet gerelateerd, zelfs als de diabetes te genezen zou zijn is de eetstoornis niet opgelost, dat is het verschil tussen een lichamelijke ziekte en een psychische stoornis.

  zie het hetzelfde als iemand met een eetstoornis die laxeermiddelen gebruikt, pak de laxeermiddelen weg dan is de psychische eetstoornis niet opgelost.

  Overigens plaatst die persoon enkel dit bericht, en zijn enige bericht, om reclame te maken voor zijn facebook pagina

 • Er moet hier zelfs niet over gediscussieerd worden. Diaboulimia is een erkende ziekte in het buitenland. Dus hoe jouw eigen werkelijkheid van de feiten er ook uit mag zien, ze klopt niet. Zo’n 100.000 mensen in België en Nederland zouden in aanraking komen met deze aandoening. Dus volgens jou zijn dit dan 100.000 mensen die hun eigen ziekte verzinnen ? Trouwens. Het doel van deze post was helemaal geen reclame maken. Het doel van deze post is om mensen bewust te maken van de aandoening en in de hoop mensen te vinden die zich herkennen in het verhaal van mijn vriendin. Ik doe dit alles niet voor mijn plezier. Ik werk 40 uur in de week en
  ben elke avond bezig met het voorbereiden van de vzw. Mijn bericht was een schreeuw om steun en hulp, geen schreeuw om aandacht zoals jij probeert te insinueren.

  • Momo

  Ha Jordy,

  Ik denk dat je vriendin enorm boft met zo’n lieve vriend die haar steunt en probeert te helpen. Ik heb zelf geen ervaring met Diaboulimia, maar wel met andere eetstoornissen en ik weet hoe ongelooflijk moeilijk het kan zijn om daarmee om te gaan. Ik hoop dat het jullie lukt om mensen te vinden die weten hoe het is, zodat jij en je vriendin kunnen bouwen aan een weg naar herstel. Laat je niet afleiden en hou jullie eigen doel voor ogen!

 • er zijn vele ‘erkende’ fantasieziektes, er zijn ook mensen die een eetstoornis hebben en de hele dag water drinken, noem je dat dan waterboulimia, nee.

  feit is dat een eetstoornis een psychishe aandoening is en geen lichamelijke zoals diabetes, los je de eetstoornis op dan blijft ze nog altijd diabetes houden, zolang je niet beseft dat het twee aparte zaken zijn is genezing van de eetstoornis heel ver weg

  Jouw enige doel hier(en op andere fora waar dezelfde onzin staat als enig berichtje van jou) is reclame maken voor je eigen doeleinden, toevoeging aan dit forum nul komma niks.

  de bewering dat als iemand insuline spuit er ineens magisch vele kilos bijkomen is absolute kolder en dat is hier al eerder behandeld, van insuline kom je niet aan en van lucht ook niet.
  Door dit soort onwaarheden te verspreiden breng je de diabetes gemeenschap schade toe

 • Beste Markpompje

  Ik grijp even in. Diaboulimia is een officieel erkende combinatie van diabetes en boulimia. (Lees meer op dvn.nl/wat-is-diabetes/meer-aandoeningen/boulimia). Als ik zelf met deze combinatie te dealen zou hebben zou ik me ontzettend aangevallen voelen en nog minder begrepen dan Jordy en Manon zich nu al lijken te voelen. Ik vraag je dringend je aan de huisregels te houden: behandel elk ander community-lid met respect.
  Lees je eigen berichten nog even terug en probeer te begrijpen dat jouw toon en opmerkingen niet altijd als positief en helpend ervaren zullen worden. En dat is wél waar DiabetesTrefpunt.nl voor staat. We helpen elkaar verder. We stimuleren elkaar in gesprek te gaan. En we dragen POSITIEF bij aan het bespreken van de problemen van anderen.

  Vriendelijke groeten,
  Inge Olivier

 • Beste Jordy en Manon

  Zoals je ziet heb ik jullie Facebookpagina’s verwijderd en er een oproep een privébericht te sturen van gemaakt. Facebookpagina’s zijn niet toegestaan (zie de huisregels) en ook voor jullie privacy niet handig.

  Succes met jullie initiatief en zoals Inge al schreef: lees vooral de pagina van DVN nog even voor tips en wetenswaardigheden.

  Moderator
  Pieter

 • Met alle respect, wellicht komt het misschien niet positief over, maar met zoals zo veel psychische aandoeningen waar ze een naampje voor verzonnen hebben wil het niet zeggen dat het gecombineerd een bestaand iets echts is, het zijn twee aparte zaken die niet weggaan als er een weggenomen wordt

  zachte heelmeesters maken stinkende wonden, dus je moet gewoon eerlijk zijn.

  Feit, van insuline kom je niet aan.
  Feit, van niet of heel weinig eten val je af, dat heet uithongeren
  Feit, van niet drinken en geen insuline spuiten gaat er meer vocht uit dan erin gaat, dat heet uitdrogen.
  Beide laatste komen voor bij mensen met een eetstoornis en zij vallen daardoor af wat in hun ogen moet.

  Dit is hetzelfde effect als iemand met een eetstoornis die laxeermiddelen gebruikt, nou kun je dat poepboulima noemen maar dat doen we ook niet.

  door te ontkennen dat het probleem bij de eetstoornis ligt help je niemand, door valselijk te beweren dat je van insuline aankomt breng je de diabetesgemeenschap schade toe EN tevens aan degene die een eetstoornis hebben.

   • koen

   Wauw, hoe stuitend onbeschoft markpompje. Gewoon doorgaan iets af te branden wat je niet kent.

   Zoals meermaals aangegeven het is officieel erkend.

   Aan de topicstarter, topinitiatief. succes met het onder de aandacht brengen!

 • Met alle respect er zijn veel psychische aandoeningen die ‘erkend’ zijn, zo zijn er ook veel mensen die geloven dat de aarde plat is.

  Geloven dan je aankomt van insuline is absurd en een pertinente leugen.

  een tijd geleden is er al eens een artikel over verschenen in het blad psychopraktijk over allerlei mediahypes en hoe de namen verzonnen worden

  https://pdfslide.net/documents/mediahype-diagnostische-gril-of-echte-eetstoornis.html

  Intussen heeft een reeks van ‘nieuwe’
  eetstoornissen erkenning in de DSM
  gezocht. Sommige termen zijn louter
  beschrijvend zoals ‘purgeerstoornis’ of
  het ‘syndroom van kauwen en uitspugen’.

  Maar de meerderheid van pseudowe-
  tenschappelijke neologismen bestaat uit
  belachelijke varianten van anorexia. De
  meeste uitvinders van deze namen lijken
  de oud-Griekse wortels van dit woord
  niet te kennen zodat ze onzinnige termen
  fabriceren als bigorexia, alcoholorexia,
  manorexia, diaboulimia, allergorexia en
  pregorexia.

  • Beste Markpompje

   We krijgen achter de schermen klachten over jouw toon, herhalingen en lompe reacties. Ik heb je eerder gevraagd op je toon te letten. Het is vervelend als communityleden irritant gevonden worden. Het is vervelend als we daarop moeten ingrijpen. Jouw mening heb je nu duidelijk en meerdere malen geventileerd. We vragen je *dringend* nu op te houden met dit topic (en volgende topics trouwens ook :-)) te vervuilen met je niet opbouwende uitgesproken meningen. Je wilt toch niet geblokkeerd worden? Daar hebben wij ook helemaal geen zin in, maar dit is wel ons laatste vriendelijke verzoek.

   Fijne avond,
   Pieter

  • koen

  Je zegt meermaals met alle respect. Toch blijf je doorgaan met jouw kennis en ideeën als zogenaamde feiten te presenteren die geen ruimte laten voor de oproep van de topicstarter. Mijn inziens toch niet zo respectvol. Jammer dat je dat niet ziet

 • spijtig dat dit zo gezien wordt, helemaal nadat ik het met vakliteratuur onderbouwd heb.

 • Hoi Manon en Jordy,

  Wat goed dat jullie dit ein-de-lijk onder de aandacht willen brengen! Ik Hilke ben 23 jaar en heb sinds mijn 11e diabetes waarna een jaar later op mijn 12e een eetstoornis (anorexia) bij is gekomen. De eerste 4 jaar was het bij mij ‘alleen anorexia’ dus het niet eten, mijn diabetes heeft hier niet heel
  Veel onder geleden omdat ik nog in de honeymoon fase zat. Mijn diabetes regelde als het ware zichzelf. Op mijn 13e ben ik opgenomen geweest op Rintveld, na nog een aantal vervolgbrhandendelingen (welke puur op de eetstoornis waren gericht) ging het een klein stukje beter. Helaas hield de honeymoon fase van mijn diabetes na een paar maanden op. Ik moest weer gaan meten, spuiten en opletten. De laatste 9 jaar is de anorexia zich dan ook
  Om gaan zetten in ‘diaboulimia’. Wel eten maar geen insuline spuiten, zo lopen de suikerwaarden hoog op, als je dit maar lang genoeg vol houd val je vanzelf kilo’s af. Helaas houd dit mij de laatste 9 jaar erg bezig. Kliniek in, kliniek uit, ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Maar niemand, geen een instantie in de psychiatrie die het met mij aandurfde om te gaan kijken hoe we het enigsinds onder controle zouden kunnen krijgen. Zelf lukte het niet meer om er bovenop te krabbelen. In 2018 na de 7e keer in een jaar tijd op de intensive care te hebben gelegen was ik er zo slecht aan toe dat ze wel hulp voor mij moesten regelen anders had ik dit bericht niet meer kunnen typen! Na lange tijd in het ziekenhuis door te hebben gebracht ben ik opgenomen geweest op de paaz afdeling in het Catharina ziekenhuis, beetje bij beetje werd ik daar lichamelijk weer sterker, kwamen mijn suikers meer onder controle en kwam ik weer op een redelijk gezond gewicht. Vanuit hier ben ik in behandeling gegaan bij Diabeter in Eindhoven en bij Apanta in Eindhoven. Deze twee instanties zijn in overleg gegaan met de psychiater van de paaz afdeling in Eindhoven en hebben besloten ondanks alle risico’s en lichamelijke complicaties mij te willen gaan helpen! Thank God dat dit zo is gelopen, het is mijn redding geweest. We zijn nu ruim 1,5 jaar verder vanaf de laatste keer dat ik op de ic heb gelegen en in behandeling ben gegaan bij apanta en diabeter, het gaat een heel stuk beter met mij. Het gaat in ontzettend kleine stapjes en het zal altijd een issue blijven in mijn leven en koppie. Maar op dit moment beheerst het niet meer mijn hele leven, en lig in niet meer om de haverklap op de intensive care met een keto acidose! Wij (ik, mijn ouders, doktoren) hebben ons ook erg gefrustreerd over het feit dat voor dit probleem GEEN of heel erg weinig hulp is, terwijl het blijkbaar steeds vaker
  Voorkomt! Ik zou graag met jou Jordy of jullie in contact komen want ik
  Vind het fantastisch dat jullie dit op aan het zetten zijn! Meiden en jongens, mannen of vrouwen mogen het niet zo ver laten komen als in bijvoorbeeld mijn geval. Mijn lichaam zal helaas nooit
  Meer de oude worden met alle complicaties welke zijn gekomen durende de jaren.. het is verschrikkelijk, niemand maar dan ook niemand kiest hiervoor en verdient het op zijn minst om te worden geholpen met een goede behandeling en de juiste mensen om zich heen! Ik hoor graag van jullie! Liefs Hilke

  • Hi Hilke,

   Mijn naam is Manon, ik ben de vriendin van Jordy. Het zou inderdaad geweldig zijn moesten we eens in contact kunnen komen. Dankjewel om jouw verhaal te delen! Ik herken mezelf hier helemaal in! Ik ben ook 23 en weet nu ook al dat ik mijn lichaam ondertussen al veel schade heb toegebracht, ik hoop dat met onze inspanningen we anderen kunnen helpen het niet tot dit niveau te laten komen.

   Ik hoop dat het blijft goed gaan met jou!

   Groetjes Manon

 • Hoi Jordy en Manon,

  ik weet dat ze bij de Ursula in Leiden wel vaker mensen met Diaboulimia hebben geholpen. Ze houden zelfs met je eetlijst daar rekening er mee. Zo hoeft je bv geen normale cola te drinken maar mag je light frisdrank drinken.
  mocht je dus ooit eens behandeling in nederland nodig hebben, daar hebben ze er zeker ervaring mee.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.