Home Forums Nieuw met diabetes Diagnose proces in Nederland

Diagnose proces in Nederland

Hallo allemaal. Ik ben John, een Nederlander die al heel erg lang buiten Europa woont. Terwijl ik recentelijk op bezoek was in Nederland, kreeg ik na wat tests (voor iets anders) van een endocrinoloog te horen dat ik zeer waarschijnlijk diabetes heb.

Nu ik weer thuis ben en van de schik bekomen, wil ik dit dus uit gaan laten zoeken. Gezondheidszorg waar ik woon is van hoge kwaliteit MAAR ze hebben hier de neiging om teveel medicijnen / behandelingen voor te schrijven. Dus voor ze me allerlei dingen gaan aanraden, wil ik mezelf wapenen met wat een pragmatische Nederlandse aanpak is.

Kan iemand me vertellen hoe in Nederland de diagnose ’type 2 diabetes’ vastgesteld word? Ik neem aan dat er diverse bloed tests zijn, ik heb wel eens mensen gehoord over een oogarts, etc. Ik zou wat uitleg heel erg op prijs stellen!

 • Hoi, hoe oud ben je? Dat scheelt namelijk ook in de behandeling, evenals welk type DM. Mijn ouders, dm2 na hun 72e, worden eigenlijk pas behandeld bij klachten; hun waardes zijn niet zo hoog.

  Onderzoek en diagnose op basis van symptomen en vermoeden gebeurt dmv een bloedafname en urine onderzoek.
  Meestal pakken ze diverse (rand-)zaken mee, je nierwaardes, kalium e.d.
  Ze onderzoeken je nuchtere glucose en je hba1c, dat is je gemiddelde nuchtere glucosewaarde van de afgelopen weken.
  Meestal wordt dat na een maand herhaald om de diagnose te bevestigen. Soms, bij een hoge score wordt direct gestart met metformine 500 mg, ook dan krijg je erna weer onderzoek om te kijken wat het doet en wordt de dosering indien nodig aangepast.

  Zelf kun je met een gezonde levensstijl ( eten, drinken en bewegen, indien nodig afvallen) zorgen dat je de testresultaten zo mooi mogelijk houdt. Dat doet niet altijd alles, maar is wel belangrijk, want de medicatie is geen fix en zeker geen quick fix.

  Informeer jezelf online over het voedingspatroon ( langzame koolhydraten bv) en kijk op sites van bv het diabetes fonds. Ik voeg vaak “nhg” ( Nederlands huisartsengenootschap) toe aan mijn zoeken, zodat ik bij betrouwbare sites terecht kom.

  De fundusfoto nemen ze aan het begin van de diagnose. Ze bekijken hierbij de bloedvaatjes in je netvlies. Een eenvoudig pijnloos onderzoek met grot voordeel: Als daar veranderingen zijn ben je er op tijd bij. Deze foto wordt om de paar jaar herhaald.

  Voordat je nog meer overvallen wordt met info houd ik het hier even bij, maar als je vragen hebt, want vragen roepen vragen op: brand los.

 • Er zijn verschillende meetmethodes met andere getallen in de wereld, je zal moeten uitzoeken wat in jouw land gebruikelijk is. Op internet vind je omrekeningstabellen.

  Van de website van het diabetesfonds

  Uitslag bloedsuikertest
  Of je diabetes type 2 hebt moet blijken uit een bloedsuikertest.

  Bloedsuikerwaarde – nuchter geprikt (acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water):

  Onder de 6,1 mmol/l – geen diabetes
  Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l – voorstadium van diabetes
  Boven de 6,9 mmol/l – diabetes

  Bloedsuikerwaarde – niet nuchter geprikt (zo’n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit):

  Onder de 7,8 mmol/l – geen diabetes
  Tussen de 7,8 en 11 mmol/l – geen oordeel mogelijk
  Boven de 11 mmol/l – diabetes

  Om te kunnen beoordelen of iemand diabetes type 2 heeft, wordt in het ziekenhuis bloedonderzoek uitgevoerd. De bloedsuikerwaarden die uit deze test komen, laten zien of iemand diabetes type 2 heeft.

  Verder
  Bij mensen zonder diabetes schommelt de hba1c tussen 20 en 42, bij mensen met diabetes is de streefwaarde lager dan 53.

 • De bloed- en urinetest wist ik inderdaad. Dit is destijds in Nederland ook gedaan, maar de endocrinoloog zei dat ze geen officiele diagnose vast wou stellen omdat ze daarvoor nog een test (die van een maand later) nodig had. Maar ze zei wel dat er eigenlijk geen twijfel was.

  Maar daarnaast … er is dus iets dat een fundusfoto heet, waarover ik eea kan lezen en ik zorg ervoor dat ze dat gaan doen. Zijn er nog andere scans, tests, fotos, etc. die in Nederland worden gedaan als iemand de diagnose te horen heeft gekregen?

  Heel erg bedankt voor jullie reacties!

 • De test kun je laten herhalen, de uitslag, geeft in hun score dan mee of je het officieel hebt.

  De fundusfoto gaat hier via een verwijzing van je behandelaar, hoe dat daar werkt weet ik niet.

  Als het goed is kun je de Nederlandse uitslagen meenemen naar de behandelaar uit het land waar je woont om aan je dossier toe te voegen.

 • Huisartsenstandaard NHG diabetes type 2 volledige tekst met ook niet-medicamenteuze adviezen

 • Hallo John, ik wil je een tip geven. Ik ben de laatste tijd beter ingesteld dan de periode ervoor en had eigenlijk geen idee hoe dat kwam. Een mogelijkheid waar ik vandaag achter kwam en die ik ook elders zie vermeld worden is dat apneu, dus in feite zuurstofgebrek, een oorzaak van diabetes kan zijn. Zuurstof is belangrijk voor alle organen, ook voor de alvleesklier. Ga dus goed bij jezelf na of je misschien apneu hebt. Ik wou dat deze mogelijkheid eerder en beter onderzocht was bij mij!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.