Home Forums Lichamelijke complicaties Diagnose Proliferatieve Retinopathie

Diagnose Proliferatieve Retinopathie

Hallo allemaal,

Intussen heb ik al 33 jaar Diabetes (ik ben bijna 40) en tot nu toe eigenlijk geen complicaties gehad.
Vorig jaar had ik plotseling last van Mouches Volantes. Zo voorzichtig als ik ben naar de oogarts gegaan (zonder doorverwijzing van de huisarts, die zag geen noodzaak, dus via de internist geregeld).

Afijn, toen was er niks aan de hand. Een maand later moest ik voor controle bij de Internist ook fundus foto laten maken, ook daar niks aan de hand.

Naja, niks aan de hand….sinds 2003 heb ik Rethinopathie in milde vorm (R1), in 1 oog zaten 3 puntjes, maar dat bleef stabiel, tot vorige week donderdag. Opeens kreeg ik weer last van Mouches Volantes, maar niet 1 keer, nee wel 6 tot 8 keer per dag (ook die dag), gelijk spoedpost gebeld, die adviseerden mij om contact met de huisarts op te nemen de volgende dag. Zo gezegd zo gedaan. Daar gekomen vertelde de HA dat er niks te zien is, en niks om zorgen over te maken (ook niet na 33 jaar diabetes met deze klachten?), anyway, hij deed wel een doorverwijzing (op mijn aandringen) naar de oogarts. Maar vorige week maandagavond leek ik ineens een lichte gloed te zien als ik met mijn linker oog (het probleem oog), in een lamp keek. Reden voor paniek (ik ben redelijk panisch als het om m’n ogen gaat), gelijk een doorverwijzing naar een dienstdoende spoedarts en ik kon gelijk terecht. Paar simpele testjes, controle in het oog en telefonisch overleg met een oogarts. Niks om me zorgen om te maken.

De volgende dag heb ik contact gehad met de oogarts zelf en mijn ervaringen voorgelegd. Die wilde mij eerder zien. Dus de volgende dag kon ik terecht.
Eigenlijk in de hoop dat het gewoon weer Mouches Volantes was, vertelde de oogarts mij dat ik proliferatieve retinopathie level 3 heb (of fase 4, level 0 t/m 3 of fase 1 t/m 4). Naja zoals jullie wellicht weten betekend dit nieuwe bloedvat vorming. In mijn probleemoog (links) 3 vaatjes en in mijn rechter oog 4 vaatjes.
Hij kon mij alleen niet vertellen of die mouches volantes bloedinkjes waren of mouches volantes.
Het lijkt mij toch niet dat bloedinkjes vrij snel wegtrekken?

Maar goed, ze hebben behandeling voorgesteld om te gaan vol laseren in beide ogen. In eerste instantie was ik nog wel nuchter, maar naarmate de dagen vorderen maak ik me toch steeds meer zorgen en kom ik toch meer in een soort van “put”.

Mijn zicht is beide ogen 120% als ik dat zo mag uitdrukken en verder geen klachten. De oogarts was wel een beetje (mijn interpretatie) verbaasd dat ik nu pas kwam. Uitgelegd dat ik elk jaar voor controle bij de oogarts kom. Het zure in deze is dat ik begin maart (achteraf hoor), voor fundus foto langs had moeten komen, echter nooit een oproep ontvangen door de Corona. Wellicht was het toen eerder aan het licht gekomen en was de schade misschien wel wat beperkter geweest…wie zal het zeggen.

Afijn, ik zie best op tegen de laser behandeling en hoop echt dat de bij effecten minimaal zullen zijn.

  • Zelf ben ik net zo panisch met mijn ogen. Nu ruim 42 jaar diabetes type 1 en altijd slecht ingesteld tot ik 4 jaar geleden de FSL nam. Mijn ogen zijn altijd redelijk gebleven en nu zelfs zonder bril door de staaroperatie van ruim 3 jaar terug. Ik had iets van -10 en nog wat asafwijkingen. Bij de jaarlijkse controle door de oogarts was het altijd de mededeling dat er wel wat retinopathie was, maar niet ernstig. Bij de staaroperatie is een oog een beetje positief en een een beetje negatief gemaakt, zodat ik op alle afstanden er mee uit de voeten kan. Auto rijden doe ik niet, dus dat was geen probleem.

    Een jaar later nastaar en worden je ogen ook gelaserd om extra gaatjes in het hoornvlies te maken, zodat de vervuiling er uit kan. Door de verdovende druppels voel je daar allemaal niets van en ook de klachten achteraf zijn mij erg meegevallen. Het beeld was weer scherp.

    Alleen heb ik de pech dat in mijn rechteroog een macula pucker is ontstaan. Dat is littekenweefsel op de gele vlek, standaardverklaring er voor net als bij alle kwalen, zoals de staar: Tja, 40 jaar diabetes. Het gevolg is dat het beeld vertekend en onscherper wordt. Pas als het heel erg is, willen/kunnen ze ingrijpen. Maar voorlopig zie ik nog voldoende en probeer me niet te ergeren aan de onscherpte. In ieder geval geniet ik nog steeds van het brilloos zijn.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.