Home Forums Bloedsuikerwaarden diagnose te stellen?

diagnose te stellen?

Beste forumleden,

Ik heb tot nu toe geen diagnose van DM2 maar omdat ik best wel wat overgewicht heb ben ik naar een diëtiste gegaan., eigenlijk omdat ik nog geen 40 ben en het juist wil voorkomen dat ik lichamelijke klachten krijg. Toen de diëtiste naar bepaalde klachten vroeg zei ze dat ik best wel wat dingen had die al op DM2 zouden kunnen wijzen. Ik had zelf overigens geen link gelegd dat ik daar al last van zou kunnen hebben en haar ook niet verteld dat ik in m’n achterhoofd met die reden bij haar gekomen was.

Ze heeft me aangeraden om komende maand koolhydraat arm te eten en te kijken of ik dan minder klachten heb en of het invloed op mijn gewicht zou hebben.Nou heb ik zelf een aantal keer gemeten en kwam op onderstaande waardes uit. Voor mijn gevoel schommelt het dus heel erg wat ook klopt me hoe ik me voel. Soms zoals vannacht en gister in de middag heel veel dorst en vaak naar de wc maar vanmorgen nergens last. Maar nou vraag ik me af, is hier iets uit af te leiden? Is het normaal dat je zo kan schommelen? Want je ziet altijd als je glucose nuchter boven de 6,9 komt heb je diabetes. Dan zou dat zo bij de meting van vandaag zijn. Maar hij zit er zoals maandag ook onder en zelfs onder het grijs gebied.

Ik ben nu een week aan het meten en heb sinds het weekend ook wat waardes van overdag er bij gepakt omdat ik zag dat mijn nuchtere waarde zo schommelde.Wie kan hier iets zinvols over zeggen? Is het schommelen normaal? Moet ik me hier zorgen om maken en bv al de huisarts bellen i.p.v. nog bijna 3 weken wachten op een volgende afspraak bij de diëtiste (let wel, ik zou niet meten, dit is eigen initiatief)

Alvast bedankt voor een reactie.

maandag:
nuchter: 6.9

dinsdag:
nuchter: 3.9

woensdag:
nuchter: 6.5

donderdag:
nuchter: 4.9

vrijdag:
nuchter: 7.3

zaterdag:
nuchter: 6.8
2 u na ontbijt 7.9
2 u na lunch 9.1

zondag:
nuchter 4.1
2 u na ontbijt 6.9
2 uur na lunch: 7.1

maandag:
nuchter: 5.9
2 u na ontbijt: 6.7
1 u na lunch: 10.2
2 u na lunch 8.7

dinsdag:
nuchter: 7.6
2 u na ontbijt: 6.8
voor lunch: 7.1
1 u na de lunch: 9.7
2 u na lunch: 8.9

 • Je schommelt inderdaad nogal met je waarden en meters mogen 15 % afwijken, maar wel naar beide kanten. Afvallen kan zeker helpen, maar als je twijfelt is mijn advies naar de huisarts te gaan en om een test te vragen. Dan weet je zeker waar je aan toe bent.

  • bedankt voor je reactie.
   Ik had dus ook hierbij zoiets van als de huisarts test kan het dus ook de ene of andere kant op schommelen of zijn die meters wel altijd precies goed?
   Als ze de ene dag zouden prikken zou er nuchter misschien juist laag uitkomen en de andere dag misschien weer hoog.
   Ik zal het nog even een weekje aankijken denk ik. Misschien komt het nu ook wel door het (proberen) aanpassen van mijn eetpatroon dat het zo heen en weer gaat. Maar wie weet ook juist niet.

 • Hoi,

  De diëtiste kan je zeker adviseren over leefstijl- en voedingsgewoonten en -veranderingen, maar kan geen diagnose stellen of je wel of geen diabetes hebt.
  Daarvoor moet je echt naar de huisarts en die moet dan een onderzoektraject instellen
  De huisarts zal je misschien laten testen op de gemiddelde bloedsuikers over 90 dagen. Dat heet het Hb1Ac. Daar komt een gemiddelde waarde uit die als richtlijn zal worden gebruikt voor het al of niet opstarten van een behandeltraject.

  Maak je je zorgen, blijf daar dan niet drie weken mee rondlopen. Dat is stress en zeker niet goed voor je bloedsuikers :-)
  Dan kun je beter je huisarts bellen en een afspraak maken.

  Succes.

  • Bedankt voor je reactie.
   Ik zal eens kijken of ik morgen durf te bellen.
   wil niet voor niets bellen of dat ze denken die zeurt, niets aan de hand.

   • Gewoon doen. Het is je gezondheid en beter een keer onnodig bloedonderzoek, dan onbehandelde diabetes, toch? Nogmaals, de diëtiste kan alleen een idee geven. Zij kan geen diagnose stellen. Zeker niet zonder het juiste bloedonderzoek.

   • Dat de diëtiste het niet kan stellen wist ik wel maar ik had zoiets van wie weet ziet zij goh als je dit eet gebeurt er dit dus als je hier rekening mee houdt dan… enz.

    Of dat ze zegt nou, ik denk dat je het beter toch kunt laten controleren of het is nog binnen wat redelijk is dus maak je geen zorgen enz.
    Ik heb inmiddels voor volgende week woensdag een afspraak bij de huisarts gemaakt op jullie advies. ik ga het nog een week bijhouden voor haar heb ik met de assistente afgesproken en die dag kwam mij het beste uit qua tijd. Omdat er geen haast bij zit was dat even het makkelijkst.
    Ze zei dat het handig was om bij te houden omdat het zo schommelt. zo zat ik vanmorgen weer op 5,9 dus stuk lager dan gister maar vanmiddag 2 uur na een redelijk normale lunch op 11,4 maar voor het avondeten op 4,1 en na het avondeten op 7,9 terwijl m’n avondeten meer koolhydraten bevatte en ik na de lunch juist wel flink actief was geweest en vanavond niet. Gaat dus echt alle kanten op en geen pijl op te trekken. overigens klopt de meter wel en klopt met hoe ik me voel met de waardes.
    Maar dus even tot volgende week woensdag afwachten wat de huisarts er van zegt.

   • Wat goed van je dat je toch de afspraak met de huisarts hebt gemaakt.
    Wat heeft jou doen besluiten om je bloedsuikers zo scherp bij te houden? Je hebt nog geen diagnose diabetes. Meestal houden alleen mensen die insuline spuiten hun bloedsuikers bij.
    Het is trouwens onmogelijk om de hele dag dezelfde waarden te hebben. Je bloedsuikers hangen af van zoveel factoren, zoals dieet, beweging, stress, een virus, pijn…de lijst is eindeloos.
    Moet je voor woensdag bloed laten prikken of eerst een gesprek met je huisarts?

   • Sorry dat ik niet gereageerd heb Chaim. Heb op de een of andere manier geen meldingen binnen gekregen. Er zijn meerdere redenen voor dat ik zo uitgebreid geprikt heb.
    Grootste reden is mijn controledwang. Getallen is een ding.
    Ik wil graag een goed beeld hebben en dingen kunnen verklaren.

    Ik ben dus afgelopen woensdag bij de huisarts geweest. Een fijn gesprek en ik had me veel drukker gemaakt dan nodig. Het is eigenlijk heel fijn geweest dat ik het zo uitgebreid heb bijgehouden. Ze is het er mee eens dat de nuchtere waardes boven de 7 te hoog (er zat ook een 8.2 nog tussen maar ook een 4.3) zijn maar omdat ik ook soms dagen er tussen heb zitten die helemaal mooi zijn en waar helemaal geen schommeling in zit wil ze niet gelijk de diagnose DM2 stellen.
    Ze heeft bloed laten prikken en die dag zat ik toevallig de hele dag mooi met alles. M’n glucose nuchter was bij het prikken 5.8. wel was mijn cholesterol te hoog maar ook weer niet mega te hoog. Ze heeft overlegd met de dietiste en we hebben afgesproken dat ik 5 dagen voordat ik naar haar toe moet weer zo uitgebreid kijk en tot die tijd niet. daar gaan we een goed plan maken om te kijken hoe ik beter kan eten met veel minder koolhydraten en af kan vallen. Vooral dat laatste is belangrijk. Vanaf nu gaat de huisarts het elke maand even in de gaten houden en zodra we zien dat het structureel slechter wordt/achteruit gaat gaan ze ingrijpen maar voor nu hopen ze met leefstijladviezen en afvallen dat we wat controle krijgen op de pieken en dalen.

 • Van de site van het diabetesfonds:
  “Om te kunnen beoordelen of iemand diabetes type 2 heeft, wordt in het ziekenhuis bloedonderzoek uitgevoerd. De bloedsuikerwaarden die uit deze test komen, laten zien of iemand diabetes type 2 heeft.” Het gaat er dus niet om dat de huisarts met een meter test.

 • Geweldige waarden, houden zo.

  • Hoi henk,

   Ik weet niet zo goed wat ik met je reactie moet. bedoel je het sarcastisch of bedoel je dat het echt geen kwaad kan en het gewoon goede waardes zijn.

 • De weergave van de berichten hebben een wat merkwaardige chronologische volgorde, maar deze laatste aanpak van de huisarts lijkt mij een hele zinnige. Misschien nog een tip om uit te zoeken welke programma’s voor gecombineeerde leeftstijlinterventies in de buurt worden aangeboden. Die zijn ontworpen om de deelnemers het zo lang mogelijk vol te laten houden. Zoek iets wat bij je past of het meest aanspreekt.

  • Bedankt voor je reactie Yvonne. Bij mij staan ze wel op volgorde. Misschien verschil tussen mobiel of via pc kijken.
   Ik had al even zitten kijken naar dus gecombineerde programma’s. Ik ga m’n uiterste best doen om af te vallen en ervoor te zorgen dat ik beter voor m’n lichaam zorg.

 • Zal nog even een updateje geven. Ze hebben toch officieel dm2 vastgesteld. Ze hebben in het zkh geprikt en ik kreeg de tip om een zo goed mogelijk beeld te krijgen daar met een zoet ontbijt te ontbijten en echt 2 uur te wachten met prikken en na het ontbijt niets anders te eten. Was nog wel een heel ding met alle Corona maatregelen maar omdat veel prikposten hier dicht zijn moest en mocht het even zo.
  M’n hba1c zat op 57 (standaard nog een keer meegepikt, scheen 2 wkn geleden 56 te zijn dus eigenlijk hetzelfde maar die waarde hadden ze toen niet aan me verteld)
  nuchter 8,1
  2 uur na zoet ontbijt op 12,4

  Ik schrok er best wel van dat het zo hoog was want dat had ik niet verwacht. Dus nog iets hoger dan thuis en ook best wel snel omhoog gegaan als je oude bloedtesten van de afgelopen 5 jaar van me bekijkt

  Aan mij nu de schone taak met behulp van de diëtiste af te vallen. We hebben in stapjes een plannetje gemaakt om in eerste instantie voor 10 tot 14 kilo te gaan. Daarna vooral stabiel blijven.

  Nogmaals bedankt voor jullie reacties en tot ooit op het forum.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.