Home Forums Voeding Dieet

Dieet

Ik heb zwangerschapsdiabetes en de baby liep met 33 weken onder gemiddeld. Dus geen grote baby. Daarna heb ik me niet meer aan de dieet gehouden. Ik at alles wat ik maar kon. Nu ben ik over 3 dagen uitgerekend. Heeft het nog zin om mij deze laatste dagen nog aan mijn dieet te houden??

 • Ja, dat heeft zin de laatste paar dagen. Misschien duurt je zwangerschap zelfs langer dan een paar dagen, als je niet ingeleid wordt op de uitgerekende datum. Doe het voor je baby en je eigen gezondheid! Maar ook na de bevalling is het beter voor jezelf om gezond te eten. Je hebt een verhoogde kans dat je diabetes type 2 krijgt, omdat je zwangerschapsdiabetes hebt.

 • Bedankt voor je advies!

 • Fijne bevalling gewenst, en alles eten wat je maar te pakken kon krijgen klinkt niet echt gezond, met name voor je gewicht, je hebt nu zwangerschaps diabetes, als je dus niet op je gewicht let heb je last van type2 diabetes zometeen.

  • Ben42

  Van de DVN site:
  Zwangerschapsdiabetes.

  Zeker 1 op de 10 vrouwen in Nederland krijgt deze vorm van diabetes.

  Bij de meeste vrouwen gaat dit over na de zwangerschap. Het risico voor deze vrouwen om later diabetes te ontwikkelen is verhoogd. Maar lang niet alle vrouwen die zwangerschaps diabetes hebben gehad krijgen later ook diabetes. Ook niet als ze ongezond eten.

  De zin :
  als je dus niet op je gewicht let heb je last van type2 diabetes zometeen.
  Is niet waar, het risico is wel groter op type2 diabetes, maar de “dus” is te kort door de bocht, ongenuanceerd en onnodig bang makend.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  Theorie, niet getoetst, niet bevestigd en geen bronvermelding :
  Tijdens een zwangerschap zorgt de baby voor zichzelf, bij niet voldoende eten, zal eerst de baby voldoende voeding krijgen ten koste van de moeder. In magere tijden was dit een mechanisme om de kans voor een voldragen zwangerschap te vergroten. Het is niet onwaarschijnlijk dat de opname van suikers in de moeder geremd wordt, o.a. door de insuline in moeder minder effectief te laten werken. Hierdoor is er meer voeding beschikbaar voor de baby.
  Dit mechanisme heeft in onze moderne tijd het nadeel dat bij voldoende eten, het mechanisme ten onrechte ook werkt in situaties waarbij dit nadelig is zowel voor moeder als kind.
  Maar wij zijn ge-evolueerd in de tijd dat we nog niet achter een boodschappen wagentje in de supermarkt aanliepen, maar waarbij ons voedsel (zeker in de winter) schaars was.

  Nogmaals: Theorie, niet getoetst, niet bevestigd en geen bron. En plausibel klinken wil niet zeggen dat het waar is. Zoals bij alles op het internet zet hier ook grote vraagtekens bij.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.