Home Forums Verzekering en vergoeding Discriminatie!?

Discriminatie!?

Ik betaal sinds december 2015 zelf de FSL en mijn waardes zijn sindsdien geweldig, tussen de 45 en 55.
Voor die tijd zat dat altijd tussen 65 en 85, aantoonbaar via mijn Internist.

Nou top!!!! Kom dus in aanmerking voor vergoeding!!!!

Euuh….nee…. ik ben namelijk een paria van de samenleving….. ja echt mensen, want ik heb namelijk type 2! (schaam-schaam). Ik zal het zelf wel veroorzaakt hebben dus IK heb geen recht op vergoeding.

Dit riekt toch zeker naar discriminatie????? Ik vind dit echt schandalig en vraag mij af of daar juridisch niet iets mee kan.
Ik heb een rechtsbijstandverzekering, zal ze eens een mailtje sturen.

 • Schreef de zorgverzekering dat echt: “u heeft type 2 dus u zult het zelf wel veroorzaakt hebben”?
  Of is dat een interpretatie van jezelf terwijl je “allerminst blij” was dat het afgewezen werd?
  Ik bedoel; interpreteren lukt je blijkbaar wel gezien de “ik ben namelijk een paria van de samenleving”. Ik ben toch vrij zeker dat dát er niet staat en dus heb ik mijn bedenkingen voordat ik “discriminatie” mee ga schreeuwen met je.

 • Nee, er is hier geen sprake van discriminatie. Slechts een beperkt aantal diabetespatiënten krijgt de FSL vergoed. U kunt hier de criteria voor vergoeding van de FSL vinden. Zelf voldoe ik (type 1) ook niet aan de criteria. Dat vind ik jammer, maar discriminatie is het niet.
  Juridisch is deze zaak vrijwel zeker kansloos. U kunt uw tijd en geld beter aan wat anders besteden.

  • iemand

  Kun je bovenstaande ook beargumenteren?

  • iemand

  Ik denk dat er meer (medische) indicaties zijn dan een te hoog hba1c of kinderwens om voor vergoeding van sensoren in aanmerking te komen.
  Aan mensen met hypo-unawareness is bijvoorbeeld helemaal niet gedacht. Zij zouden vooral veel baat kunnen hebben bij vergoeding van de Free Style Libre of een andere sensor.
  Waarom is deze groep diabeten niet meegenomen in de overweging?

  • De FSL waarschuwt niet voor lage of hoge bloedsuikers, m.u.v. de FSL 2 die nog niet in Nederland beschikbaar is. Daarom komen mensen met hypo-unawareness niet in aanmerking voor de vergoeding van de FSL. Zij komen alleen voor een CGM in aanmerking, omdat daarbij een alarm afgaat als de glucosewaarde te laag is. Zie deze pagina van DVN.

  • iemand

  Ik weet dat de huidige FSL1 geen alarm afgeeft voor lage of hoge bloedsuikers, maar door het vaker scannen van de bloedsuiker kun je hypo’s wel eerder constateren en voorkomen. En je kan zien wanneer de bloedsuiker omlaag gaat.
  Het zou goed zijn als juist mensen met hypo-unawareness de FLS vergoed zouden krijgen!

  • Dan ben je alsnog afhankelijk van toevallige metingen om een hypo op tijd op te merken. De overheid en zorgverzekeringen zullen diabeten met hypo unawareness daarom liever een CGM aanbieden, ondanks de hogere kosten, omdat een CGM vanwege de alarmen meer zekerheid biedt en effectiever zal zijn in het voorkomen van peperdure ambulanceritten. Naar mijn mening is dat geen gekke redenering.

  • iemand

  De overheid en de zorgverzekering hebben mij geen CMG aangeboden.

   • Desi2

   Helaas voldoe ik met Diabetes type 1 én HbA1C = 7 (hoewel dat laatste mij – na 23 jaar x gemiddeld 4 vingerprikken per dag – inmiddels onevenredig veel moeite kost en ik zo langzamerhand geen vingertoppen meer over heb) ook niet aan de criteria voor FSL of CGM. In het rapport hierover
   (Zie: https://www.zorginstituutnederland.nl/publicaties/standpunten/2018/04/30/standpunt-flash-glucose-monitoring-freestyle-libre-bij-diabetes)
   kan ik nergens terugvinden waarom onze groep is uitgesloten. In ieder geval heb ik er zodra de “nieuwe-klanten-stop” van Abbott was opgeheven er zelf maar een aangeschaft. Ik vind mijn levenskwaliteit namelijk minstens even belangrijk als die van de mensen die om welke reden dan ook wél een FSL/CGM vergoed krijgen.

   Uit het rapport citeer ik: “In Spanje heeft de SECS geadviseerd om FGM ter beschikking te stellen voor patiënten met diabetes type 1 met gecontroleerde HbA1c waarden (< 7,5%) en bekend met een goede compliance voor zelf-monitoring.”

   En: “In Frankrijk heeft het Ministerie van Gezondheid in Frankrijk in Mei 2017 besloten om FGM te vergoeden voor insuline-afhankelijke patiënten met DM type 1 en 2.”

   De “stand van de wetenschap en praktijk” in Nederland steekt hier nogal schril bij af.

   Vraagje voor DVN: Bovengenoemd rapport is van november 2017, hoe is de stand van zaken op dit moment (januari 2019)?

  • Hunter

  https://vergoedglucosesensor.petities.nl/

  @desi2. Rapport is beschikbaar en je conclusies zijn juist. Het had allang vergoed moeten worden.

  Nogmaals een petitie

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.