Home Forums Behandelaren Dit lijkt mij een goed idee voor mensen met diabetes

Dit lijkt mij een goed idee voor mensen met diabetes

Ouderenbond pleit voor inentingsprogramma 65-plussers

Ilona Meernik | 3 | Gepubliceerd: 16-07-2015

Ouderenorganisatie Unie KBO pleit voor een speciaal inentingsprogramma voor 65-plussers. Zij zouden net als kinderen preventief moeten worden ingeënt.

De grootste ouderenorganisatie van Nederland (190.000 leden) wil dat een speciaal rijksinentingsprogramma wordt opgezet tegen veel voorkomende ziekten bij ouderen.

Unie KBO noemt daarbij pneumokokken (die longontsteking kunnen veroorzaken), hepatitis A, gordelroos en kinkhoest. Unie KBO zegt niet te willen wachten op een rapport van de Gezondheidsraad later dit jaar. ‘We willen de partijen nu al op scherp zetten’, aldus een woordvoerder.

Longontsteking voorkomen

De ouderenorganisatie verwijst naar een recent onderzoek van het UMC Utrecht, waaruit blijkt dat vaccinatie tegen pneumokokken helpt om longontsteking bij ouderen te voorkomen. Het aantal ziekenhuisopnames vanwege longontsteking zou in dat geval met de helft dalen. Dat kan veel geld besparen. UMC Utrecht deed het onderzoek de afgelopen jaren onder 85.000 Nederlanders.

Volgens Unie KBO is inenting kosteneffectief. Bovendien worden ouderen in andere West-Europese landen al ingeënt tegen infectieziekten, aldus Unie KBO.

    • marit

    Bedoel je voor ouderen met diabetes of ook voor jongeren? Ik weet niet hoeveel jongeren deze ziektes krijgen. Mijn moeder heeft meegedaan aan dat onderzoek tegen longontsteking, ze had het orginele middel gekregen en geen longontsteking gehad. Het bleek dat in de controlegroep, die een placebo kregen, veel meer longontsteking voor kwam.

  • Ik bedoel voor de oudere groep marit wij als diabetes patiënten zijn toch kwetsbaarder als mensen deze ziekte niet hebben …en ik ga zeker meer informatie inwinnen bij onze huisarts en vragen wat zei hier van vind …

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.