Home Forums Nieuw met diabetes Door de bomen het bos niet meer zien…..

Door de bomen het bos niet meer zien…..

Hallo allemaal,

Ik heb sinds 2,5 jaar diabetes type LADA. Niemand in mijn omgeving heeft diabetes en ik heb het gevoel dat ik het allemaal in mijn eentje moet regelen. Bij de dvk – waar ik heel blij mee ben – wordt er gekeken hoe de stand van zaken is en wordt de insuline aangepast. Ik spuit met pennen. Maar ik wil leren wat welke invloed heeft op de waarden en hoeveel invloed e.d. Bewegen heeft invloed – maar hoeveel minder moet ik spuiten per keer? Langwerkend, kortwerkend enz. En dat geldt eigenlijk voor alles. Welk eten, hoeveel eten – dvk en diëtiste zeggen …je mag ALLES eten. Wat is het beste. Op dit moment vallen die vragen voor mij allemaal samen en daardoor wordt het voor mij zo onoverzichtelijk en heb ik het gevoel dat ik maar wat aanrommel en dat het beter kan. Ik weeg iedere maaltijd en bereken de koolhydraten en pas de ratio’s toe. Ik zit in de overgang wat ook mee zal spelen. Wie kan mij een beetje richting geven hoe ik dit allemaal kan aanpakken. Noteren jullie alles – als ik zwem moet ik deze hoeveelheid spuiten, als ik wandel dat? Go with the flow- reageren op wat er gebeurd en verder los laten? Stapje voor stapje nemen – steeds 1 onderwerp uitdiepen? Ik heb gewoon geen idee waar ik moet starten.
Mijn familie en gezinsleden weten ook niet hoe zij mij kunnen helpen.Hoop dat jullie enigszins begrijpen wat ik bedoel?! Bedankt voor jullie tips/hulp! groetjes van Petra!

 • Hallo Petra,

  Vervelend! Het is een lastige ziekte en blijft wel een beetje aanmodderen. Als tip zou ik het lezen van de volgende boeken willen voorstellen:

  – Dr Bernstein diabetes solution.
  – Dr Gary Scheiner think like a pancreas

  Succes!

  • Dank je wel voor de tip. Ik ga ze zeker lezen!!

 • Het is ingewikkeld en er spelen heel veel factoren een rol. Het handigste is meestal je langwerkende insuline niet te snel te variëren en te beginnen met de kortwerkende aan te passen. Als dat niet voldoende werkt dan de langwerkende. Verder moet je weten wat er in je eten zit en waar je hoe op reageert. De eerste stap is het herkennen van langzaam en snelwerkende koolhydraten. Dan is het opschrijven een middel om je kennis over hoe je lichaam waarop reageert, uit te breiden. Tja, hormonen zijn een spelbreker. Verder is er geen standaard voor een mens met diabetes. Er zijn algemene regels met altijd wel een uitzondering.
  Heb je al eens aan de free style libre gedacht?

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.