Home Forums Lichamelijke complicaties Dubbelzien door verlamming hersenzenuw

Dubbelzien door verlamming hersenzenuw

Vanaf 1973, mijn vijfde jaar, heb ik diabetes type 1. Tot zes weken geleden ging het goed met me. Vanaf die tijd ben ik dubbel gaan zien, mijn linkeroog draait steeds meer naar binnen en het verslechtert alleen maar.De eerste vier weken had ik ook nog vreselijke pijn in dat oog. Ik ben uitgebreid onderzocht door de oogarts en de neuroloog: opgenomen geweest, lumbaalpunctie, MRI-scan etc. Ernstige oorzaken zijn gelukkig uitgesloten, dus de conclusie is dat het een complicatie moet zijn van de diabetes. De zesde hersenzenuw is uitgevallen, en daardoor worden de oogspieren niet goed meer aangestuurd. Met mijn ogen zelf is, betreffende het zicht niets aan de hand. Ik wordt nu elke maand gecontroleerd door de orthoptist, om bij te houden hoe erg de afwijking is en of het eventueel stabiliseert of afneemt. Verder doen ze de eerste zes maanden niets, omdat het binnen die tijd kan herstellen. Nu zit ik dus thuis, kan niet werken, fietsen of autorijden en alleen de deur uit gaat ook moeilijk, omdat ik dingen niet aan zie komen van links. Het linkerglas van mijn bril is afgeplakt met plakplastic, zodat ik nog enigszins kan zien zonder dubbelbeeld. Ik kan niet lezen, en dit typen kost ook erg veel moeite.
Ik ben heel erg op zoek naar ervaringen en/of informatie. Ik kan dat nergens vinden. Klinkt dit herkenbaar voor iemand?

 • Ik heb zoiets aan mijn rechter kant gehad, maar zeker niet zo erg als jij.
  Ik was toen al (ca. 12 jaar geleden,) bij een arts-acupuncturist voor pijnbestrijding van de neuropathie. Hij heeft de spier weer op gang gekregen. Intussen is dit oog wel een stukje aan het wegzakken en is mijn blikveld heel klein geworden. Maar omdat ik met dat oog nog maar 10% zie heeft dat niet veel invloed. Mocht je interesse hebben: http://www.neuropathie.nu Ik heb David Kopsky als arts/pijnbestrijder.

 • Beste Marjolein,

  Door een ongeluk functioneert sinds mijn 17e jaar de aansturing van de spieren van mijn rechteroog niet goed meer. Dit resulteerde destijds in dubbelzien omdat dus de zenuw beschadigd is.
  Destijds naar oogkliniek gegaan met dit probleem, eerst moest er 6 maanden gewacht worden of in die tijd de zenuw zich zou herstellen, kans was klein maar moest dus wel wachten. In deze periode is op mijn rechterbrillenglas een zogenaamd prisma geplakt die het dubbelzien compenseerde, een goede opticien kan hierover wellicht meer vertellen.
  Na de wachtijd werd geconstateerd dat, zoals verwacht, de zenuw zich niet had hersteld. Er is toen besloten om een operatie uit te voeren waarbij een van de oogspieren iets is verplaatst wat het dubbelzien compenseert. Zicht is sindsdien weer goed.
  Wellicht is het een idee om naar een gespecialiseerde oogkliniek te gaan om te kijken of zij wat kunnen betekenen.

  • Margot

  Hoi Marjolein ,

  Hoe gaat het nu met je ? Ik heb sinds 3 week een verlamming van de zesde hersenzenuw ik heb diabetes . Heb je er lang last van gehouden?

 • hoi
  ik heb ook zo iets ik zie nog maar 15% met mijn rechteroog mijn linker oog zie ik niks meer door en ik heb het sinds afgelopen maart ik heb ook een tijdje dubbel gezien dat is nu weg maar in de avond ziek ik helemaal niks meer ik mag niet meer fietsen auto rijden helemaal niet meer als ik ergs kom waar ik de weg niet weet raak ik in paniek want ik zie dan helemaal niks .
  tegen mij is al gezegd het zicht word niet beter meer het kan alleen maar slechter worden en ik ben nu 36 3 kinderen van 16,13,10
  dus waar gaat het heen

  gr alexander

  • Dag Alexander.
   Er is niets dat ik kan bijdragen dat het voor jou verbetert.

   Ik hoop dat je je hier gelezen voelt.

   Heel veel sterkte.

  • Ferryt

  Ik heb zoiets aan mijn rechter kant gehad, maar zeker niet zo erg als jij.
  Ik was toen al (ca. 12 jaar geleden,) bij een arts-acupuncturist voor pijnbestrijding van de neuropathie. Hij heeft de spier weer op gang gekregen. Intussen is dit oog wel een stukje aan het wegzakken en is mijn blikveld heel klein geworden. Maar omdat ik met dat oog nog maar 10% zie heeft dat niet veel invloed. Mocht je interesse hebben: https://www.overogen.nl

 • Ferryt, waarom kopieer je mijn mail?
  Behalve dan de link die je er in hebt gezet en die niets met acupunctuur te maken heeft?
  Erg flauw.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.