Home Forums Bewegen Duiken met diabetes – is dat wel verstandig?

Duiken met diabetes – is dat wel verstandig?

Is het onverstandig om te gaan duiken als je diabetes hebt? Waar moet ik op letten als ik dit zou willen doen?

 • Recreatief sportduiken kan door duikers met zowel type I als type II diabetes veilig uitgeoefend worden, mits zorgvuldigheden in acht genomen worden:
  • een zorgvuldige selectie van hiertoe geschikte duikers;
  • aangepaste duikprofielen en duikomstandigheden;
  • aangepaste glucoseregulatie op duikdagen;

  Professioneel of technisch duiken met diabetes wordt wel afgeraden. Bekijk de richtlijnen op duikgeneeskunde.nl

 • In Nederland kan je duiklessen volgen, ook als je diabetes hebt. In het buitenland is dat een stuk moeilijker. Mocht je van plan zijn om op vakantie te gaan duiken, controleer dit dan goed bij de duikschool!

  Jaren geleden ben ik op duikvakantie naar Malta gegaan. Vooraf doorgegeven aan de reisorganisatie dat ik diabetes type 1 heb. Met een verklaring van mijn internist was dat geen probleem. Aangekomen op Malta weigerde de duikschool mij les te geven. Ze vonden het risico te groot. Ik heb mijn geld terug gekregen maar al met al was het geen leuke ervaring.

 • Gewoon in Nederland je lessen volgen. En je glucose goed in de gaten houden. Bij mij gaat het soms in 20 minuten van 14 naar 5/6. Maar het is een mooie en leuke sport.

 • Toen ik ging duiken in het buitenland heb ik een sportkeuring ondergaan door een duikarts. Dan krijg je een medische verklaring in het engelsdat je fit bent om te duiken en legt niemand je meer een strobreed in de weg.

 • Precies idd een medische sportkeuring laten uitvoeren. Wordt vaak ook nog vergoed door je aanvullende verzekering. Krijg je een briefje mee “fit for scubadiving”, en die is dan een jaar geldig.

  Uiteindelijk had ik hem niet eens nodig. Wel van te voren afspraken gemaakt met mijn man over de glucose instelling. En je kan snel zakken onder water, net als met zwemmen. Of stijgen omdat je het spannend vindt. Mocht je een pomp hebben, die kunnen niet tegen de druk.

  • MACX

  Hoi,

  Ik duik al jaren en heb mijn duikbrevet behaald op de Malediven

 • Symposium Veilig duiken, zaterdag 7 november 2015

  Stichting Fit2dive is een non-profit organisatie met als doel het bevorderen van gezond en veilig duiken. In navolging van de duikveiligheidssymposia in Antwerpen organiseert Daarom organiseert stichting Fit2dive op zaterdag 7 november een internationaal symposium over veilig duiken. Tijdens het symposium wordt aandacht besteed aan medische- en veiligheidsaspecten van duiken.

  De sprekers zijn specialisten in duikgeneeskunde en duikveiligheid. U kunt een programma verwachten met veel verschillende onderwerpen zoals; de gevaren van de zee, Keel, Neus Oor klachten, suikerziekte, duiken met een beperking, duiken met psychiatrische klachten, het belang van de duikopleiding, duiken op hogere leeftijd, duikapparatuur en luchtmengsels etc.

  Iedereen met interesse in duikveiligheid is welkom. We raden het programma in het bijzonder aan voor duikinstructeurs en divemasters.

  Op de site http://veiligduiken.nl/ is meer te lezen over het symposium. Op de facebook pagina van Sichting Fit2dive is het symposium Veilig duiken als evenement aangemaakt. Ik nodig jullie deze uitnodiging onder (duik)vrienden te verspreiden.

  Wanneer Zaterdag 7 november 2015
  Tijdschema 09.00 ontvangst, 09.30 aanvang, einde 17.00 uur
  Waar Postillion Hotel,
  Rijksstraatweg 30, 3316 EH Dordrecht.
  Voor wie Duikinstructeurs, divemasters, (duiker)artsen en sportduikers met interesse in gezond en veilig duiken
  Wat kost het bij aanmelding voor 29 oktober: € 30 per persoon, inclusief koffie, lunch, drankjes en parkeren (na 29 oktober: € 35)
  Aanmelden of vragen via aanmelden@veiligduiken.nl

  Organisatie, Stichting Fit2dive
  Frank Tofield, duikerarts

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.