Home Forums Bloedsuikerwaarden Dure teststrips

Dure teststrips

Sinds ongeveer een half jaar heb ik problemen met het krijgen van de teststrips die ik voor mijn glucose meter gebruikte. Mijn apotheker kon mij de teststrips die ik al jaren gebruikte niet meer leveren omdat ze kennelijk te duur waren en de zorgverzekeraar vergoedde slechts een deel van de kosten. Dit had tot gevolg dat de apotheker er geld op verliest. De apotheker zocht naar een goedkopere strip en die werd mij aangeboden als alternatief. Deze strips echter zijn minder gemakkelijk te gebruiken want je moet een véél grotere bloeddruppel aanbrengen. Voor het eerst sinds ik begon met testen, begin ik pijnlijke vingers te krijgen.

Ik begrijp niet waarom de ene teststrip duurder is dan de andere. En waarom vergoedt de verzekeraar ze niet gewoon? Ik heb het gevoel dat over onze hoofden er een meningsverschil bestaat tussen de producent en de verzekeraar. Wat heeft het voor nut als je gebruik zou kunnen maken van nieuwe betere middelen als dat niet vergoed wordt door de verzekeraar?

  • Pedro

  Welke strips/meter gebruik(te) je? Het kan best zijn dat de apotheker de strips niet kan/wil leveren voor die prijs maar dat een van de grotere leveranciers waar je op internet kan bestellen die strips wel gewoon kan leveren.

  De apothekers willen nog wel eens de meter/strips promoten waarbij ze zelf het meest baat bij hebben.

 • Ik gebruikte de Contour Next teststrips van Bayer. Die werden op een gegeven moment niet meer door mijn vorige apotheker geleverd vanwege de hoge prijs. Ik ben toen veranderd van apotheek, die mij die strips tot verleden maand nog wel leverde, maar die er nu ook mee is opgehouden, hij zegt vanwege de prijs. Ik heb toen een nieuwe meter gekregen, de One Touch Select Plus, een prima meter, maar de strips zijn minder prettig. Het deel van de strip waarop je bloed moet aanbrengen is bijna twee keer zo groot als die vorige strips van Contour Next en vereist dus een grotere druppel. Vaak moest ik opnieuw beginnen vanwege te weinig bloed. Nu zorg ik ervoor dat ik een fikse druppel prik, maar het was zoveel gemakkelijker voorheen!

  Bedoel je b.v. de winkel van de DVN, die strips kan leveren via internet?

  • Pedro

  Ja of MediqDirect of de DiabetesCentrale of een van de anderen.
  Ik gebruik zelf ook de Contour Next USB en krijg bij MediqDirect de strips gewoon geleverd, eerst was ik bij Menzis verzekerd en nu bij CZ.
  Ik heb nog niet vernomen van CZ dat ze niet vergoed worden

 • Bedankt voor de info Pedro. Ik zal proberen jouw raad op te volgen!

  • Pedro

  Je moet even kijken met welke leverancier(s) jouw verzekering een contract heeft. Sommige verzekeraars hebben een aangewezen leverancier, anderen laten je daarin vrij en heb je de keuze uit wel 10 of meer (internet-)leveranciers.
  Bij wie ben jij verzekerd?

 • Ik zit al jaren bij Menzis, waar jij kennelijk weggegaan bent. Misschien moet ik eens denken aan verandering…

  • Pedro

  Menzis die vergoed gewoon jouw teststrips voor de Contour Next. Misschien dat je over kunt stappen van leverancier, mediqdirect die levert in ieder geval wel gewoon die teststrips. Menzis is een van de weinige die nog alle meters vergoed volgens mij.

 • Ha! Het is dus de apotheker die moeilijk doet! Maar is dat omdat ze méér verdienen aan de strips die ze mij opleggen? Ik zal kijken op de website van MediqDirect. Dank je wel Pedro!

  • Pedro

  Inderdaad, voorheen toen ik zelf mijn strips moest betalen en ik bij de apotheek een doosje van 50 strips kocht moest ik 54 euro betalen. Toen de verzekering ze ging betalen vergoedden ze toen 27 euro. Toen ik bij de apotheek vroeg of ik dan een rekening kreeg voor de andere helft zei deze mij dat dat niet het geval was, hij nam de andere helft voor zijn rekening.
  Met andere woorden ik betaalde het dubbele dan wat de verzekering betaalde.
  De verzekering (Menzis in ieder geval) vergoed nu voor een doosje strips van 50 stuks € 19,61 (prijs eind 2015) dat is de prijs die afgesproken is met de leverancier. De apotheek wil voor dat bedrag niet leveren in ieder geval.

  • SimonW

  Schandalig dat dit soort prijsonderhandelingen schaamteloos over de rug van de patiënt wordt uitgevochten.

 • Je moet die strips ook gewoon bij de DVN bestellen. ( als je lid bent ). Goedkoper.
  De apotheek is tegenwoordig meer een “marktwerkend” bedrijf geworden ipv er zijn voor de patiënt. Je moet gewoon een verzekeraar opzoeken die geen “preferentie beleid” heeft.

 • Twee dingen dus: ik moet mijn verzekeraar bellen om te vragen of ik naar MediqDirect of de webshop van DVN o.i.d. kan gaan zonder problemen en of ze daar mijn teststrips leveren. Ik geb er geen ervaring mee om diabetes spullen te bestellen via internet, maar wat ik wil weten is, is het snel en betrouwbaar? Moet je eerst betalen en dan declareren aan je zorgverzekering? En komen er verzendkosten bovenop? Sturen ze je een flinke voorraad of moet je telkens weer opnieuw bestellen? Wat gebeurt er als je om wat voor reden ook plotseling zonder zit?

 • Hoi Robrecht 18, ik bestel mijn spullen sinds een jaar bij mediqdirectdiabetes, en ben erg blij met deze oplossing. De apotheek gaf mij altijd mondjesmaat spullen mee en had de zelfde problemen als jullie met de teststrips. De eerste keer even telefonisch besteld omdat je je dan moet aanmelden, zij hebben de machtiging toen rondgemaakt. De eerste keer kreeg ik daarom beperkt materialen omdat de machtiging nog niet rond was. Inmiddels zit ik in de kwartaal service, alle spullen voor 3 maanden in 1x in huis, geen bezorgkosten, 2 weken voordie tijd een herinnerings mailtje, geen bezorgkosten en op de dag zelf een sms’je met de bezorgtijd. Ik ben er zeer tevreden mee

 • Dat klinkt goed Petra29. Ik was een beetje bezorgd over eventueel kleine hoeveelheden waarvoor je elke keer thuis moet zijn als de levering plaats vindt. Als ze jou voor een kwartaal leveren, hebben ze dan een limiet hoe vaak je mag testen per dag? Ik doe dat gemiddeld toch wel 4 a 5 keer per dag afhankelijk van de situatie…

 • Ja er zijn limieten vast gelegd door de zorgverzekeraar maar die zijn gelijk aan de limieten die door de apotheek worden gehanteerd. Ik heb bijvoorbeeld een machtiging voor extra teststrips omdat ik door de prednison slecht in te stellen ben. Deze machtiging wordt ingevuld door de poh en loopt een half jaar. Dus in die zin zou er voor jou niets hoeven te veranderen. Ik weet dat mijn eerste bestelling wat kleiner was omdat de machtiging (voor de eerste levering) bij hun nog niet rond was en ik door gedoe bij de apotheek zonder teststrips zat en er dus snel gehandeld moest worden. Had de volgende dag alles in huis trouwens. Ben daarna overgegaan op de kwartaal levering, je krijgt altijd de zelfde hoeveelheden, je kunt het eenmalig aanpassen waarna het volgende kwartaal ongewijzigd geleverd word. Twee weken voor levering een mailtje met de materialen die geleverd worden dus je hebt tijd genoeg om dingen aan te passen. Een collega liet de spullen altijd op het wer5k bezorgen zodat ze er niet thuis voor hoefde te zitten. Op de dag zelf een sms’je met de tijd van levering. Ik kan het je echt aanraden

  • Pedro

  Als je 4 keer per dag spuit is over het algemeen de limiet 400 strips per kwartaal. Menzis heeft echter volgens mij nog steeds een jaar limiet van 1850 stuks, dus iets meer dan 450 strips per kwartaal.
  Mocht je vaker willen testen dan moet je een machtiging van je POH of DVK hebben.

  • jetty

  Ik gebruik zelf een glucosemeter van Boeren Medical uit Tilburg, de BM Diamond. Het is een hele prettige meter, de strips zijn lekker lang, zodat het bloed er meteen op komt. EN die zijn minder duur in aanschaf (ongeveer 25 euro per pakje van 50 stuks). Kijk eens o de internetsite van deze firma, maar probeer ook eens via de DVN te bestellen. Kijk dan eens, wat het prijsverschil is.En verder is er de Belastingdienst, waar je de kosten ook nog eens af kunt trekken van de belasting.

  • Louise

  Ik, Louise, gebruik Testcassettes van de accucheck mobile meter. Vorig jaar bestelde ik mijn hulpmiddelen nog bij de apotheek. Dat was ook dichtbij. Op een gegeven moment kreeg ik een brie van mijn verzekeraar, het Zilveren Kruis, dat ze vonden dat ik mijn hulpmiddelen beter bij de DVN kon bestellen. Ik kon me daar aanmelden. Op een gegeven moment kreeg ik geen Testcassettes meer van de apotheek. Wel kreeg ik een nieuw meter mee van accucheck met Teststrips, maar daar zat ik niet op te wachten.
  Ik merk dat ik bijna boven de IPad in slaap val, dus stop nu met schrijven. Er komt morgen of maandag een vervolg

  Louise

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.