Home Forums Behandelaren dvk bezoek

dvk bezoek

4 maanden verder na ziekenhuisopname en was toen totaal ontregeld en had een hba1c waarde van 102. Vandaag naar de dvk geweest en heb nu al mijn streefwaarde gehaald. Hba1c staat nu op 52, volgens mijn dvk is dit perfect. Heb dit kunnen bereiken door de fsl en de tips die ik hier op het Trefpunt heb opgedaan. Wel begon ze over een pomp. Wie kan me de voordelen en de nadelen op een rijtje zetten? Weet nl niet of ik dit zelf wel wil.

 • Hey….ik heb je gevolgd op dit forum en geweldig!!! Een Hb1Ac van 52…kan niet beter, toch?
  Heb jij heel hard voor gewerkt.
  Voel je je nu ook beter?

  Er zijn hier veel mensen met een pomp. Log maar eens in en klik dan aan de linkerkant op “Forumoverzicht”. Dan zie je vanzelf een aantal onderwerpen over het gebruik van een pomp.
  Ik heb er geen ervaring mee en ik heb voor mezelf besloten dat ik er ook niet aan begin.
  Dat zijn persoonlijke keuzes.
  Uiteindelijk is het jouw keuze.

 • Wauw, wat super! Je hebt er hard voor gewerkt en met resultaat. Heel knap van je!
  Spannend hoor, dat ze over een pomp begint. Een pomp heeft inderdaad zowel voor- als nadelen:

  Voordelen
  – De suikerwaardes zijn vaak nog een beetje beter te reguleren omdat de pomp de hele dag door kortwerkende insuline afgeeft, en je de hoeveelheid ieder deel van de dag aan kunt passen, zodat je bijvoorbeeld ’s ochtends meer insuline krijgt dan ’s avonds of andersom.

  – Minder prikken: een infuus van een pomp moet je meestal eens in de 2/3 dagen vervangen.

  – Je bent flexibeler wat betreft eten en bewegen omdat je de hoeveelheid insuline die toegediend wordt altijd kunt aanpassen.

  – Sporten is beter op te vangen omdat je je basaal (= een soort langwerkende) lager kunt zetten. Met spuiten heb je altijd langwerkende insuline die hypo’s kunnen veroorzaken.

  – Extra insuline toedienen of juist minder insuline toedienen gaat heel eenvoudig.

  – Insuline toedienen kan vaak iets discreter omdat je niet hoeft te spuiten. Er zijn enkele pompen met een afstandsbediening waardoor het toedienen van insuline vrijwel onzichtbaar is.

  nadelen

  – Het kost tijd en energie om te leren hoe je om moet gaan met een pomp.

  – Je moet een insulinepomp altijd bij je dragen en hij zit 24/7 aan je vast. (er zijn ook draadloze insulinepompen).

  – Als de insulinetoevoer niet goed is raak je snel ontregeld. Als het naaldje verstopt is, of het infuus lekt, dan krijg je meestal helemaal geen insuline meer binnen, terwijl je bij spuiten altijd ten minste de langwerkende insuline in je lichaam hebt.

  – Een pomp is, zeker in de zomermaanden, zichtbaar. Je krijgt er gegarandeerd vragen over. Sommige mensen vinden dit een nadeel.

  Dit zijn globaal een beetje de voordelen en nadelen maar bekijk zeker ook deze websites:

  Pompnet

  DIABC

  Wel of geen pomp

  De voor- en nadelen van een insulinepomp

  Zelf heb ik geen insulinepomp, maar ik ben het wel heel serieus aan het overwegen.
  Ik wil je veel succes wensen met je keuze. Doe vooral waar jij je het beste bij voelt, en laat het een beetje op je inwerken voor je de definitieve beslissing maakt. Het al dan niet kiezen voor een pomp is een hele persoonlijke keuze.

  Vriendelijke groeten,
  Anne

 • Zeker voel ik me stukken beter veel meer energie je bent gewoon een ander mens en de pomp ik heb ook sterk men twijfels of het wel past in mij n leven de ene dag ben ik zwaar werk aan het doen en de andere dag de boekhouding en met de spuit is het denk ik makkelijker om meer minder te spuiten en ben bang dat het me belemmert in mijn werkzaamheden voor de rest maakt het me niet uit of ze het zien of niet elke gek zen gebrek heb nu alleen nog vaak een hypo na het avond eten en die word gevolgd door een hyper dit probeer ik nu op te lossen door een half uurtje na het eten de rapid te gaan spuiten wil dit niet gaan we de human regular proberen en als beiden niet werken toch maar een pomp de hypo na het eten komt door een langzame spijsvertering zegt de dvk we; een beetje vreemd want heb dit niet in de ochten en middag maar dan ben ik ook aan het werk kan het natuurlijk ook verklaren zal de site s van de pompen eens goed bekijken eerst volgende dvk bezoek maar afwachten staat in maart gepland dus heb er wel de tijd voor

  Ohja de dvk vroeg zich af waar ik alle juiste info weg haalde ze heeft dus maar even dit forum genoteerd voor mede diabeten

 • Neem maar rustig de tijd om na te denken. Het is ook een lastige beslissing. Overleg ook de voors en tegens eens met je dvk in maart.

  Klinkt alsof je diabetesteam je goed begeleidt. Top!

  Super dat je dvk het forum genoteerd heeft. Leuk!

 • @ anne idd ik mag niet klagen over het diabetes team in almelo ze denken met je mee en niet alleen in cijfers en regeltjes de internist is een jongere van jaar of 30 en die snapt ook dat een keer uit de band springen er ook bij hoort de dvk doet zich wat strenger voor maar is ook wel redelijk ze maakt ook een verklaring voor me zodat ik de fsl als ziektekosten kan opvoeren bij de belasting aangifte dus ja diabetes poli almelo top ga der bijna voor de gezelligheid heen

 • Ja. Dat is herkenbaar, pratende over de diabetesdienst in Helmond en Deurne. Ook een jonge internist, die mij een beetje snapt, en een dvk die voor me opkomt door de apotheek streng te bellen omdat ze niet meewerken. Toppers.

 • @ Glazenwasfreak; HOERA! de vlag kan uit! Klasse dat je HBa1c is gezakt! Dat heb je toch voor elkaar gekregen met behulp van de FSL.
  Top gedaan!

  Wat voor jou het beste is kan alleen jij bepalen. Mijn ervaring is dat ik liever een pen gebruik dan een pomp.
  Ruim 25 jaar geleden was er besloten, om te totaal ontregelde suikertjes, beter te reguleren en ik stapte over de op pomp.
  De eerste maand ging het perfect. Alleen begin tweede maand kwam ik spoed op de IC terecht en daar werd de pomp losgekoppeld. Mijn bloedjes waren finaal ontspoort. Ondertussen had ik ook een ernstige pleisterallergie ontwikkeld en dat had mij doen besluiten om finaal te stoppen met de pomp.

  Met een pomp heb je 24 uur per dag insuline bij je. Eet je wat/ of is je bloedje te hoog,bolus wat bij en “klaar”.
  Er zijn ook pompen die een CGM aan “boord” hebben. Dit is bijna een kunstmatige alvleesklier. Bij een te hoog bloedje (wat je zelf overigens ook voelt) geeft de pomp een indicatiedosis insuline aan.
  Bij een te laag bloedje wordt de insulinetoevoer automatisch stopgezet.
  (Dit houdt dan in, mocht je voor zo een pomp kiezen dan je dan ook geen FSL meer hoeft te gebruiken.) Je DvK kan je het beste adviseren.

  Je hoeft, omdat je een pomp hebt dan ook geen langwerkende meer te spuiten.

  Echter… neem eerst contact op met je Zorgverzekering en leg de situatie uit. Wanneer de arts een medische verklaring opstelt sta je sterker.
  Helaas er zijn ook zorgverzekeringen die een pomp totaal NIET vergoeden. Dan gaat het gebruik ten koste van het Zorgbudget van het ziekenhuis.

  Een nadeel van de pomp is dat deze 24 uur per dag aan je lijf zit. Je moet met het maken van onverwachtse bewegingen oppassen. Je infuusdraadje kan knel komen te zitten en daardoor kan je bloedje te hoog gaan zitten. Of het infuussetje zit niet lekker en dan moet je nogmaals deze aanbrengen. Echter de setjes zijn voor eenmalig gebruik.

  Uit je forumnaam maak ik op dat je veel ruiten schoonmaakt. Sta je dan op een ladder of doe je dit vanuit een hydraulisch bedienbare bak? Ook hier moet je oppassen met gebruik van de pomp.
  Een verkeerde beweging en je pomp kan beschadigd raken.

  Wat je ook kiest, je moet er zelf wel achter staan. En laat een medische verklaring opstellen zodat eventuele kosten aftrekbaar zijn.

  Heel veel suc6!

  p.s. laat je nog weten wat je beslissing is geworden?

 • @ racingbike de nadelen die je hier nu noemt zijn eigenlijk ook een beetje de redenen om niet op een pomp over te stappen en dat spuiten overdag ik heb er niet zon last van en met de fsl is meten ook echt geen probleem de enige reden voor mij zou zijn dat men waardes wat stabieler worden met name in de avond dat probeer ik nu voor elkaar te krijgen door wat later te spuiten na het eten en miss de human regular te gaan gebruiken werkt dit dan komt er de eerste 2 jaar zeker geen pomp denk nl ook dat het gezien men werk dat ik nu doe het niet de beste optie is voor mij de verklaring zou wel goed komen die maakt men dvk zo voor me zij begon ook over een pomp krijg wel ter voorbereiding les in het kh tellen maar dit is nooit verkeerd ook niet als ik aan de pen blijf waar ik eigenlijk best tevreden over ben

 • @ Glazenwasfreak; Uit je verhaal trek ik de conclusie dat je bij het avondeten je bloedje te laag ligt.
  Dit fenomeen herken ik ook en wat ik bijna altijd doe is dan later de kortwerkende te spuiten.
  Controleren met de FSL is een “eitje” en de trendpijl geeft precies aan hoe snel je bloedje gaat wijzigen.

  Een vraagje; als je middags hebt gegeten controleer je dan na ongeveer 1,5 a 2 uur nogmaals je bloedje?
  Indien je dit niet doet zou je dit kunnen overwegen. En afhankelijk van je score bepalen welke stappen je onderneemt.

  Als je met de “ramen in de weer” bent heb je dan ook altijd iets van suiker bij je? Dextro of anders een klein flesje met suiker cola? Mijn ervaring is dat een rol Mentos ook goede effecten sorteert bij een te laag bloedje.
  Dit zijn attributen die standaard in mijn tas zitten.

  Het belangrijkste bij het kiezen van het juiste hulpmiddel is dat je je daar goed bij voelt.
  En indien je toch bij de pen blijft en dit ook onderbouwt aan de DvK zal zij daar zeker begrip voor hebben.

  Tweede vraagje; wanneer je je te rusten legt in Morpheus armen wat is je bloedje dan? Slapen met een waarde van rond de 8 wordt geadviseerd.
  Wat voor lijn laat je FSL zien als je wakker wordt? Zit je bloedje netjes in het “blauwe” bereik of je ergens een piek of zakt ‘ie de “kelder” in?

  In elk geval suc6!

 • @ racingbike mijn suikers zitten rond het eten rond de 6 a 7 maar mijn spijsvertering schijnt dus wat langzamer te zijn dus zaak ik als ik voor het eten spuit eerst in een hypo om daarna een hyper te krijgen omdat ik dan ook weer wat erbij ga eten ga dus nu sput dus nu na het eten en anders even de human regular proberen verder heb ik alles bij me overdag snoep dextro koekjes brood kan wel een week eten met wat ik in de auto heb meten doe ik per dag wel een keer of 15 omdat ik ook wel eens bij mensen achter het huis aan het werk ben en er bijna nooit iemand is wil ik absoluut geen hypo onder het werk mijn suiker voor het slapen wisselt nogal ivm de hypers die ik savonds vaak heb ga ik hoog naar bed zakt ie in de nacht mooi ga ik met een 8a9 naar bed zak ik tot een 6.5 dus das verder wel goed moet die avond hyper der uit hebben dan gaat het gewoon goed

 • @ Glazenwasfreak; een spijsvertering die in de stress ligt. Dit fenomeen heb ik ook gehad. Voordat ik de pomp ging overstappen werd ik binnenstebuiten gekeerd. En uit onderzoek kwam naar voren dat mijn maagontlediging fors verstoord was.
  Kreeg hier medicijnen voor en sindsdien heb ik nergens meer last van. De medicatie kon ik ook snel afbouwen.

  Spuiten na het eten doe ik ook, voel mij hier beter bij. En wanneer ik tussen de middag mijn “all time favorite luch” (bruin brood met Speculoos pasta) wil nuttigen dan controleer ik eerst, en afhankelijk van de score en activiteiten die ik ga ondernemen spuit ik voor de lunch of na de lunch.

 • @ racing bike zo doe ik het nu ook en het bevalt goed de hypos en hypers zijn bijna weg moet nog wel even doorkrijgen hoe lang ik moetwachten met spuiten gister zakte ik nog een keer tot 3,5 om daarna weer omhoog te gaan naar de 6 dus iets later spuiten maar aldoende leert men overdag gaat het goed maar neem dan ook vaak een sultana of zoiets tussen door en zoals vandaag eigenlijk maar een keer 2 eenheden hoeven te spuiten voor de rest de waardes tussen 5 en 7 dus weinig meer aan doen als het zo verder blijft gaan komt er zeker geen pomp

 • @glazenwasfreak; wow, dat zijn waardes voor het Guiness Book of Records. Klasse.

  Ik probeer mijn waardes ook zo stabiel mogelijk te houden / te krijgen. Heb de waardes in de FSL gezet tussen 5,5 en 8,8. Normaliter lukt dit aardig.
  Nu ben ik alleen bezig om de nachtshot verder te optimaliseren. Spuit al 0,5 Eh. minder. Dus het begin is er.

  Een ander vraagje; hoe doet de sensor het bij jou? Omdat je ook de FSL gebruikt prik je je dan ook nog wel eens in de vingers / muizen van de hand om de waarde van de FSL te controleren?

 • de sensoren vind ik wel aardig kloppen wat waardes betreft ik prik altijd wel even na het aanbrengen van een nieuwe sensor en tussendoor een paar keer gewoon voor de zekerheid en mijn waardes zijn voor mij n gevoel ook erg goed natuurlijk ook wel eens uitschieters zoals gisteren was jarig en de hele dag gezondigd maar dat weet je van tevoren even erdoor bijten en morgen ist weer in orde Ik gebruik nu ook weer de cbd olie en het lijkt of men suiker er wat stabieler door word ook het spuiten na het eten werkt goed dus hoef gelukkig niet nog een insuline erbij te hebben

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.