Home Forums Verzekering en vergoeding DVN daagt zorgverzekeraars uit

DVN daagt zorgverzekeraars uit

Voor ons, mensen met diabetes, is het betalen van je verplichte eigen risico vaste prik. Gebruik je insuline, dan ben je die € 385,- in het begin van het jaar al kwijt. Daar wil Diabetesvereniging Nederland wat aan doen: wij willen dat het eigen risico voor de diabeteszorg wordt teruggegeven.

Lees het hele verhaal over het eigen risico en wat DVN hiertegen gaat doen:
Haal diabeteszorg uit het eigen risico! op dvn.nl

  • Ben42

  In Nederland zijn ongeveer 13.5 miljoen mensen voor de ziektekosten verzekerd.
  De totale hoeveelheid eigen risico is volgens de media ongeveer 4.1 miljard.
  Iemand die nu het volledige eigen risico betaald, betaald momenteel 385 aan eigen risico.
  Volledig afschaffen levert deze persoon 385 Euro eigen risico voordeel op, maar met een premiestijging van meer dan 300 Euro. (4.1 miljard verdeeld over 13.5 miljoen mensen). Door drempel verlaging gaan bovendien de kosten omhoog, ook dit moet worden meegenomen. Het voordeel is dus veel minder dan 85 Euro per persoon, het kan zelfs negatief uitpakken.

  Selectief afschaffen van eigen risico, voor alleen diabetes patiënten ? Voor alle chronische patienten ? Voor mensen ouder dan 67 ? Voor lage inkomens groepen ? Voor mensen met groen haar ?

  Zoals voorgerekend levert het volledig eigen risico afschaffen nauwelijks tot geen voordeel op. Afschaffen van eigen risico voor bepaalde risico groepen komt de solidariteit niet ten goede. Wij diabeten die ons eigen risico volledig opgebruiken in het begin van het jaar zijn dus bij het afschaffen ervan niet zo heel veel beter af en misschien zelfs wel slechter.
  Afschaffen van eigen risico is dus een stukje symbool politiek.

  Selectief aanpakken van het eigen risico is slecht voor de solidariteit.
  Geheel afschaffen levert nauwelijks een voordeel op of misschien wel een nadeel.

  Mijn advies is: Reken eerst eens door wat de effecten zijn. Kom dan met een voorstel waarin de effecten ook wezenlijk worden genoemd.
  Niet een bedrag van 385 aan voordeel noemen en het bedrag van ruim 300 Euro aan premiestijging verzwijgen.

  Ben

  • Anoniem
  • Inactief

  Het zou natuurlijk heel mooi zijn als het lukt het verplichte eigen risico af te schaffen voor t1 db (èn natuurlijk ook voor t2 db op medicatie/insuline). Ik vrees echter dat dat niet gaat lukken. Mensen met diabetes zijn chronisch ziek maar daarin zijn wij helaas niet de enigen. Dan zou de overheid de vrijstelling voor alle chronisch zieken moeten regelen, dat lijkt me niet realistisch. Er wordt weliswaar gesproken over een verlaging van het eigen risico voor chronisch zieken, is het verkiezingspraat of niet……Maar hoe dat betaald moet worden, blijft een moeilijk punt. Het eigen risico doet natuurlijk pijn in onze portemonnee maar we krijgen er dan ook hele goede gezondheidszorg voor in vergelijking tot veel andere landen. Mocht er door een nieuw kabinet geld voor mensen met diabetes worden uitgetrokken, zou ik echt blij zijn met een vrije keuze voor de bloedsuikermeter, eventueel iets meer strips en het liefst een verruiming in de vergoeding van CGM systemen of de FSL. Een betere opvolging en regeling van onze diabetes betaalt zich deels zelfs terug in de toekomst. Het behandelen van complicaties kost bergen geld. Dan zou het mes aan twee kanten snijden.

 • als je ziet dat zorgverzekeraars gigantisch veel miljoenen op hun rekening hebben staan en uiteraard voor iedere organisatie duur personeel aan de gang is dan zeg ik terug naar het ziekenfonds een ziekenfonds door de overheid geregeld die dus groot inkoopt en goedkoper is, marktwerking is er nu niet en zal er nooit komen, de kosten zijn enkel omhoog gegaan met als gevolg dat de verzekerden de dupe zijn.

  • @markpompje In het ziekenfondstijdperk was ook niet alles rozengeur en maneschijn. Het ziekenfonds betaalde minder dan particuliere verzekeringen waardoor er ongelijkheid was tussen particulier en ziekenfonds. Wachtlijsten, terwijl de wachttijd voor particulieren korter was.
   Wij hebben nu de beste zorg van Europa, als we dat zo willen houden, moeten we daar niet allerlei drastische wijzigingen in aanbrengen. Compleet genationaliseerde zorg, zoals de NHS in het Verenigd Koninkrijk, is echt een ramp en het kost klauwen vol geld. Dat geld is er niet. In de staatskas zit geen oneindige hoeveelheid geld.

 • De kans dat het eigen risico verdwijnt of fors verlaagd wordt, zonder enorme premiestijgingen of verlagingen zorgtoeslag, lijkt me een utopie.

  Dit zijn de standpunten van de meeste partijen inzake zorg.

  • Ben42

  Markpompje schreef:
  als je ziet dat zorgverzekeraars gigantisch veel miljoenen op hun rekening hebben staan en uiteraard voor iedere organisatie duur personeel aan de gang is dan zeg ik terug naar het ziekenfonds een ziekenfonds door de overheid geregeld die dus groot inkoopt en goedkoper is, marktwerking is er nu niet en zal er nooit komen, de kosten zijn enkel omhoog gegaan met als gevolg dat de verzekerden de dupe zijn.

  Wat reserves betreft; De zorgverzekeraars hebben ongeveer een reverve van 3 maanden. Voor een individu is dit misschien veel, maar persoonlijk hou ik er een reserve op na van veel meer dan 3 maanden.

  Marktwerking, misschien is deze niet goed, of voldoende, maar marktwerking is er wel degelijk. Veel mensen moeten aan goedkopere medicatie, wij diabeten werden twee jaar geleden voor het blok gezet waar we mochten bestellen. De aangewezen partijen leverden b.v. bloedglucose zo ‘goedkoop’ dat apotheken ze niet eens konden inkopen voor dat bedrag.

  Ja de kosten zijn inderdaad omhoog gegaan, voornamelijk doordat we veel langer leven. Het aandeel van ouderen in de samenleving is veel groter geworden de laatste 20 jaar. Daarnaast zijn er nieuwe en vaak ook duurdere behandelmethoden. Als maatschappij kiezen we ervoor om meer geld aan de gezondheidszorg te besteden. Zouden we niet een aantal van de beperkende voorwaarden opgelegd hebben gekregen dan zouden we nog duurder uit zijn.

  In je naam geef je aan dat je pomp gebruiker bent. Dat komt er op neer dat je van de ziektekosten die je maakt ‘slechts’ 1/3 a 1/4 aan je ziektekosten verzekering betaald. (Een pomp plus materialen kost meer dan 3000 euro per jaar, dat is zonder strips, zonder insuline, zonder de medische professionele zorg, inclusief deze ga je naar tussen de 4000 en 5000 per jaar.).

  Er zijn ook landen waar de kosten van de gezondheidszorg de nul zeer dicht benaderd. Maar wat voorzieningen betreft zijn dat geen prettige landen. Wij hebben veel voorzieningen, maar dat gaat helaas met kosten gepaard. Natuurlijk kan er worden geschoven met wie betaald wat. Een systeem als de NHS zoals in de UK gebruikt wordt dat was een flink aantal jaar geleden een heel mooi systeem. Iedereen recht op ‘redelijke’ gezondheidszorg, betaald uit de algemene belastingen, maar ondertussen is ons systeem wel duurder maar volgens mij ook veel beter.

  Het eigen risico alleen weghalen bij diabeten is natuurlijk niet eerlijk. Het eigen risico weghalen bij iedereeen geeft een premie verhoging die het voordeel vrijwel volledig te niet doet.
  Bepaalde producten uit het eigen risico halen, zoals diabetes medicatie, pomp etc. levert ook niet veel voordelen. Veel diabeten hebben nog andere aandoeningen waar dan hun eigen risico aan op gaat.

  Als wij goede voorzieningen willen hebben als gemeenschap, dan zullen we daar ook voor moeten betalen als gemeenschap.

  Ben

 • Ik heb 10 jaar gebruik mogen maken van de Britse NHS.
  Een grote misvatting is dat de NHS gratis is.
  Je betaalt alleen geen maandelijkse premie, maar via “social security”.
  Bovendien betaal je per recept en die prijs gaat jaarlijks omhoog.
  Maar voor mensen met chronische aandoeningen en lage inkomens zijn er voorzieningen.
  En ja..je hebt hier de zorgtoeslag. Maar die helpt of met de premie of met je eigen risico, maar uiteindelijk betaal ik toch zo’n 100 euro per maand van een uitkering aan medische kosten.

  En ja…de NHS staat nu volledig op springen.
  En ouderen krijgen daar volledig de schuld van.
  Media laten alleen beelden zien van oude, onverzorgde, dames en heren.
  Dat er een hele nieuwe generatie migranten is mag niet vermeld worden. Want dat is niet politiek correct.

  Sinds 2010 is de conservatieve regering in Engeland al bezig om de NHS af te breken.
  Dat is nu bijna gelukt.
  Maar als ex-gebruikster van de NSH (en ex-werkneemster) wil ik toch een lans breken voor een organisatie die het zo lang zo goed gedaan heeft.

 • Ik heb 10 jaar gebruik mogen maken van de Britse NHS.
  Een grote misvatting is dat de NHS gratis is.
  Je betaalt alleen geen maandelijkse premie, maar via “social security”.
  Bovendien betaal je per recept en die prijs gaat jaarlijks omhoog.
  Maar voor mensen met chronische aandoeningen en lage inkomens zijn er voorzieningen.
  En ja..je hebt hier de zorgtoeslag. Maar die helpt of met de premie of met je eigen risico, maar uiteindelijk betaal ik toch zo’n 100 euro per maand van een uitkering aan medische kosten.

  En ja…de NHS staat nu volledig op springen.
  En ouderen krijgen daar volledig de schuld van.
  Media laten alleen beelden zien van oude, onverzorgde, dames en heren.
  Dat er een hele nieuwe generatie migranten is die natuurlijk ook zorg nodig hebben en veel grotere gezinnen hebben dan de gemiddelde Brit, mag niet vermeld worden. Want dat is niet politiek correct. Die zie je nooit op mediabeelden.

  Sinds 2010 is de conservatieve regering in Engeland al bezig om de NHS af te breken.
  Dat is nu bijna gelukt.
  Maar als ex-werkneemster en ex-gebruikster van de NHS wil ik toch een lans breken voor een organisatie die het zo lang zo goed gedaan heeft.

  • Jaapie

  Zoals al gezegd: Is het afschaffen van het eigen risico wel de oplossing? Dezelfde kosten moeten dan toch nog steeds gedragen worden. Het totale eigen risico dat de Nederlanders bij elkaar uitgeven, wordt dan gewoon in de premie verwerkt. Je hoeft de 385 euro dus niet meer op te hoesten, maar vervolgens komt er een premiestijging aan van zo’n 385 euro op jaarbasis. En ik denk zelfs dat het meer zal worden: Als je geen eigen risico hebt, ga je voor alle kleine dingetjes ook claims indienen, waardoor het alleen maar duurder wordt. Ik denk dus dat wij als diabetici best wel baat hebben bij het eigen risico. Het klinkt alleen mooi om het af te schaffen. Maar als men de inkomsten nodig heeft en deze via weg A niet meer krijgt, verzint men wel weg B.

 • Interessant om jullie bijdragen te lezen. Het is een onderwerp dat zich leent voor veel discussie! Even als toelichting bij de discussie: ons voorstel is niet om het eigen risico af te schaffen. We zullen na 15 maart wel zien of dat al dan niet gebeurt, afhankelijk van welk kabinet er komt.
  Ons punt is dat het eigen risico voor mensen met diabetes niet werkt zoals het is bedoeld. Daarom pleiten we ervoor om de kosten voor diabeteszorg uit het eigen risico te halen. Daarbij richten we ons in de eerste plaats op zorgverzekeraars. Zij hebben nu al de mogelijkheid voor teruggave of verlaging van het eigen risico. De politiek kan dit extra stimuleren, maar de zorgverzekeraars zijn aan zet.

 • Duidelijk. Dank je wel.

 • Dat de zorg duur is klopt. Je betaalt de hoofdprijs en je krijgt beduidend minder er voor terug.

  Ik denk om dat zorg meer toegankelijker te laten zijn voor velen, is dat artsen van hun “heilige stoeltjes” afkomen.
  En niet de houding (blijven) aannemen dat zij het beter weten.

  Sinds 2005 heb ik ook schildklierproblemen en na de “SloK” ging ik van een te snel werkende schildklier na een te langzame werkende schildklier.
  Voor het bepalen van de “juiste” dosis radio actief jodium werd ik opnieuw geprikt en toen de arts de dosis “overlegde” was mijn eerste reactie “dat is te veel”.
  De arts dacht het beter te weten en mijn bezwaren werden weggewuifd met “nee, nee nee, want anders werkt het niet…”
  Welnu, dat heb ik geweten. Voor de rest van mijn leven ben ik gedwongen tot het slikken van het schildklier hormoon.
  Eerst de Tryrax, toen kwam de verhuizing van de leverancier. Zo “eventjes overstappen” gaat bij mij niet. Dit omdat mijn lichaam heel erg fanatiek reageert op wijziging in de medicatie en ook “zo maar” eventjes overstappen ook de nodige consequenties kent, waaronder de hulp-en vulmiddelen gebruikt bij medicatie.

  Als vervanger van de Thyrax kwam de Tirosint in aanmerking. Alleen daar heb ik een Eigen bijdragen van € 185,- per jaar, naast het Eigen Risico.

  Kosten, die in mijn ogen de schuld zijn van de arts die “het beter wist.” Derhalve ben ik van mening dat de arts c.q. het ziekenhuis die kosten behoort de dragen en niet ik.

  Artsen moet meer verantwoordelijkheid nemen voor het “afgeleverde” werk, en niet denken “als het ene medicijn niet werkt, dan proberen we gewoon een ander.”

  Er dient veel meer overleg tussen arts en cliënt plaats te vinden. en niet het stramme regime dat de arts het beter weet, want die heeft er tenslotte voor geleerd.

 • Inmiddels zitten we weer voor 5 jaar vast aan meneer Rutte.
  Dat betekent dat het eigen risico en de premies alleen maar hoger worden.
  Maar goed, we blijven dromen.

  • jgm02

  Ik weet sinds vorig jaar dat ik diabetes type II heb, gelukkig gebruik ik geen medicatie, ik eet strikt koolhydraat-arm, ben veel meer gaan bewegen, flink afgevallen en daarmee red ik het. Mijn eigen risico had ik, voordat ik diabetes had, ook al ergens in februari/maart opgemaakt. Ik draag ruim 10 jaar orthopedische schoenen, 1 paar schoenen en ik ben mijn volledig eigen risico al kwijt, ik gebruik dagelijks medicatie maar niet voor diabetes en ik moet vaak op controle in het ziekenhuis. Wat ik hiermee wil zeggen: niet alleen diabetici zijn hun eigen risico kwijt, dat geldt voor zoveel anderen ook! Om dan alleen maar voor deze groep het eigen risico af te schaffen? Zouden we dan niet alle chronisch zieken moeten helpen? Maar ja, dat is onbetaalbaar.
  Ik ben een diabeet zonder prikken, zonder insuline of andere medicatie. Zou ik dan ook niets hoeven te betalen? Da’s toch raar?

 • Ik heb, naast diabetes, ook COPD fase 3.
  Ik gebruikte, tot voor kort, 2 inhalers die bij elkaar bijna 200 euro kosten voor 1 maand.
  Waarom? Omdat alleen Salbutamol (Ventolin) generiek is en men voor de rest de prijs op kan drijven omdat er nog patenten opzitten. En anders wijzigen ze de dosis en gaat er een nieuw patentperiode in.
  Ik ben met een van die dure inhalers gestopt vanwege de bijwerkingen, maar dan nog meer dan 100 euro per maand aan inhalers.
  Dus ik ben ook zonder insuline en alles rond diabetes, mijn eigen risico kwijt.

  Vroeger, in het ziekenfonds, waren er wel uitzonderingen voor mensen met chronische, erkende, aandoeningen. Maar toen was het winstplaatje iets minder extreem dan het nu is.

  De stress over hoe dat eigen risico te betalen, draagt niet bij aan mijn gezondheid.
  Menzis heeft bedacht dat het bijna onmogelijk is om een betalingsregeling voor je eigen risico aan te vragen.
  Dat kan nog maar in een bepaalde periode en dan krijg je te horen dat het niet kan omdat ik zogenaamd nog niet kan weten of ik het hele eigen risico opmaak, dus dat men geen bedrag kan vaststellen. Dan moest ik dat nog maar eens proberen als de eerste nota binnenkwam. Die kwam vorige maand en toen was de termijn verlopen waarbinnen je een regeling voor 10 termijnen kan aanvragen. Dat loopt in februari af. Werd mij verteld.

  Nu betaal ik meer dan € 60 per maand tot de twee rekeningen die het eigen risico volmaken voldaan is. Dat dan bovenop een extra maand premie die in termijn betaald “mag” worden, omdat Menzis nu vooraf incasseert in plaats van achteraf.

  Ik ben maar een voorbeeld. Er zijn nog duizenden mensen in mijn situatie.
  Waar mensen met een laag inkomen dat van mogen doen?

  Maar hoe dan?

  Moet je dan mensen met diabetes I vrijstellen omdat die “er niets aan kunnen doen” en het van mensen met diabetes II “eigen schuld” zou zijn, dus die mogen wel de volle mep betalen?
  Hoe zit het dan met de erfelijkheidsfactor en mensen met DM II die geen overgewicht hebben?

  Mensen met COPD die nooit gerookt hebben, krijgen vrijstelling en (ex)rokers niet?

  Wat is eerlijk?

  Ik kost veel meer dan ik betaal. Maar er zijn maar weinig mensen die hun zorg zouden kunnen betalen.

  Dus wat is eerlijk? Zij die het zich kunnen veroorloven hebben recht op alle zorg en zij die dat zich (eigenlijk) niet kunnen veroorloven, moeten een keuze maken in wat ze zich kunnen veroorloven? De keuze tussen insuline of inhalers?
  Ik heb het gedaan. En geloof me…je wordt heel ziek. Hoge bloedsuikers in combinatie met te weinig lucht is geen fijn leven.
  Dus nu heb ik andere essentiële dingen moeten schrappen om mijn zorg te kunnen betalen.

  Mijn verhaal is er een van duizenden.

  Dus wat is eerlijk?

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.