Home Forums Behandelaren DVN status update Freestyle Libre

DVN status update Freestyle Libre

Beste DVN,

19 juni is er een ronde tafel bespreking geweest waarin er verder gesproken zou worden over de vergoeding van de Freestyle Libre. Helaas is er nog geen enkel nieuws vrijgegeven.

Zou DVN ons een update kunnen geven? Is de vergoeding van de FSL ter sprake gekomen en zo ja wat is de status of wanneer kunnen wij een status update verwachten.

Mijn dochter van 11 gebruikt de FSL en wij willen echt niet meer zonder maar de kosten drukken zwaar.

Ik hoop dat jullie iig even reageren.

 • Hey LieveZoe,

  Bij ons net hetzelfde verhaal. Deze zomer gaan wij niet op vakantie om nog enkele maanden langer gebruik te kunnen maken van de Libre. Dan houden we het nog vol tot ongeveer November, daarna moeten we er met stoppen, tenzij de prijs van de sensoren zou dalen.

  Ik denk aangezien we niks hebben gehoord van de DVN, er niet veel positiefs te melden is.

  sterkte!

  Tom

 • @lievezoe en @tomverhulst

  Dank voor je vraag. Ik lees dat je hem al een beetje voelt aankomen, maar er is inderdaad nog geen nieuws… Er is zeker gesproken over de vergoeding voor de FreeStyle Libre. Er is alleen nog geen overeenstemming bereikt. We hadden graag iets anders willen melden, maar helaas is dit het voor nu. Dus blijven we binnen én buiten de Ronde Tafel pleiten voor vergoeding voor deze meetmethode.

  • rikf

  Mag ik vragen wat de inzet is? Vergoeding voor iedereen of voor een beperkte groep, met voorwaarden vergelijkbaar met die van CGM’s?

 • Beste Moderator,

  Fijn dat je reageert maar ik vind het antwoord nog redelijk vaag.
  Partijen hebben dus gesproken over vergoeding van de FSL.
  Maar er is nog geen overeenstemming.
  Over welke punt/punten is men het nog niet eens
  Gaat men met deze punten aan de slag en op welke termijn

  Als belangenbehartiger zou DVN toch duidelijk kunnen weergeven aan de achterban wat er wordt besproken, wie doet wat, wat gaat de volgende stap worden en wanneer wordt er weer met elkaar gesproken.

  De vergoeding van de FSL is echt bittere noodzaak en dit proces wordt door velen op de voet gevolgd.

  Ik zie een reactie graag tegemoet.

 • @lievezoe; je hebt volkomen gelijk. Langzamerhand bestaat bij mij het gevoel dat de FSL een “luxe” is waar je buiten kan, dus wordt het maar niet vergoed.
  Tja, dat met minimaal 17 x per dag je vingertoppen / muizen van de hand te moeten opofferen heeft bij mij zijn sporen definitief achtergelaten.
  Mijn vingertoppen zijn dik en het controleren op de ouderwetse manier is erg pijnlijk geworden.

  Zeer veel mensen gebruiken de FSL en zien duidelijk het gemak en de voordelen.
  Des te aparter vond ik de opmerking in februari 2017 dat er in juni belangrijke stappen werden verwacht en dat de vergoeding mogelijkerwijs dichterbij zou komen.

  Echter het antwoord vind ik teleurstellend van de DVN. Welke stappen zijn er bereikt, waarom moet het zo lang duren eer er meer duidelijkheid is?
  De betrouwbaarheid van de FSL heeft zich, mede door de gebruikers, bewezen.
  Of wacht men eerst het verslag van het Zilveren Kruis af?
  En wordt er dan pas een antwoord gegeven? In dat geval duurt het zeker nog tot Mei 2018.

  Zelfs bij het programma Zorg.Nu stond een stukje van de FSL op de site. Dat mensen met Diabetes er veel baat bij ondervinden en tijdig kunnen ingrijpen.

  • jako

  En hoe zit het met de vergoeding voor een sensor? Op de site van DVN staat dat deze voor bepaalde groepen nu in het “basispakket” zit. Ik heb contact gehad met mijn zorgverzekeraar en met mijn dvk en beide zeggen dat er qua vergoeding niets veranderd is. Het wordt nog steeds door het ziekenhuis betaald, m.a.w., je bent afhankelijk van het ziekenhuis of je wel of niet een sensor vergoedt krijgt.

  • Heb geduld iedereen. Informatie uit vertrouwelijke gesprekken kan uiteraard niet zomaar gedeeld worden.

   @jako Hier worden de criteria voor vergoeding van een CGM genoemd. Je moet in een van de volgende twee groepen vallen:

   • Vrouwen die zwanger willen worden
   • Type 1 en last van plotselinge ernstige hypo’s of hypo-ongevoeligheid
 • Oproep voor Olof King.

  Beste Olof

  Zou je kunnen voorzien van informatie en zo niet; waarom niet?

  Graag een reactie.

  Groetjes

 • @diabetesvereniging ,

  Bedankt voor de update. Jammer dat het niet vlot loopt. Kan er echt geen informatie gedeeld worden?

  In Engeland, heeft NICE, dat is het Engelse ZIN zijn eerste evaluatie afgewerkt. Deze lijkt gunstig. Deze wordt ook gewoon gedeeld via het internet.

  meer informatie hier: https://www.nice.org.uk/advice/mib110

  Dit lijkt me heel duidelijk!

  Ik snap dan ook niet waarom DVN geen informatie kan delen.

  Tom.

  • Hoi Tom e.a.
   Ook ik heb natuurlijk het verhaal van NICE ( het engelse ZIN ) gelezen. Het is een overduidelik bewijs, dat door de DVN zeker al bestudeerd is.
   Met een medewerker van Abbott heb ik pas nog gesproken en ook zij zijn bij de gesprekken duidelijk betrokken.
   Ook zij hebben een stilte-pauze ingelast en het gevolg van het niet aan deze stilte-pauze houden zou wel eens tot gevolg kunnen hebben dat men niet meer aan het overleg mag deelnemen en dat willen we natuurlijk niet. Zelf ben ik op zoek naar een andere mogelijkheid om vergoeding te verkrijgen ( een advies via de Hoorzitting verkregen). Nog geen nieuws op dit gebied !!
   Via de Hoorzitting kreeg ik het verwijt dat ik een Nederlander ben en me daarom aan de Nederlandse wetgeving moet houden ( te veel wetenschappelijke internationale bewijzen ingebracht). En veranderingen op dit gebied gaan nu eenmaal tergend langzaam in Nederland . ( Europees denken ??? )
   Als particulier kunnen we niet veel meer doen dan druk op de ketel houden door vele aanvragen naar ziektekostenverzekeringen, ZIN en overige instanties te verzenden.
   sportieve groeten gerard

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.