Home Forums Verzekering en vergoeding DVN wil geen eigen risico meer voor diabeteszorg. Steun je ons?

DVN wil geen eigen risico meer voor diabeteszorg. Steun je ons?

Het eigen risico werkt bij diabetes niet zoals bedoeld. Daarom schreven we informateur Schippers een brief. We vragen haar om het eigen risico voor mensen met diabetes te bespreken bij de onderhandelingen over een nieuw kabinet. De brief is een vervolg op ons voorstel om de kosten voor diabeteszorg uit het eigen risico te halen. Belangrijkste reden is dat de financiële prikkel, die het eigen risico zou moeten zijn, bij diabetes niet werkt. Want of je veel of weinig gebruik maakt van zorg: het eigen risico maak je op. Vandaag besteden o.a. het Algemeen Dagblad en veel regionale bladen aandacht aan ons initiatief.

Zie voor meer informatie
http://www.ad.nl/gezond/diabetesvereniging-bespaar-suikerpatient-torenhoog-eigen-risico~a547bc06/
https://www.dvn.nl/dvn/nieuws/2235/brief-aan-informateur-over-eigen-risico

 • Ben blij met dit initiatief, maar geldt dit niet voor alle chronisch zieken?

  Vind ook dat de tegemoetkoming WTCG (chronisch zieken en Gehandicapten) nooit geschrapt had mogen worden. En de CAK regelingen naar de WMO Gemeentes, nu wordt ziek zijn beoordeeld aan de hand van je inkomen i.p.v. aan de ziekte/medicatie.

 • Ik sta helemaal achter dit initiatief. Elders op dit forum wordt er ook al over gesproken. Ik heb zowel DM II met 4x per dag insuline als COPD. Mijn Eigen Risico was in januari al op.
  Het zou wel vreemd zijn als ik wel eigen risico voor mijn inhalers zou moeten blijven betalen, maar niet voor de insuline, naalden, lancetten of teststrips. COPD heb ik als sinds mijn tweede levensjaar, dus ook niet verwijtbaar.

  Natuurlijk juig ik zulke initiatieven toe, maar heb zeer weinig hoop dat er een kans bestaat dat het huidige a.s. kabinet dat van mening is dat bijstand meer oplevert dan werken, dus dat de uitkeringen naar beneden moeten en mensen aan het werk geschopt, geen clementie zullen hebben met “labbekakken” die ook nog de euvele moed hebben om chronisch ziek te zijn.

  Toch moet je als organisatie en als individu blijven proberen. Anders is alle kans verkeken.

 • Maar ja, politiek hé? Kijk nog maar eens naar de partijprogramma’s die op 15 maart voor lagen.

  En de door een aantal partijen zo gepromote “marktwerking”.

  En ook ik ben in januari al weer door m’n eigen risico heen.
  We moeten gewoon effe wachten totdat een politicus van VVD en D66 huize er net zo voor staat.
  Maar met ruim 100 K euro per jaar hebben ze daar geen last van………..

 • @ingeborg76 en Chaim: natuurlijk hebben jullie gelijk dat het probleem ook speelt bij andere chronische ziekten. We nemen nu het voortouw en starten met diabetes (we zijn per slot van rekening een vereniging van en voor mensen met diabetes), maar een eventuele verbetering zal waarschijnlijk ook gelden voor mensen met een andere chronische ziekte. Ook voor hen geldt namelijk dat ze zeker weten dat ze altijd weer hun eigen risico kwijt zijn, jaar in / jaar uit. En dat het systeem dus niet doet waarvoor het is bedoeld. @gottfried: we merken bij politici dat er wel degelijk begrip bestaat voor de frustraties van chronisch zieken. Maar of het tot concreet beleid zal komen moeten we natuurlijk nog even afwachten. DVN zal zich hier in elk geval voor blijven inzetten.

 • dag Olaf, dank voor je reactie. Ik heb tijdens m’n “werkzame leven” ( Publieke omroep-Radio) regelmatig op het Binnenhof rondgelopen maar het is vaak daar “de waan van de dag” hé?
  En natuurlijk hebben ze begrip, maar inderdaad nu nog beleid.

  Maar hoe dan ook, goed van de DVN, waar ik al sinds 1981 lid van ben, daar nog eens goed de aandacht voor vraagt.

 • @olofking…dank dat je een reactie hebt gegeven.
  Ik heb er bitter weinig vertrouwen in dat er een beleid gaat komen waar mensen met chronische aandoeningen ook wat aan hebben.
  De Wet chronisch zieken en gehandicapten is niet voor niets afgeschaft.

  Dat wil niet zeggen dat de inspanningen van de DVK niet gewaardeerd worden.

 • En daar was dan vandaag 20 september 2017, plotsklaps de boodschap dat het eigen risico ( 2018) niet naar €400 maar op €385 blijft.
  Maar dat is natuurlijk weer een politieke truc. Want die £15 gaan we weer gewoon onmiddellijk betalen want die wordt direct “gewoon” bij de premie opgeteld. ( €0,83 per maand ). Lees maar……

  https://www.nu.nl/politiek/4931042/eigen-risico-in-2018-toch-niet-omhoog.html

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/29322845/__Zorgpremie_10_euro_omhoog__.html?utm_source=headliner.nl&utm_medium=link&utm_term=free&utm_content=textlink&utm_campaign=Headliner.nl

  En de “formerende partijen” gaan nu ongetwijfeld zeggen;‘we hebben er voor gezorgd dat het niet verhoogd wordt’.

  Optisch gezien klopt dat ook maar rekenkundig is het een sigaar uit eigen doos.
  En zo werkt dat in Den Haag.

 • @gottfried De politiek gaat niet over de premies.

  • Ja wel. Want er is een koppeling tussen het eigen risico en de premie. Vandaar die €0,83 !!!!!! die boven op de premie komt. En die premie wordt door de zorgverzekeraar bepaald.

  • Ben42

  Gezondheidszorg moet betaald worden. Als het eigen risico wordt afgeschaft, dan gaat de premie ongeveer 300 Euro omhoog. Winst voor de chronisch zieken is dan in de orde van 100 Euro. Maar misschien nog wel minder, omdat de totale kosten omhoog gaan.

  Het afschaffen van het eigen risico levert dus voor chronisch zieken minder voordeel op dan vaak wordt gesuggereerd (binnen de media en in deze groep).

  Roepen dat de verzekeringsmaatschappijen een grote reserve pot hebben waaruit dit gefinancierd kan worden is ook niet waar. De reserve pot van de verzekeringen is slechts voldoende voor een paar maanden de totale ziektekosten. (Zelf hou ik thuis een reserve pot aan voor een langere periode).

  Selectief het eigen risico afschaffen, dat zou de solidariteit flink ondermijnen. Iemand die toch al duur is heeft dan voordeel bij een systeem van iemand die bijna nooit wat heeft.

  Als er in de gezondheidszorg ‘bezuinigd’ wordt, of als bepaalde middelen niet voor iedereen (free style libre, maar ook honderden geneesmiddelen) vergoed worden, dan protesteren we ook.

  Zelf vind ik ook dat het eigen risico voor diabetes patienten zou moeten worden afgeschaft. Zelf vind ik ook dat hulpmiddelen voor diabetes patienten gewoon beschikbaar moeten zijn. Maar ik begrijp ook dat er keuzes gemaakt moeten worden. Kijken we per individu, dan lijken de keuze’s soms contraproductief. Er worden beslissingen genomen waardoor het de gezondheidszorg voor bepaalde individuen soms duurder wordt. Maar de beslissingen worden voor de volledige populatie genomen, waarbij naar de totale kosten wordt gekeken. Vaak levert dit regels op waarvan ik niet blij wordt, maar ik begrijp ze wel.

  En de kosten voor de gezondheidszorg, die betalen we zelf. Het komt dus altijd uit de eigen doos.

  Ben

 • Ben natuurlijk heb je een punt.
  Maar het gaat mij om de “wankelmoedigheid” van de politiek. zoals in de aanloop naar de verkiezingen. Dat hoopte ik maar weer eens op te rakelen.

  Heb je het zorgdebat gisteravond in de 2e kamer gezien ?
  En ik heb beroepsmatig regelmatig op de Binnenhof rondgelopen ( P.O. Omroep ) en ken het reilen en zeilen daar wel….

  • Ben42

  Gottfried:
  Maar het gaat mij om de “wankelmoedigheid” van de politiek. zoals in de aanloop naar de verkiezingen. Dat hoopte ik maar weer eens op te rakelen.

  Ik weet niet helemaal wat je bedoelt. Maar omdat ik een ontzettende moeite heb met wat er in de politiek gezegd wordt en wat er vervolgens gedaan wordt, heb ik voor mijzelf besloten om politiek alleen maar te beoordelen op wat ze doen en niet op wat ze zeggen. Bij verkiezingen, baseer ik mijn keuze ook op het verleden en niet op wat ze ‘roepen’.

  Toelichting, een beetje onzinnig voorbeeld, maar misschien wel illustratief.
  Ontzettend veel partijen beloven gratis ‘Bier’, maar vertellen er niet bij wie dat dan gaat betalen. Hetzelfde geld voor het uitdelen van ‘rechten’, daarbij hoort dan ook altijd een ‘plicht’. Als iemand recht heeft op b.v. gratis ‘Bier’, dan hebben wij als maatschappij dus ook de plicht dat te leveren. Wij als maatschappij hebben dan de plicht dat te leveren, veel te veel mensen weten dan altijd te roepen dat iemand anders (b.v. de bierbrouwer of de cafe’s) dat gratis ‘Bier’ dan moet leveren.

  Ben

  • Ben42

  Toch even stiekem gelezen. :-)

  Uit het voorstel :
  De consequenties van de wetswijziging zijn dat voor degenen die veel gebruik
  maken van zorg het verplicht eigen risico € 15 lager uitkomt dan voorgesteld in de
  begroting voor 2018, en dat daartegenover iedere volwassen verzekerde circa
  € 10 meer aan premie
  zal moeten betalen.

  Ben je een alleen staand volwassen iemand die volgend jaar het max eigen risico betaald. Dan ga je er dus 15 – 10 Euro = 5 Euro op vooruit.

  Ben je een twee persoonshuishouding, waarvan 1 van de personen het max eigen risico betaald, dan ga je er al 5 Euro op achteruit.

  Ben je een gezin met twee kinderen boven de 18, waarvan een van de gezinsleden het max aan eigen risico betaald, dan ga je er 4 * 10 – 15 = 25 Euro op achteruit.

  Voor andere gezinssamenstellingen. Voor ieder die het maximum eigen risico betaald, die gaat er 5 Euro op vooruit. Iemand die niet aan de max van het eigen risico zit gaat er 10 Euro op achteruit.

  Voor de meeste diabeten betekend dit dus geen wezenlijke vooruitgang of een kleine achteruitgang.

  Hierbij doe ik de aanname dat de “circa € 10 meer aan premie“, precies 10 Euro is. Is het minder dan hebben we iets meer voordeel, is het meer (wat ook zou kunnen) dan verdwijnt het voordeel helemaal.

  Hieronder een tabelletje waarin het voordeel (negatieve getallen) of het nadeel (positieve getallen) wordt weergegeven voor gezinssamenstellingen tot 6 personen.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  Extra kosten (plus getallen) of voordelen (min getallen)

  								
  	Aantal mensen met een 'vol' eigen risico							
  		0	1	2	3	4	5	6
  Mensen	0	0	-5	-10	-15	-20	-25	-30
  die	1	10	5	0	-5	-10	-15	
  geen	2	20	15	10	5	0		
  eigen	3	30	25	20	15			
  risico	4	40	35	30				
  opmaken	5	50	45					
  	6	60
 • Ik heb m’n eigen risico na 1x Insuline bestellen ( Novo Rapid en Levemir) in januari al betaald,

  Nog meer leesvoer met wat achtergrond info over de besluitvorming.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/29347393/__Paniek_rond_eigen_risico__.html?utm_source=headliner.nl&utm_medium=link&utm_term=free&utm_content=textlink&utm_campaign=Headliner.nl

  En dit is uit het RTL nieuws:

  “‘Gelijkspel verkocht als overwinning’
  “De onderhandelaars verkopen dit nieuws als een overwinning,” ziet politiek verslaggever Fons Lambie. “Maar is dat terecht? Nou, nee. Eerst beloofden de meeste partijen een daling van het eigen risico. Toen kwam het ministerie met een verhoging van het eigen risico. Daar ontstond heel veel ophef over. De onderhandelaars schrappen nu die verhoging, maar het eigen risico is uiteindelijk niet omlaag gegaan. Ze vieren nu een gelijkspel als een overwinning.””

 • Niet alleen dat, maar de premie gaat tenminste met 10 euro omhoog. Dat is dan 120 euro meer in plaats van 15 euro over een heel jaar. Menzis had op Prinsjesdag al een mail verzonden dat je het nieuwe eigen risico van 400 euro in 10 maandelijkse termijnen kon betalen als je dat DIRECT opgaf.

  En officieel moeten de premieverhogingen nog worden vastgesteld. Dat was dit jaar ook een stuk meer dan het kabinet had bedacht.
  De NOS laat op 6 september weten dat het wel kan oplopen tot 20 euro, omdat op de reserves van de verzekeringsmaatschappijen is ingeteerd en de lonen ook omhoog zijn gegaan.

  We zijn dus, met zijn allen, alleen maar slechter af.

  Nog voor het kabinet officieel zitting heeft genomen, zijn de beloften al gebroken.

  Ik ben mijn eigen risico toch al kwijt omdat ik ook COPD heb en inhalers, waarvan er een al 120 euro per stuk kost. En daar wordt zelfs niet gedacht aan vrijstelling.

  Vermoedelijk heeft de DVN erg haar best gedaan, maar vrijstelling gaat het niet worden. Niet in 2018, niet in jaren daarna. De wet stelt kennelijk dat bij stijgende zorgkosten het eigen risico omhoog MOET.

  Een zorgeconoom (hoe verzin je het) op Nieuwsuur wist te vertellen dat we dat het eigen risico niet genoeg remt: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2193629-brandt-het-nieuwe-kabinet-zich-aan-het-eigen-risico.html
  Hij ziet wel wat in een eigen bijdrage bij elke behandeling, maar denkt dat het huidige systeem niet snel zal veranderen.

  Om de verwarring nog completer te maken wordt in de ene krant gemeld dat de zorgtoeslag voor de laagste inkomens omhoog gaan terwijl Radar dit zegt: https://radar.avrotros.nl/nieuws/detail/zalm-toeslagen-blijven-onveranderd/

  Om moedeloos van te worden.

  • Ben42

  Chaim schreef :
  Niet alleen dat, maar de premie gaat tenminste met 10 euro omhoog. Dat is dan 120 euro meer in plaats van 15 euro over een heel jaar. Menzis had op Prinsjesdag al een mail verzonden dat je het nieuwe eigen risico van 400 euro in 10 maandelijkse termijnen kon betalen als je dat DIRECT opgaf.

  Uit het voorstel :
  De consequenties van de wetswijziging zijn dat voor degenen die veel gebruik
  maken van zorg het verplicht eigen risico € 15 lager uitkomt dan voorgesteld in de begroting voor 2018, en dat daartegenover iedere volwassen verzekerde circa
  € 10 meer aan premie
  zal moeten betalen.

  In het voorstel genoemde 10 Euro is per jaar en ‘circa’ en dit is de premie verhoging die ontstaat door het verminderen of niet verhogen van het eigen risico.
  Het is niet onwaarschijnlijk dat er naast dit aspect van het eigen risico, de premies ook zullen stijgen, hier wordt wel naar gegist, maar tot op heden zijn er nog geen bedragen bekend gemaakt. De optimische berichten van de politiek zitten er nogal eens naast.

  We willen meer (b.v. de Free Style Libre), we worden ouder, leven zelfs met kwalen een flink stuk langer. Veel ingrepen zijn routine en levensverlengend geworden. B.v. Een heup operatie is tegenwoordig routine en geeft na de operatie weer dat je bijna normaal kunt leven. Lang geleden was het zo dat na het breken van een heup je levensverwachting flink naar beneden ging.
  We willen meer, sneller en beter. Dat verhoogt de kosten. Deze kosten zullen uiteindelijk betaald moeten worden. En natuurlijk is het zo dat de overheid probeert onnodige kosten te vermijden. En volgens mij doen ziekenhuizen dat in het algemeen ook. Maar zodra er regels worden gemaakt om zorgkosten in de hand te houden, dan stijgeren we met zijn allen over die regels. Kosten gaan nog steeds omhoog. En ja dat zitten zeker ook gevallen in waarbij die kosten onnodig zijn. (B.v. mensen die extra strips bestellen en deze vervolgens gaan uitdelen). Ook ziekenhuizen zullen af en toe verrichtingen doen, waarbij een deel van de motivatie zal zijn dat ze hiervoor betaald worden.

  Willen we langer leven en een ‘betere’ gezondheidszorg, dan zullen we moeten accepteren dat dit kosten met zich meebrengt.

  Verminderen of afschaffen van het eigen risico maakt de kosten niet minder en vermoedelijk meer. Er zijn wel wat voorstellen om het eigen risico effectiever te maken, door een eigen bijdragen per handeling in te voeren, zodat het eigen risico minder intens op de eerste kosten drukt, maar wel langer in het jaar doorwerkt, waardoor het effectiever zou zijn.

  Hier moedeloos van worden is een optie, je kunt ook blij zijn dat we in Nederland een goed systeem hebben. Er zijn veel landen met een slechter systeem. Ook zijn er een aantal landen die het op enkele gebieden beter doen dan Nederland, maar er is vrijwel geen land aan te wijzen waar alles beter is dan in Nederland. Als diabeet ben je in Nederland over het algemeen goed af in vergelijking met de meeste landen.

  Zelf ben ik ook niet blij dat ik diabeet ben, zelf ben ik ook niet blij dat ieder jaar de premie voor een volledig gezin moet worden betaald. Ook niet blij dat daar bovenop nog eens een aantal keer het eigen risico komt.
  Maar daarvan moedeloos te worden en op te geven, nee dat toch nog niet.
  Blij dat ik onder de Nederlandse voorzieningen val ben ik wel.

  Ben

  • Ben42

  Gottfried schreef:
  “En daar was dan vandaag 20 september 2017, plotsklaps de boodschap dat het eigen risico ( 2018) niet naar €400 maar op €385 blijft.”

  En vandaag:
  “En zo denkt de kiezer er over:”

  In het aangehaalde artikel is de zetelverdeling op 17 september 2017 exact gelijk aan de zetelverdeling op 24 september 2017.

  Ik snap dus niet hoe de kiezer er over denkt. Uit de zetelverdeling maak ik op dat er geen verschil is.

  Gottfried kun jij aangeven wat de kiezer er van denkt ?

  Of mis ik iets.
  (Ja het artikel is erg tendentieus, maar de getallen ondersteunen het niet.)

  Ben

 • En hoe de kiezer er over denkt, maakt geen verschil meer, tenzij er nieuwe verkiezingen komen. En het zal Rutte een zorg zijn hoe hij er in de polls voorstaat.
  En dat we dankbaar mogen zijn voor het Nederlandse zorgstelsel…ja…misschien wel. Maar de tegenstrijdige en incomplete berichtgeving over de zorgkosten vind ik wel iets om moedeloos van te worden. Dat zegt niets over de kwaliteit van de zorg in Nederland.
  We waren beter af geweest met 15 euro extra eigen risico. Nu is het altijd nog 12 x een x-bedrag en dat komt uit op meer dan die 15 euro. Maar goed.
  We kunnen constateren dat de DVN, ondanks verwoede pogingen, niets heeft kunnen bereiken.

  • Ben42

  Chaim:
  We waren beter af geweest met 15 euro extra eigen risico. Nu is het altijd nog 12 x een x-bedrag en dat komt uit op meer dan die 15 euro. Maar goed.

  De verhoging van de jaarpremie is niet van de baan als het eigen risico 15 Euro hoger wordt, Die verhoging die komt nog en wordt vastgesteld door de ziektekostenverzekeraars.

  De politiek heeft al vaker op prinsjesdag een verkeerde voorstelling van zaken gegeven.

  De 10 euro verhoging per jaar dat was om het eigenrisico verschil te dekken, daar zit de verhoging door toename van de kosten nog niet in.

  Ben

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.