Home Forums Psychische klachten Dwangmatig omgaan met diabetes

 • Annika

Dwangmatig omgaan met diabetes

Hallo allemaal,
Ik (vrouw, 27, diabetes type 1 sinds mijn 7e) realiseer mij steeds meer dat ik dwangmatig omga met mijn diabetes. De afgelopen jaren heb ik geleerd wat voor mij goed werkt op gebied van voeding en beweging. Dit resulteert in structuren en patronen die ik elke dag volg. Bijvoorbeeld: na mijn ontbijt wandel ik een uur. Als ik een vroege afspraak heb, dan zet ik de wekker nóg vroeger zodat ik mijn wandeling kan maken. Er is niks mis met regelmaat, maar ik merk dat het dwangmatig wordt. Zo kan ik echt boos worden als er iets tussenkomt.

Ik sla hier in door en wil graag wat relaxter omgaan met mijn diabetes. Doodeng, want.. wat doet dat met je bloedsuikers? Ik ben heel benieuwd of je dit herkent en hoe je hiermee omgaat.

 • Hoi Annika, ik ben wat ouder (51) maar kreeg op mijn 8e diabetes type 1. Ik denk dat het belangrijk is om een balans te vinden tussen je diabetes en de kwaliteit van je leven. Als je zo in een vast stramien zit heb je misschien perfecte bloedsuikerwaarden maar wat is dan de kwaliteit van je leven ? Probeer de vastigheid wat los te laten en wat meer op de kwaliteit van je leven te letten. Lukt mij ook best aardig. Succes !

  • amr

  Herkenbaar. Bespreek dit met je behandelteam en vraag een verwijzing naar een medisch psycholoog.

 • Er is nu het Free Style Libre systeem (2). Probeer dit te krijgen via je huisarts/diabetesbegeleider. Zo te horen heb je dit systeem nog niet en het kan je helpen beter je diabetes te begrijpen. Met een sensor en een smartphone app meet je bijv. 15x per dag de bloedglucosewaarde en dan kan je zien wat voor effect voeding, beweging en bijv. insuline of metformine heeft op je waarden. Ik denk dat je dan ook minder krampachtig met je diabetes om gaat. Met het systeem leer je diabetes echt begrijpen.

  Groeten,
  Carl-John

   • daven

   tenzij de waardes vaker te hoog zijn ,want dan kan het net averechts werken !(lijkt mij )
   zodra iets je leven gaat beheersen is het niet goed en heb je profesionele hulp nodig !

   ik heb nog geen meter meer in huis en die enkele keer dat ik me prik is op het werk (laatste keer 21,9 ,wel na hoop snoepen ) Ik lig er niet meer wakker van ,het is mijn leven en de gevolgen zijn mijn eigen verantwoordelijkheid ! Ik leef qua suiker een stuk rustiger en heb totaal geen stress hierover !(neem niet eens medicatie ,wel supplementen ) Wel doe ik vaker intermitting fasting en kan soms rustig 12 uur of langer niets eten ! (maar dit is ook niet elke dag )
   ik zie het wel als ik mijn hba1c weer eens laten prikken en is hij hoog dan is het zo !
   (mijn laagste was 39 ,mijn hoogste 83 ) Ik snap dat je als type 1 er beter op moet letten ,maar bij mij zakt de suiker na verloop vanzelf nog (al kan dit wel lang duren lol)
   stress kan je bloedsuikers omhoog laten gaan ,dus of jij 15 x keer op een dag moet prikken ? Probeer de lat niet te hoog te leggen voor jezelf en neem ook eens een off day voor jezelf en denk eens totaal niet aan je diabetes ! Ik ben ook 51 (misschien komt dat wel met de jaren ?)

 • Stress en paniek veroorzaakt juist hoge waardes. Structuur kan je heus een dagje missen begreep ik. Hou alleen goed in de gaten met de hoeveelheid je eet of aantal insuline die je spuit. Hoe beter je dan bij houd des te beter het is.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.