Home Forums Autorijden en CBR Een gewaarschuwd mens met diabetes telt voor twee!

Een gewaarschuwd mens met diabetes telt voor twee!

Helaas hier weer een negatieve ervaring met het CBR. Omdat mijn rijbewijs bijna afliep, vanwege diabetes type 1, heb ik opnieuw een Eigen Verklaring ingevuld. Op de vraag of ik onder behandeling was geweest voor een psychiatrische stoornis antwoordde ik ja, aangezien ik zojuist mijn bezoeken aan de psychiater had afgesloten in verband met een matige depressieve stoornis. Ik had te maken met overbelasting en had daardoor depressieve klachten gekregen. Gelukkig serieus genomen door mijn endocrinoloog en daardoor snel verwezen naar de psychiater van betreffend ziekenhuis.
Had ik maar nooit die depressie vermeld op de Eigen Verklaring! De consequentie blijkt te zijn dat ik voor een jaar ongeschikt wordt geacht een auto te besturen! Je mag wettelijk geen valse verklaringen doen op de Eigen Verklaring, daarom heeft iemand met een rijbewijs van beperkte duur dubbel pech bij het aanvragen van een verlening van het rijbewijs. Mensen die een onbeperkt rijbewijs hebben, zullen waarschijnlijk zelden “de morele verplichting” voelen, om op eigen kosten een Eigen Verklaring in te vullen, die ertoe leidt dat ze een jaar lang geen auto mogen besturen. Het zou namelijk betekenen dat er momenteel zo’n 649.500 mensen ongeschikt zouden zijn, dit is het aantal mensen dat in 2011 een depressieve stoornis had.

Het opvallende is ook, dat het CBR op haar website bij de veelvoorkomende gezondheidssituaties depressie (of stemmingsstoornis) niet vermeld. “Wij hebben meer informatie over rijden en een aantal veelvoorkomende gezondheidssituaties op een rij gezet” (https://www.cbr.nl/11343.pp)
Stemmingsstoornissen staan op nr. 9 in de ranglijst van ziekten op basis van prevalentie! (https://www.volksgezondheidenzorg.info/ranglijst/ranglijst-ziekten-op-basis-van-prevalentie).

Dus mensen: wees burgerlijk ongehoorzaam en meldt het niet! De Nederlandse Vereniging van Psychiatrie is het ook totaal niet eens met de handelswijze van het CBR. Zij hebben een rapport opgesteld met adviezen ten aanzien van (o.a.) rijgeschiktheid bij stemmingsstoornissen. De Gezondheidsraad heeft dit advies overgenomen en dit advies aan de minister opgestuurd op 21 juli 2015 (http://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/briefadvies_rijgeschicktheid_stemmingsstoornissen_201522.pdf).

Hier ben ik allemaal achter gekomen nadat ik door het CBR ongeschikt werd bevonden in verband met de depressie. Het CBR stelt droogjes dat zij enkel de wet uitvoeren, maar zoals vaker is een wet op meerdere manieren te interpreteren en kiest de medisch adviseur van het CBR ervoor om alles wat zij als arts heeft geleerd over psychiatrische stoornissen op één hoop te gooien met meetbare aandoeningen (zoals bijvoorbeeld hoge bloeddruk meetbaar is).

Ben blij dat ik zelf geen keuringsarts ben geworden bij het CBR. Ik zou me rotschamen!

  • jako

  Dat is balen!!!! Kun je ook bezwaar maken?

  • SimonW

  Ik zou een schriftelijke verklaring van je psychiater vragen en hier zeker bezwaar tegen maken.

  • Anoniem
  • Inactief

  Bureaucratie ten top, wat een schande! Ik zou bezwaar maken inderdaad maar of je er daarmee bent…… Ben je sterk afhankelijk van de auto? Sterkte ermee!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.