Home Forums Nieuw met diabetes Een jaar verder

  • Cedhil

Een jaar verder

Hallo allemaal,

Ik volg dit forum nu een jaar; zo lang is het geleden dat ik de diagnose type 1 LADA kreeg.
Ik ben een moeder van twee jongens van 2 en 9 jaar oud. Zelf ben ik 38 jaar en erg sportief.
Ik werd in december 2021 onverklaarbaar ziek; vermoeid, slecht zicht, enorm veel dorst, opgejaagd gevoel, veel plassen, etc. Na veel onderzoeken en een bijna opname door een vermoeden van een hersenbloeding, konden ze nog steeds niet achterhalen wat mijn klachten veroorzaakten.

Door het vele plassen vroeg ik zelf, in januari 2022, een urinetest aan om een blaasontsteking uit te sluiten. Bij deze simpele test kwamen ze er pas achter dat ik heel veel suiker in mijn urine had en dat dat niet goed was. Ik moest direct naar de huisarts komen en daar is het balletje gaan rollen. Mijn waardes waren nuchter 15.2 (deed aan intermittent fasting). Hb1ca 83.6. Direct gestart met spuiten en metformine. LADA diagnose volgde twee maanden later (antistoffen test). Veel onderzoeken gehad, ziekenhuis in en uit. Wat een rollercoaster….

Ik ben nu wat meer gesetteld, vrede met de diagnose en probeer mijn weg te vinden. Lastig omdat ik veel sport en heel veel ben afgevallen door de diabetes. Ik ben heel gevoelig voor insuline hierdoor. Ik ben koolhydraatarm gaan eten en in combinatie met het sporten hoef ik over het algemeen alleen langwerkende insuline te spuiten (lantus).

Laatste Hb1ca meting was twee maanden geleden en zat op 56. Al beter maar nog niet goed. Ik heb soms extreme hoge waarden bij ziekte of ontstekingen door reuma.

Ik blijf graag mee lezen en zal ik af en toe posten. Dankjewel voor het lezen 😊.

Hilde

  • Bijkomeden ziekten en ontstekingen bij reuma zijn slecht voor je hb1ac, die jagen het omhoog. Heb je een FSL? Dan kan je zien wanneer je waarden omhoog lopen en extra medicatie toedienen als het nodig is. Praat er eens met je behandelaar over wat je extra kan doen tijdens die periodes.

      • Cedhil

      Dankjewel voor jouw reactie.

      Ik heb de Freestyle Libre 2 en gelukkig een goede diabetische verpleegkundige en internist. In overleg met hen spuit ik nu meer of extra als ik weer ontstekingen heb (helaas vaak afgelopen winter🙈).

      Door de sensor kan ik alles heel goed monitoren, heel fijn. Deze heb ik ook vanaf het begin van mijn diagnose gekregen omdat ik veel sport en slecht instelbaar ben.

      Ik vond het wel zo eerlijk om mijzelf eindelijk voor te stellen hier, aangezien ik de meesten hier al wel ken door het meelezen afgelopen jaar 😉.

      Ik heb al vele aanpassingen gehad, een lange honeymoonfase en nu heb ik nog steeds periodes dat ik bijna niet hoef te spuiten. Afgewisseld met periodes waar ik continu moet blijven corrigeren door hormonen, stress en infecties. Maar…, ik word er beter in, leer het beter inschatten en anticiperen.

    • Mr. M

    Dag Hilde,

    Hier ook LADA, maar dan op 68 jaar. Bij mij gaat het allemaal wat rustiger, geen extremen. Maar ben ook niet vaak ziek.
    Hoop dat jij ook in een rustiger vaarwater komt. gr Marten

  • Nu vraag ik me af of intermittent fasting een trigger voor auto-immuun diabetes kan zijn.

    Als je glucose te hoog is moeten je beta cellen zo hard werken om insuline te produceren dat ze daarbij fouten kunnen maken en i.p.v. insuline immunogene eiwitten produceren die de auto-immuun aanval triggeren. Sporten en gewichtsverlies (afbraak van eiwitten) kunnen dat proces enorm versnellen.

    Wat dat laatste betreft spreek ik in ieder geval uit eigen ervaring. Vorig jaar september heb ik op een dag 170 km gefietst (met een e-bike) terwijl ik te weinig had gegeten. Normaal gesproken verlaagt dat mijn glucose enorm, maar in dit geval had het een averechts effect en het heeft tot december geduurd totdat ik mijn glucose weer naar beneden kreeg.

    Vorige week is me definitief duidelijk geworden wat daarvan de oorzaak was, nadat ik opnieuw een heel stuk had gefietst met keiharde wind tegen, waardoor ik veel te laat thuis was en geen fatsoenlijke maaltijd had gemaakt, maar een kant-en-klare zalmschotel van slechts 350 gram. De 90 dagen hiervoor had ik een gemiddelde glucose van 6,2 (en een TIR van 100%), maar nu vloog die ineens van het ene op het andere moment naar 9,7.

    Omdat je erg sportief bent en aan intermittent fasting doet kan ik me voorstellen dat jouw LADA is veroorzaakt door intensief sporten en wellicht je reuma ook.

    • > Omdat je erg sportief bent en aan intermittent fasting doet kan ik me voorstellen dat jouw LADA is veroorzaakt door intensief sporten en wellicht je reuma ook.

      Dat lijkt me stug. LADA is een auto-immuun ziekte. Het immuunsysteem valt per ongeluk de insulineproducerende cellen aan. Waarom zou intensief sporten of vasten dat veroorzaken? Daar heb ik nog nooit van gehoord.

      Reuma hetzelfde, dat komt ook door een ontregelt afweersysteem. Intensief sporten kan misschien bijdragen aan gewrichtsbelasting en daarom reumatische aandoeningen verergeren. Maar dat het reuma *veroorzaakt* lijkt me stug.

      • Het immuunsysteem valt de beta cellen met name aan als die te hard moeten werken, dus als de glucose hoger is. En dat is bij vasten het geval.

        Sporten op een nuchtere maag leidt bovendien tot afbraak van eiwitten en tot praktisch een verdubbeling van het aantal inflammatory cytokines vergeleken bij gevoed sporten.

        “inflammatory cytokines and/or reactive oxygen species (ROS) can trigger ER stress”
        “ER stress, in turn, has been shown to promote post-translational modifications and alternative mRNA splicing, thereby generating neo-sequences that have been shown to be recognized by autoreactive T cells and autoantibodies in patients with type 1 diabetes”
        The Role of β Cell Stress and Neo-Epitopes in the Immunopathology of Type 1 Diabetes

        In deze zeer interessante video wordt het perfect uitgelegd door één van de auteurs van de studie met Nederlandse ondertiteling: Up-to-Date Webinar: dr. Arnaud Zaldumbide
        Korte versie

        Verlaging van de betacell stress gaat de vernietiging ervan tegen.

    • Cedhil

    Dankjewel voor de gedetailleerde reacties!

    Intermittent fasting is bij mij vanzelfsprekend begonnen omdat ik in de ochtend eten niet fijn vond. Ik werd extreem misselijk en het sporten ging hierdoor heel slecht en moest altijd eerder stoppen. Door te vasten en alleen op een nuchtere maag te sporten verdwenen die problemen direct.

    Het afvallen is begonnen toen er diabetes geconstateerd werd. Nadat de medicijnen hun werk gingen doen ben ik wel begonnen met koolhydraat beperkt eten om hoge pieken te vermijden. Dit omdat zodra ik spuit ik bijna altijd in een hypo terecht kom en weer moet eten om het omhoog te krijgen. Ik ben erg gevoelig voor insuline, waarschijnlijk door het sporten.
    Het verdere afvallen is dus waarschijnlijk door het koolhydraat beperkte eten, dat weet ik. Ben er ook mee bezig en het gaat de goede kant op!

    Heel interessant om deze informatie allemaal mee te krijgen, ik had er nog nooit van gehoord. Ik ga eens in de materie duiken.

    Sinds ik zo rigoureus sport, heb ik juist minder last van mijn gewrichten gekregen. Mijn knieproblemen zijn zo goed als verdwenen. Misschien omdat ik ook aan krachtsport doe?

    Niet meer sporten of veel minder is ook geopperd door mijn dvk en internist maar dat is geen optie voor mij. In een ver verleden heb ik een eetstoornis gehad waardoor mijn relatie mbt eten nu nog steeds verstoord is. Het sporten helpt doordat ik mijn lichaam kan vormen zoals ik wil, zonder te stoppen met eten. Ik heb juist zin in eten zonder dat ik me schuldig voel 😉.

  • Je kan ook met de Bas van der Goor stichting contact opnemen, zij zijn gespecialiseerd in sporten en diabetes. https://www.bvdgf.org/

  • Stomme vraag misschien, maar hoe kom je ook al weer van je profiel naar je eigen geplaatste berichten (zonder je bericht te rapporteren)?

    “Geabonneerd op berichten” blijkt ook niet te werken trouwens.

    Ik ben bang dat helemaal niks werkt, zelfs een lijst met laatste berichten krijg ik niet als ik “bekijk alle laatste reacties” klik.

    • Als je klikt op een naam, dan kom je op de profiel pagina van die persoon. Daar kan je naar de Geplaatste reacties. (voor jouw: https://diabetestrefpunt.nl/leden/bubbleblower/ )

      Als je op je eigen naam klikt rechtsboven, dan kom je op je eigen profiel pagina. Dan moet ik op ‘Toon jouw profiel voor forum leden’ klikken, vandaar kom je dan weer op de Geplaatste reacties.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.